Trebuie să ne preocupe securitatea IoT? Este acesta vulnerabil?

1265
Internetul lucrurilor (IoT) începe să devină o prezență tot mai mare în viața noastră de zi cu zi. Acum există multe locuințe care dispun de tehnologii inteligente în interiorul casei și în curând vom întâlni și mai multe dispozitive smart IoT în afara casei noastre. Aparatele inteligente, cum ar fi prăjitoarele de pâine, mașinile de spălat și frigiderele, se numără printre cele mai comune dispozitive inteligente aflate în casele noastre. Dacă ne gândim doar la un toaster inteligent, acesta nu ar părea o amenințare la adresa securității. Dar dacă un atacator reușește să obțină accesul la acest dispozitiv, acesta poate provoca dezastru în întreaga rețea. Când vine vorba de IoT, o slăbiciune de securitate într-un singur dispozitiv poate servi drept punct de intrare în întreaga rețea.
Ce este IoT – Internet of Things?
Internetul lucrurilor în sensul cel mai larg cuprinde fiecare dispozitiv care se conectează la Internet. IoT este folosit din ce în ce mai mult pentru a descrie dispozitive electronice capabile să comunice între ele. Acestea sunt obiecte de zi cu zi pe care ne așteptăm să le găsim în casele noastre moderne. Frigidere, mașini de spălat, senzori, camere de luat vederi, televizoare și electronice care pot fi purtate, toate conectate la Internet. Combinarea acestor dispozitive cu sisteme automate dintr-o rețea face posibilă colectarea, analizarea și crearea datelor, care pot fi apoi răspândite în rețea. Aceasta deschide posibilitatea ca elementele electronice de consum să joace un rol mai larg în asistarea noastră, cu sarcini tot mai complexe în viața de zi cu zi. De asemenea, aceste dispozitive pot învăța din observarea proceselor în care sunt angrenate. În timp ce IoT oferă numeroase beneficii potențiale pentru viața noastră, acesta aduce și unele preocupări noi și importante legate de confidențialitate. Orice dispozitiv care se conectează la IoT are potențialul de a fi atacat de hackeri. Cu toate dispozitivele conectate, este destul de simplu ca un virus sau un malware să se propage printr-o rețea.

Un hacker este un expert în informatică, care se ocupă cu studiul în profunzime al programelor informatice. El folosește tehnici de inginerie inversă, cu scopul de a obține cunoștințe care nu sunt accesibile publicului larg. Unul dintre cei mai cunoscuți hackeri pe plan mondial este Răzvan Cernăianu, cunoscut ca și TinKode. A spart mai multe servere, printre care unul aparținând NASA.

Există, de asemenea, unele preocupări de supraveghere. Multe dispozitive IoT conțin camere și microfoane încorporate, care ar putea fi exploatate pentru a spiona proprietarii dispozitivelor.
Mai multe companii lucrează pentru securitatea dispozitivelor
Potrivit IotGadgets, securitatea este de o importanță capitală pentru orice rețea cu multe dispozitive IoT conectate. Cu toate acestea, mulți nu sunt încă conștienți de importanța securității când au de-a face cu rețelele IoT. Din fericire, există multe modalități prin care proprietarii de dispozitive IoT pot atenua sau preveni un pericol. Piața IoT devine rapid saturată de dispozitive noi. Datorită modului în care funcționează IoT, atacatorii trebuie să identifice doar un singur punct slab pentru a avea acces la toate celelalte dispozitive. Prin urmare, este vital ca toți utilizatorii de dispozitive inteligente să înțeleagă amenințările la care sunt expuse dispozitivele IoT. O cauză comună a defectelor de securitate în cadrul dispozitivelor IOT se datorează faptului că un dispozitiv conține un server Web încorporat. Astfel de dispozitive sunt, în general, mai vulnerabile la atacuri. Unii dintre marii jucători, precum Samsung, Amazon și Google, depun eforturi serioase pentru a asigura securitatea dispozitivelor. Samsung este una dintre cele mai importante companii din acest domeniu. Smartphone-urile sale Galaxy Note 9, Galaxy Note 8 sau Galaxy S9 și S9+ se por conecta le toate dispozitivele IoT. Mai mult Galaxy S10 va veni cu o conexiune 5G, un pas uriaș în transferul de date și în implementara pe scară largă a IoT. Fiecare rețea este la fel de sigură ca dispozitivul cel mai puțin sigur aflat în rețea. Ar trebui să știți caracteristicile de securitate ale oricărui dispozitiv pe care intenționați să îl adăugați în rețeaua dvs.
Prevenirea încălcărilor securității și protejarea dispozitivelor IoT
Există câțiva pași simpli pe care proprietarii de dispozitive IoT îi pot lua pentru a asigura securitatea rețelei lor. Unul dintre cele mai simple lucruri pe care le puteți face este să adăugați o rețea VPN – rețea privată virtuală, la nivel de router. Prin instalarea unei VPN (Virtual Private Network), pe router, asigurați-vă că tot traficul pe Internet trece automat prin VPN. Aceasta înseamnă că atacatorii nu vor putea să urmărească conexiunile private pe care le-ați făcut. O altă modalitate simplă și eficientă de a păstra securitatea dispozitivelor dvs. IoT este schimbarea parolelor prestabilite. Este posibil ca unele dispozitive să nu aibă această opțiune, dar cele mai multe dintre ele au. Viitorul este al IoT și al Inteligenței Artificiale. Stephen Hawking, Bill Gates și Elon Musk, și-au exprimat îngrijorarea cu privire la posibilitatea ca AI să poată evolua până la punctul în care oamenii nu ar mai putea să o controleze, iar Hawking a spus că „acest lucru ar putea fi sfârșitul rasei umane„.