Apple iPad Pro (2021) vs Galaxy Tab S8 Ultra: cele mai bune tablete de pe piață

792
Apple iPad Pro 2021 vs Samsung Galaxy Tab S8 Ultra
Sursă foto: Internet

Trebuie să recunoaștem că iPad-ul Apple a fost standardul pentru tablete, în principal pentru că atât Android, cât și Windows nu au fost nici pe departe la fel de optimizate pentru factorul de formă. Dar Samsung a muncit din greu pentru a remedia problema – pentru a face ca aplicațiile Android să ruleze mai bine pe ecranul unei tablete – iar modelele din seria Galaxy Tab S8 sunt cele mai bune de pe piață. Dar cum se compară cea mai bună ofertă Samsung, Galaxy Tab S8 Ultra, cu cea mai bună ofertă Apple, iPad Pro (2021) cu M1?

De fapt, consumatorul obișnuit trebuie să decidă asupra uneia sau alteia dintre iPad Pro 12.9 inch (2021) vs Galaxy Tab S8 Ultra. Nu putem spune dacă această comparație, via XDA-Developers, vă va oferi un răspuns clar. Vom face tot posibilul să le comparăm în câteva categorie semnificative și să dăm un verdict final.

Apple iPad Pro este o fiară absolută cu un ecran Mini LED și un procesor mobil super puternic. Samsung Galaxy Tab S8 Ultra este o tabletă gigantică care poate face totul. Este efectiv un computer de lucru, o tabletă de jocuri și excelentă pentru vizionare a filmelor.

Design și hardware: Apple iPad Pro (2021) vs Samsung Galaxy Tab S8 Ultra

În ceea ce privește designul, nu sunt prea multe de vorbit, deoarece aproape toate tabletele urmează același limbaj de design dreptunghiular. Galaxy Tab S8 Ultra iese în evidență cu ecranul său mare 14,6 inch (37,08 cm) și este vizibil mai lat/mai înalt (în funcție de orientare) decât majoritatea tabletelor de pe piață. Apple iPad Pro are un ecran 12,9 inch (32,77 cm).

Ambele cântăresc destul de aproape, cu Galaxy Tab S8 Ultra de 726 grame și iPad Pro la 685 grame. Galaxy Tab S8 Ultra este mai subțire la 5,5 mm, în timp ce Apple iPad Pro 11 are 6,4 mm.

În materie de ecran este ușor de decis că Samsung Galaxy Tab S8 Ultra este câștigător. Are un panou OLED de 120Hz, în timp ce iPad Pro are un ecran Mini LED de 120 Hz – dar există alți factori care intră în joc în utilizarea în lumea reală. iPad Pro are rame mai groase, chiar dacă sunt uniforme și simetrice. Ambele ecrane sunt mai mult decât suficient de luminoase pentru majoritatea cazurilor, chiar și la 60% luminozitate. Deci, ambele ecrane sunt absolut grozave.

Apple iPad Pro este alimentat de procesorul M1 de la Apple. Și, în ciuda faptului că este cu un an mai vechi decât Snapdragon 8 Gen 1, de pe Galaxy Tab S8 Ultra, M1 este mai capabil. Nu veți vedea o mare diferență atunci când efectuați majoritatea sarcinilor zilnice, cum ar fi vizionarea YouTube sau trimiterea de e-mailuri, dar dacă faceți sarcini mai intense, cum ar fi editarea video, cipul M1 este semnificativ mai capabil.

Software: Apple iPad Pro (2021) vs Samsung Galaxy Tab S8 Ultra

Apple iPad Pro (2021) rulează iPadOS 15.4, în esență o versiune bifurcată a iOS 15 cu abilități superioare de multi-tasking. Galaxy Tab S8 Ultra rulează One UI 4.1 bazat pe Android 12. Este foarte asemănător cu software-ul care rulează pe smartphone-urile Samsung. Dacă ați folosit un iPhone sau un telefon Galaxy, ambele tablete se pot simți ca o versiune super-dimensionată a acelor dispozitive.

Dar trebuie să amintim aici Samsung DeX Mode. În esență, DeX Mode este o interfață de utilizare sandbox Samsung construită în interiorul Android care imită interfața de utilizare a unui computer tradițional Windows. Aceasta înseamnă că aplicațiile Android se pot deschide în DeX într-o fereastră plutitoare cu formă liberă (în loc să umple întregul ecran).

Modul DeX este o mană divină, pentru că nu numai că rezolvă multe dintre problemele de scalare a aplicațiilor, dar îmbunătățește și multi-tasking-ul. Aveți până la trei aplicații deschise simultan și conținutul nu va fi prea mic.

Pe un Apple iPad Pro 12.9 inch, multi-tasking-ul este puțin limitat. Puteți deschide doar două aplicații în același timp într-o vizualizare pe ecran divizat. În cel mai bun caz, puteți avea o a treia aplicație în suspensie, dar această a treia aplicație nu vă va ajuta foarte mult. Oricine a lucrat la birou știe importanța de a avea mai multe ferestre deschise simultan și Samsung DeX aici este excelent.

