Samsung Galaxy S6 Edge

13408

Poate că Samsung Galaxy S6 este telefonul pe care toți îl așteptau, însă Galaxy S6 Edge este cel pe care toți îl doresc cu adevărat! ;)

Samsung Galaxy S6 Edge este de departe cel mai atrăgător și captivant smartphone până la acest moment.

 

Design și construcție

Urmând design-ul lui Samsung Galaxy Note Edge, ce are o singură laterală a ecranului curbată, display-ul lui Galaxy S6 Edge are curbe pe ambele laterale.

Unghiurile sunt mai subtile ca la Note Edge, Samsung dorind să ofere impresia că ecranul „cade” pe marginile laterale.

Samsung Galaxy S6 Edge

Aceste margini nu doar că fac telefonul mai subțire decât cei 7 mm ai șasiului, însă oferă și o bună priză atunci când este ținut în mână, o senzație chiar mai sigură decât cea oferită de S6-le standard.

 

Ecranul Edge

Suntem chiar bucuroși că bara laterală întâlnită la Note Edge nu a mai fost utilizată, părându-ni-se destul de ciudat de folosit și neaducând prea multe la utilitatea generală a telefonului.

Asta nu înseamnă că Samsung și-a abandonat caracteristicile ecranului pentru Galaxy S6 Edge, însă acestea sunt activate prin atingere și nu intervin în utilizarea de zi cu zi a telefonului.

În locul barei laterale, Galaxy S6 Edge are un mic tab transparent în partea superioară a ecranului care printr-o mișcare de slide face posibil accesul la 5 contacte preferate. Este o caracteristică utilă în special atunci când sunt libere ambele mâini, activarea sa cu o singură mână facându-se, cel puțin la primele utilizări destul de greoi și cu atingerea accidentală a altor funcții.

Un alt aspect plăcut este posibilitatea de atribuire a unei culori fiecărui contact din cele 5 astfel încât atunci când unul dintre aceștia încearcă să te contacteze telefonul se luminează în respectiva culoare. Totuși această funcție este activă doar la plasarea telefonului cu ecranul în jos, lucru relativ riscant în ciuda protecției Gorilla Glass a ecranului.

O altă funcție utilă este Night Clock, întâlnită și la Note Edge ce permite utilizatorului să vadă ora fără să fie necesară aprinderea ecranului. Poate fi activată doar 12 h/zi și ținând cont că ecranul lui Galaxy S6 Edge este de asemenea un Super AMOLED consumul de baterie este redus.

Există de asemenea o versiune îmbunătățită a barei laterale Information Stream, ce poate fi accesată printr-o mișcare de slide în sus și în jos a ecranului Edge drept cu telefonul închis.

Vor apare notificări verticale, precum apeluri nepreluate, e-mail-uri necitite, știri Yahoo, Twitter sau feed-uri RSS. Funcționează bine însă datorită dimensiunilor reduse citirea lor este destul de greoaie.

 

Display-ul

Indiferent cum privești acest aspect nu se poate să fii dezamăgit. După cum ne așteptam de la Samsung, Galaxy S6 Edge utilizează tehnologia Super AMOLED mărind însă rezoluția lui S6 de 1,920 x 1,080 la 2,560 x 1,440 (QHD).

Samsung S6 Edge - poza din fataEste aceiași rezoluție utilizată și de LG G3 însă prin dimensiunile mai mici ale ecranului, S6 și Galaxy S6 Edge au o densitate a pixelilor mai mare decât la orice alt device, cu un uimitor 577 pixeli/inch.

 

Performanță

Galaxy S6 Edge vine echipat cu procesorul octa-core Exynos 7420, funcționând cu 4 nuclee de 2,1 GHz și alte 4 de 1,5 GHz. Aceasta este primul smartphone ce folosește procesul de fabricație de 14 nm ceea ce înseamnă o temperatură de funcționare mai scăzută și mai puțină energie necesară.

Este de asemenea și primul telefon ce utilizează Android cu un procesor pe 64-bit.

Samsung S6 Edge - poza din spateTrebuie menționat că pe timpul rulării testelor benchmark telefonul s-a încălzit puțin, însă a depășit orice alt device Android testat, inclusiv HTC pe 64-bit One M9.

