Samsung Galaxy Note 5 – Preț, Păreri și Specificații

15505

Samsung Galaxy Note 5 este succesorul de 5.7 inch al lui Galaxy Note 4, unul dintre cele mai bune telefoane ale anului 2014/15.

Design

Nu cred că există multe lucruri greşite la aspectul lui Note 4, dar precum ne-a obişnuit Samsung, câteva îmbunătăţiri au putut fi făcute.

În cazul  lui Note 5, însă modificare aspectului a fost una dramatică. Este practic un Galaxy S6 mărit. Există sticlă atât pe față, cât și pe spate, o rama argintie de aluminiu și o cameră principală a cărui senzor proemină chiar mai mult decât la Note 4. Preia de asemenea și marginile rotunjite ale lui S6 Edge pe care le întâlnim la capatul din spate. În opinia mea, având ergonomic mai mult sens decât pentru partea frontală, fiind de asemenea și mai confortabil de ținut în mână.

Diferența cea mai notabilă atunci când este ținut în mână este diferența de lățime, fiind mai îngust ca Note 4. Samsung fiind printre cei mai de succes producători din punct de vedere al construirii unui telefon bun de utilizat cu o singură mână. Marginile au fost reduse semnificativ în jurul ecranului de 5.7 inch, fiind de asemenea și un punct în plus din punct de vedere estetic.

Samsung Galaxy Note 5 - Nou in Cutie

Samsung a spus adio și capacului posterior de plastic pe care l-a înlocuit cu unul de sticlă, similar lui S6. Partea proastă este că acesta nu mai este detașabil. Asta însemnând absența unui slot pentru microSD sau a unei baterii detașabile.

Jack-ul pentru căști a fost mutat la baza telefonului, lângă port-ul microUSB și difuzorul unic. În locul său a fost plasat slot-ul pentru cardul Nano-SIM. Există și mai mulți senzori deasupra ecranului, iar butoanele de multitasking și back au devenit mai proeminente alături de un buton de Home mai mic cu senzorul de aprente integrat. Este identic cu cel de pe S6, suportând de asemenea Samsung Pay. Din păcate senzorul de IR lipsește.

Samsung Galaxy Note 5 - Disponibilitate Culori

Butoanele de stand-by și volum sun plasate identic iar S Pen-ul se găsește la tot la baza telefonului însă nu mai este necesară introducerea degetului în spațiul existent pentru extragerea lui ci doar simpla apăsare pe capătul său.

În afara de schimbarea culorii și finisajului nu sunt modificări majore din punct de vedere al experienței de utilizare.

 

Ecranul

Galaxy Note 5 are același ecran de 5.7 inch cu Gorilla Glass 4 ca și predecesorul său deci vei obține toate beneficiile unui display QHD de 1440×2560.  Ecranul are aceleași culori pătrunzătoare și nivele de negru excepționale.

La o analiză mai atentă se poate observa și creșterea ușoară a densității pixelilor. Claritatea este mai bună, lucru cel mai ușor de observat la Home screen unde icoanele par mai clare.

Samsung Galaxy Note 5 - Poza fataEcranul Super AMOLED este construit pentru vizionarea de filme iar aici Galaxy Note 5 excelează. Nivelele de negru și creșterea în PPI și strălucire fac lucrurile să se simtă vivid.

 

Software

Galaxy Note 5 vine cu Android 5.1.1 Lollipop și interfața Samsung TouchWiz. Noul telefon urmează tradiția celorlalte telefoane de top ale Samsung reducând la maxim prezența aplicaților bloatware. Astfel cu excepția lui Galaxy Life și a magazinului Galaxy App nici o altă aplicație nu își face loc pe Note 5.

În general Galaxy Note 5, face o treabă bună grupând aplicațiile în foldere precum Unelte sau Google Apps. De asemenea aplicațiile din suita Microsoft precum Word, OneDrive și Skype sunt grupate și ele.

Cu excepția aplicațiilor, se păstrează suportul pentru Flipboard, shortcut-urile pentru S Pen. Google Now se poate activa din butonul Home. Galaxy Note 5 beneficiază de asmenea de caracteristicile multitasking prezente la Note 4.

