Samsung Galaxy A5 (2016) – Preț, Păreri și Specificații

87220

Samsung Galaxy A5 Editia 2016 – doar metal și sticlă, colțuri rotunde și spate plat. Îi lipsesc lateralele curbate ce dau plăcerea de a ține în mână un Galaxy S7, însă A5 (2016) se simte foarte confortabil.

Telefoanele metalice din această zonă de prețuri nu sunt rare, Honor și OnePlus producând astfel de telefoane de ceva vreme, însă nici unul nu se simte la fel ca Galaxy A5 (2016).

 

Caracteristici importante Galaxy A5 (2016):
  • Design unibody complet metalic;
  • Protecție anterioară și posterioară din Gorilla Glass 4;
  • CPU Snapdragon 615;
  • Cameră principală de 13 MP;
  • Cameră frontală de 5 MP;
  • Memorie internă de 16 GB și 2 GB RAM;
  • Slot hibrid Dual SIM/microSD.

 

Design-ul lui Galaxy A5 (2016)

Galaxy A5 este ușor mai înalt decât Galaxy S6 și S7, dar și ceva mai ușor.

Butoanele de volum și cel de blocare au un click satisfăcător, în timp ce port-ul microUSB și grilajul difuzorului de pe marginea inferioară sunt tăiate fin și precis.

Jack-ul căștilor se află tot inferior, o așezare de care mă bucur întotdeauna.

La fel ca orice alt smartphone Samsung, există un buton Home sub ecran. În el este încorporat un scanner de amprente, aproape la fel de rapid ca cel de pe S7, însă pare să fie ceva mai puțin precis.

Samsung Galaxy A5 (2016) – Disponibilitate Culori

Este un magnet de amprente la fel ca și Galaxy S6. Utilizat timp de 5 minute și deja e acoperit de urme și amprente.

Există și ceva îmbunătățiri din punct de vedere al design-ului, schema de culori albastră fiind înlocuită cu un negru mult mai atractiv iar camera iese foarte puțin în relief.

Samsung Galaxy A5 este cu ușurință unul dintre cele mai atractive telefoane pentru prețul său.

 

 

Display-ul lui Galaxy A5 (2016)

Galaxy A5 (2016) este echipat cu un ecran Super AMOLED, specialitatea Samsung. Este un ecran de 5.2 inch, cu o rezoluție 1080p față de cei 5.1 inch QHD a lui Galaxy S6. Însă experiența reală nu este cu mult diferită.

Am observat o ușoară pâlpâire – comună la ecranele AMOLED (și câteva LCD), însă ceva mai puternică pentru Galaxy A5.

Samsung Galaxy A5 (2016) – Poza Fata

Ecranul lui Galaxy A5 Editia 2016 poate să-și modifice luminozitatea de la foarte întunecat (2.1 nits) la extrem de luminos (420 nits), modul auto putând crește chiar și până la 600 nits.

De asemenea nu există setări pentru modul de display, însă nu sunt neapărat necesare, display-ul fiind calibrat și producând culori precise. Are un delta E mediu de 1.3 și un maxim de 2.2, ușor sub media majorității display-urilor existente.

 

Conectivitatea la Galaxy A5 (2016)

Galaxy A5 (2016) este disponibil ca model Single SIM sau Dual SIM, în funcție de regiune. Ambele au LTE Cat.6.

Conectivitatea locală este asigurată de Wi-Fi a/b/g/n, fără 802.11ac. Bluetooth 4.1 și ANT+ pentru conexiunea cu dispozitivele sport.

Samsung Galaxy A5 (2016) – Poze lateral

Există de asemenea și NFC și MST pentru Samsung Pay. Sunt conectate la scanner-ul de amprente și permit plata cu telefonul.

Portului microUSB 2.0 îi lipsește MHL, însă suportă USB On-The-Go pentru accesorii (memorii sau periferice). Port-ul suportă de asemenea încărcarea rapidă (Quick Charge 2.0) însă nu și cea wireless.

Galaxy A5 are radio, ceea ce este grozav.

 

Capacitatea bateriei la Galaxy A5 (2016)

Telefonul are o baterie de 2.900 mAh, deloc rău pentru dimensiunea sa, mai ales dacă ne gândim că Galaxy S6 are una de 2.550 mAh.

Smart Manager-ul monitorizează consumul aplicațiilor și va optimiza aplicațiile nefolosite pentru a prevenii consumul inutil.

Există de asemenea două moduri – Power Saving și Ultra Power Saving. Pentru ambele, obții o estimare a duratei bateriei restante la activarea lor.