În BaseMark OS II, de exemplu, a obținut un scor enorm de 1,845, cu 400 de puncte peste M9, și surprinzător cu 200 peste fratele său cu ecran plat.

Sistemul de operare

După cum ne așteptam, Samsung și-a personalizat versiunea Lollipop de Android cu interfața sa TouchWiz. Din fericire, compania a eliminat majoritatea aplicațiilor pre-instalate. Astfel nu numai că Home Screen-ul nu mai este atât de aglomerat ci a fost eliberată și o bună parte din memoria internă.

Versiunea de 64 GB a lui Galaxy S6 Edge având astfel 52 GB de spațiu de stocare reali, 12 GB fiind ocupați de sistemul de operare și aplicațiile pre-instalate.

 

Bateria

Samsung a echipat Galaxy S6 Edge cu o baterie de 2,600 mAh, ceva mai mică decât cea a lui S6, de 2,800 mAh. Deși unii utilizatori vor simți lipsa unei baterii detașabile, noi preferăm design-ul mai atrăgător și ecranul curbat decât un device de plastic cu spatele detașabil.

Samsung S6 Edge - poza baterieCa o mică compensare Galaxy S6 Edge suportă reîncărcarea prin wireless atât prin WPC (Qi) cât și prin PMA (Powermat). De asemenea mai găsim obișnuitul port microUSB cu o opțiune de reîncărcare rapidă ce reușește ca în 10 minute de încărcare să asigure o funcționare de 4 ore.

 

Memoria internă

Este important de menționat absența slot-ului pentru cardul microSD, astfel că utilizatorul trebuie să se bazeze pe memoria internă a telefonului. Spre deosebire de Galaxy S6, Samsung nu a făcut disponibilă o versiune de 32 GB pentru Galaxy S6 Edge, utilizatorul având de ales între versiunea de 64 GB și 128 GB.

 

Wireless-ul, senzorii și plațile mobile

După cum ne așteptam de la un telefon modern, sunt suportate toate standardele wireless recente, inclusiv Cat6 LTE (până la 300 Mbit/s) și 802.11ac (până la 60 Mbit/s). Sunt suportate de asemenea Bluetooth 4.0 și NFC.

Senzorii incluși cuprind accelerometrul, barometrul, giroscopul și senzorul pentru frecvența cardiacă.

La fel ca și în cazul lui Galaxy S5, butonul Home ține loc pentru senzorul de amprente. În afară de utilizare pentru deblocare telefonului, poate fi folosit pentru autentificarea tranzacțiilor financiare prin noul sistem de plați mobile Samsung Pay.

 

Camera

Camera lui Galaxy S6 Edge iese în relief pe spatele device-ului, aceasta nefiind complet plat atunci când este așezat pe o suprafață. Față de Galaxy S5, camera de 16 megapixeli a suferit câteva îmbunătățiri, incluzând un stabilizator de imagine optic și o lentilă f/1,9 ce permite intrarea cu 34% a mai multă lumină.

Samsung Galaxy S6 Edge - camera spate si frontalaO apăsare dublă pe butonul Home lansează aplicația pentru cameră în sub 0.7 mm. Pentru a afla mai multe despre modurile de funcționare ale camerei de pe Galaxy S6 și S6 Edge accesează: Ghid de utilzare al modurilor pentru Camera lui Samsung Galaxy S6 si S6 Edge.

Am fost foarte impresionați de calitatea fotografiilor, aceastea având culori strălucitoare și clare. Există căteva moduri noi, precum Virtual Shot ce prin rotirea telefonului în jurul unui obiectiv reușește reconstrucția 3D a acestuia.

REVEDEȚI PREZENTAREA
Samsung Galaxy S6 Edge
samsung-galaxy-s6-edgeSeria Galaxy a fost întotdeauna impresionantă din punct de vedere tehnic, însă evoluția înceată a constucției din plastic a telefoanelor Samsung nu a mai stârnit nici un entuziasm de multă vreme. O dată cu apariția lui Galaxy S6 Edge compania coreeană a spart toate tiparele cu un device ce nu poate fi confundat cu nici un altul. Samsung deține momentan cel mai atrăgător și cel mai bine făcut smartphone Android de pe piață.