 

S Pen-ul

S Pen-ul nu oferă vreo experiență de scris mult diferită față de Note 4. Samsung afirmă că noul Pen Wacom este mai precis și oferă răspunsuri îmbunătățite însă la utilizarea curentă nu am simțit acest lucru. Este constuit pentru luat notițe nu pentru scrierea de articole întregi sau jurnale.

Samsung Galaxy Note 5 - S PenSunt prezente câteva modificări și caracteristici noi, binevenite pentru utilizatorii lui S Pen. La extragerea pen-ului din compartimentul său și apăsarea unicului buton, se va activa Air Command. Acesta este un meniu cu design refăcut ce grupează toate opțiunile Note (Action memo, Smart select, Screen write și S Note).

O altă caracteristică nouă este posibilitate de a scrie notițe atunci când ecranul este închis sau de a scrie și edita fișiere PDF. Captura de ecran a fost îmbunătățită permițându-ne acum să capturăm întreaga pagina a unui email nu doar o anumită secțiune.

 

Performanță

Dacă e un lucru pentru care nu trebuie să te îngrijorezi, acela e performanța generală a lui Galaxy Note 5. Samsung l-a echipat cu procesorul octa-core Exynos 7420, cu noul proces de construcție de 14 nm pentru îmbunătățirea eficienței.

Sunt prezenți de asemenea 4 GB de RAM, cu 1 GB mai mult decât la S6 și S6 Edge. În concluzie, Note funcționează repede și nu am întâmpinat nici o problemă în timpul testării.

Samsung Galaxy Note 5 - Poza profilDe la trecerea între ecrane, la lansarea aplicațiilor și până la cele mai intense task-uri precum jocurile, funcționarea este fost bună. Acel 1 GB de RAM extra simțindu-se și din punct de vedere al multitasking-ului.

Din punct de vedere al graficii, Note 5 este echipat cu un GPU Mali-T760 MP8. La testele cu jocuri nu s-a observat nici un lag.

 

Camera

Note 4 a avut o cameră grozavă iar cea de pe Galaxy Note 5 este cel puțin la fel. Din nou este construită pe setup-ul utilizat pentru Galaxy S6 și S6 Edge Plus având caracteristici precum Optical Image Stabilization (OIS) și abilitatea de a captura imagini RAW.

Există o cameră frontală de 16 megapixeli cu o apertură mai largă f1.9 ce ar trebui să îmbunătățească captura în lumină slabă și în general luminozitatea pozelor. Camera anterioară are 5 megapixeli cu o opțiunea de unghi larg pentru selfie-uri.

Din punct de vedere al filmări se păstrează resticția de 5 minute pentru video-urile 4K însă se poate filma fără resticție în Full HD 1080p la 60 fps.

Rămâne una dintre cele mai bune camere pentru smartphone ca ușurința a utilizare și calitate a imaginii însă captura în lumină slabă este în continuare departe de perfecțiune.

 

Bateria

Galaxy Note 5 are o baterie mai mică decât Note 4, adică 3000 mAh față de 3200 mAh. De asemenea este o versiune nedetașabilă, motiv de revoltă pentru fanii companiei koreene. Samsung încearcă să se revanșeze prin încărcarea wireless.

Samsung Galaxy Note 5 - Poza spate

Din teste s-a observat că performanța bateriei este similară cu cea a lui Galaxy S6. Ține aproape o zi jumătate de utilizare general, adică aproximativ la fel ca și Note 4 și iPhone 6S Plus. Modul de salvare a bateriei Ultra Power Saving mode a fost mutat în secțiunea baterie a setărilor locul său în bara de notificări fiind luat de un alt mod de salvare a bateriei. Nu oferă același mod în tonuri de gri ci se bazează pe limitarea maximă a performanței CPU reducând luminozitatea ecranului și dezactivând feedback-ul prin vibrare.

 

Calitatea apelurilor și difuzorul

Nu te aștepta la minuni din punct de vedere al calității apelurilor. Vocea este clară, puterncă însă nu cea mai bună, fiind net depășită de alți rivali.

Din nefericire situația este similară și pentru difuzor. Acesta a fost mutat de pe spate la baza telefonului. Nu este cel mai prost dar ar putea fi îmbunătățit. Oferă aproximativ același volum ca și Note 4. Are suficientă căldură, detaliu și finețe pentru a viziona 1-2 filmulețe pe YouTube însă pentru un film întreg recomandăm o pereche de căști.