Samsung Galaxy A5 (2016) – Poze Profil

Cu o baterie mare și un chipset mai puțin pretențios, A5 a obținut rezultate excelente la teste. O andurață de 91h pentru un singur SIM. Cu ambele SIM-uri, durata a scăzut la 77h.

Testele individuale au fost și ele impresionante, poți vorbi aproape 21h continue, poți naviga timp de 10h sau poți viziona filme timp de 12h.

 

Interfața la Galaxy A5 (2016)

Samsung Galaxy A5 (2016) se va lansa cu Android 5.1.1 Lollipop. Ecranul de start este standard-ul TouchWiz. Zona de notificări conține un rând de butoane. S Finder și Quick connect sunt activate ca default. Sunt suportate temele, existând unele exclusiv pentru seria A.

Editia 2016 a lui A5 vine cu o cantitate medie de aplicații pre-instalate. Din memoria de 16 GB rămâne conform specificațiilor 11 GB, cu variații în funcție de regiune.

A5 oferă multitasking pe ecrane separate, permițând de exemplu chat-ul cu doi prieteni. Nu toate aplicații suportă acest mod de vizualizare.

 

Performanța lui Galaxy A5 (2016)

Galaxy A5 (2016) este alimentat de un procesor Octa-Core Cortex A53. Samsung nu prea oferă detalii despre chipset însă, modelul testat de noi a fost un Snapdragon 615. Cei 2 GB RAM sunt sub cea ce ar trebui să găsim la acest preț. De asemenea, Adreno 405 GPU nu oferă cel mai fluent framerate pentru jocurile pretențioase.

Galaxy A5 (2016) mai este disponibil și cu Exynos 7580, un chipset similar cu opt nuclee A53 și GPU Mali T720MP.

La testul în AnTuTu s-au observat îmbunătățiri substanțiale față de vechiul Galaxy A5, având competitori ca Xiaomi Mi 4c sau OnePlus X.

La testul Basemark OS II 2.0 au fost obținute rezultate similare, fiind mai bun ca modelul anterior dar nu la fel de bun ca dispozitive similare mai ieftine.

Galaxy A5 (2016) este un upgrade categoric față de predecesorul său din punct de vedere al performanței generale. Nu vei putea obține o grafică fluentă la jocurile intense, însă adevărata problema este existența unor dispozitive mai perfomante la prețuri mai mici.

 

Telefonia si datele voce pe Galaxy A5 (2016)

Samsung-ul Galaxy A5 (2016) testat de noi a fost un Dual-SIM, însă este disponibil și modelul Single-SIM. Manager-ul de cartele permite alegerea unui SIM preferat pentru voce, text și date.

A5 este un telefon dual-stanby, astfel dacă SIM 1 primește un apel, SIM2 nu va putea fi contactat. Există însă posibilitatea redirecționări apelului respectiv către celelalt SIM.

Dialer-ul lui Samsung are două butoane de apel putând alege cu ușurință SIM-ul dorit. De asemenea call log-ul poate fi filtrat pentru fiecare SIM, precum și apelurile pierdute sau respinse.

Modul Do Not Distrurb poate fi setat pentru un program automat. Când este activ, doar notificările prioritare pot trece și utilizatorul poate să decide ce este prioritar.

A5 Editia 2016 deține un singur difuzor care a obținut rezultate puțin sub medie, însă se alătură unei companii de nume importante precum iPhone 6s și HTC One A9.

Galaxy A5 (2016) utilizează o versiune updatată a Samsung Keyboard. Are destul de mult funcții, având un rând dedicat cifrelor, un rând pentru sugestii și caractere adiționale pentru fiecare tastă.

Samsung continuă să adauge pachetul de aplicații Microsoft, ce include Word, Excel, PowerPoint, OneNote și Skype. Este necesar să menționăm că inițial acestea sunt doar icoane, ele trebuid descărcate din Galaxy Apps. Google Drive este pre-instalat, însă editoarele de text nu.

Browser-ul Samsung deține funcția Web sign in – ce funcționează ca un manager de parole securizat prin amprentă.

De asemenea S Health este la bord, însă bineînțeles fără senzorii avansați (frecvență cardiacă, oxigenarea sângelui), funcțiile lui fiind astfel destul de limitate. Se poate urmării activitatea (mers, fugă, ciclism) și se poate introduce manual aportul de apă, cafea, etc.

Smart Managerul permite controlul asupra câtorva aspecte importante – baterie, RAM, memorie și securitate. Partea de securitate permite activarea KNOX și scanarea telefonului pentru malware. Aplicația My Files este browser-ul de fișiere default. Prezintă integrare cu Google Drive și funcție de arhivare (ZIP).

Smart Switch este o aplicație pe care o vei folosi probabil doar o dată, insă este utilă, permițând transferul întregului conținut al unui telefon mai vechi. Pentru iOS, extrage datele din iCloud, iar pentru celelalte platforme, transferul are loc fie wirelles fie prin USB.

În final, există Galaxy Apps, propriul magazin de aplicații Samsung.

 

Galeria de poze la Galaxy A5 (2016)

Galeria TouchWiz aranjează pozele in funcție de timp, insă se poate opta pentru vizualizarea în albume. Opțiunile de partajare includ printarea wireless, Androir Beam și Wi-Fi Direct, însă fără DLNA (sau altă opțiune de a trimite imaginile spre TV).

Sunt disponibile câteva unelte de editare – de la cropping-ul banal, la alcătuirea de colaje sau un editor mai capabil (suportă corecția imaginii, efecte și desenare).

 

Player-ul de muzică, Radio-ul FM la Galaxy A5 (2016)

Galaxy A5 (2016) vine cu player-ul de muzică Samsung la capacitate maximă. Astfel este inclus Sound Alive, un egalizator cu o interfață intuitivă.

Adapt Sound este și mai simplu, modificând egalizatorul în funcție de auzul și căștile tale prin redare de diverse frecvențe și chestionarea utilizatorului dacă le aude sau nu. Smart Volume ajustează automat volumul pieselor.

Player-ul în sine are un UI cu funcții multiple disponibile ca scurtături din ecranul principal Now Playing. Se poate naviga prin foldere, aspect grozav dacă muzica ta nu are ID3 tag-uri bine organizate.

Galaxy A5 (2016) are inclus un radio FM, funcție ce lipsește de la multe telefoane de top.

 

Player-ul video la Galaxy A5 (2016)

Player-ul video este singura aplicație care funcționează într-o fereastră pop-up. Există suport pentru subtitrări, cu funcții de editare a acestora.

De asemenea aplicație permite ascultarea doar a segmentului audio. Deși este prezent și un editor video, singura sa funcție este de decuparea a video-ului.

Din noi, nu este disponibil DLNA sau orice altă opțiune wireless de transmisie spre TV.

 

Calitatea audio la Galaxy A5 (2016)

Samsung Galaxy A5 (2016) a dovedit o claritate perfectă în partea de început a testului nostru.

Atașat la un amplificator extern, telefonul a obținut scoruri grozave de la un capăt la altul al testului. Atașând în o pereche de căști standard, volumul a scăzut puțin, crosstalk-ul stereo la fel și au apărut câteva distorsiuni.

Este însă totuși o perfomanță bună.

 

Camera la Galaxy A5 (2016)

Din acest punct de vedere Galaxy A5 (2016) se apropie de excelentul Galaxy S6.

Însă începem cu un pas înapoi, un senzor de 13 mp (și 4:3 în loc de 16:9). În rest, camera are aceiași apertură luminoasă f/1.9 și stabilizare optică a imaginii. Și la fel ca la S6, camera se poate lansa prin apăsarea dublă pe butonul Home.

Samsung Galaxy A5 (2016) – Poze Spate

Galaxy A5 oferă modul Pro, însă departe de cel de la S6. Permite modificarea doar a balansului de alb, a ISO și a compensării expunerii.

HDR-ul este dispus într-un mod separat față butonul de pe vizor la S6. De asemenea câmpul de vizualizare de 28 mm nu este la fel de larg ca la S6 însă suficient. Există un anumit grad de noise, însă pozele sunt bogate în detalii. Timpul între cadre este ok, însă la captura unor cadre succesive, A5 se simte ușor greoi.

Camera frontală de 5 MP cu apertura de f/1.9 rivalizează cu cea a lui S6. Selfiurile lui A5 au un oarecare noise, însă calitatea generală este mai bună decât a cea ce produce S6.

Este disponibil un mod de selfiuri larg pentru atunci când prietenii sunt cu tine.

 

Inregistrarea video la Galaxy A5 (2016)

Suntem pregătiți să acceptăm scăderea rezoluției venind de la S6, însă cea ce ne deranjează este absența filmării 4k. Nu primești nici măcar 1080p @ 60 fps. Din punct de vedere al detaliilor și al clarității, A5 (2016) este puțin sub Samsung Galaxy S6.

REVEDEȚI PREZENTAREA
Samsung Galaxy A5 (2016)
samsung-galaxy-a5-2016Cu ediția din 2016 a lui Galaxy A5, seria A se întoarce la lucruri mai fine. Samsung Galaxy A5 arată și se simte ceva mai bine decât Galaxy S6 în special datorită construcției metalice și a fețelor de sticlă.