Camere foto pe cele două tablete emblematice

Ambele tablete au o cameră lată și ultra-largă pe spate și sunt bune pentru o tabletă. Sigur că sunt în mod clar inferioare celor disponibile pe telefoanele de ultimă generație ale Apple și Samsung, cum ar fi Galaxy S22 Ultra sau Apple iPhone 13 Pro Max. Sistemul de camere de la Apple are un câștig clar, deoarece are și un senzor LIDAR, care ajută la funcționarea mult mai bună a aplicațiilor AR. De fapt, există o selecție mult mai bună de aplicații AR pentru iOS/iPadOS decât pentru Android, așa că dacă aplicațiile AR sunt importante pentru dvs., ar trebui să rămâneți cu iPhone și iPad-uri.

O cameră mai importantă și folosită pe scară largă pentru tablete este camera frontală. Aici camerele (două) de pe Tab S8 Ultra sunt superioare. Nu numai că produc imagini și videoclipuri mai clare (Tab S8 Ultra are un obiectiv 4K în comparație cu 1080p pe iPad Pro), dar poziționarea în orientare peisaj (centrul cadrului de sus) este mai bună decât plasarea în stânga cadrului la iPad Pro.

Pentru videoclipuri, ambele fac o treabă bună, dar camera lui Tab S8 Ultra poate filma la 4K dacă este necesar. Dar credem că nu mulți oameni ar dori ca fața lor să fie afișată la rezoluție 4K. Apple iPad Pro 12.9 inch (2021) aplică anularea zgomotului în videoclipuri, deoarece puteți auzi clar zgomotul de fundal mai mult în filmările Samsung.

De asemenea, merită menționat faptul că sistemul de cameră frontală al iPad Pro găzduiește sistemul de cameră TrueDepth de la Apple pentru FaceID. Acest lucru nu ia în considerare cu adevărat apelurile video generale sau selfie-urile, dar dacă există aplicații AR care profită de maparea feței.

Accesorii Apple iPad Pro (2021) vs Samsung Galaxy Tab S8 Ultra

La smartphone-uri dar, în special la tablete, trebuie luate în considerare și accesoriile opționale. Însă pentru tabletele de ultimă generație, mașini puternice de productivitate, este necesar să se țină cont și mai mult de accesorii precum tastaturile și stilourile, deoarece acestea sunt atât de esențiale pentru experiența generală.

Din punct de vedere al valorii, Galaxy Tab S8 Ultra primește primul câștig, deoarece stylus-ul său, S-Pen, este inclus în pachet. Creionul Apple, pe de altă parte, costă în jur de 100 de euro. În ceea ce privește tastaturile: atât Magic Keyboard de la Apple, cât și Book Cover Keyboard de la Samsung sunt relativ scumpe, la aproximativ 300 de euro fiecare. Cu toate acestea, Samsung a fost dornic să ofere accesoriul pentru tastatură ca un cadou gratuit la cumpărare în multe regiuni. În același timp Magic Keyboard de la Apple a fost întotdeauna o achiziție plătită.

În timp ce S-Pen și carcasa cu tastatură de la Samsung sunt ambele foarte bune, nu par la fel de bune ca omologii Apple. Creionul Apple se simte puțin mai sensibil la schimbările de presiune în comparație cu S-Pen-ul Samsung. Carcasa Magic Keyboard de la Apple, în ciuda faptului că este destul de grea și voluminoasă, are un design ingenios care ridică tableta de deasupra mesei. Designul tastaturii Samsung este puțin mai greoi, din două părți, cu un suport, care nu se așează bine pe genunchi. În timp ce ambele tastaturi sunt excelente, trackpad-ul Magic Keyboard este puțin mai bună.

Suport pentru trackpad și stylus

Mai sus am menționat că trackpad-ul tastaturii și S-Pen-ul lui Galaxy Tab S8 Ultra sunt bune, ele nu funcționează la fel de bine ca și trackpad-ul Apple Magic Keyboard și Apple Pencil. Să începem cu trackpad-ul: trackpad-ul Magic Keyboard este incredibil de precis, în ciuda dimensiunilor sale mici. Este în mare parte optimizarea software-ului iPadOS.

Trackpad-ul din tastatura Book Cover de la Samsung este alunecos prin comparație, uneori o glisare minoră va derula o pagină web mult mai jos decât îți propui. Nu ar fi o mare problemă, dar uneori deranjează.

Trecând la stylus, Apple Pencil pare să se adapteze mai bine la diferite presiuni când scriem note sau desenăm. Apple Pencil se simte mai degrabă ca un creion real, cu capacitatea de a umbri dacă înclini Apple Pencil aproape lateral pe ecran.

Dar din nou – faptul că S-Pen este în esență gratuit (inclus cu tableta într-un singur set), în timp ce Apple Pencil costă, nu este de neglijat. Majoritatea oamenilor ar lua stiloul gratuit foarte bun în detrimentul stylus-ului grozav, dar scump.

Baterie: iPad Pro (2021) vs Galaxy Tab S8 Ultra

Durata de viață a bateriei este respectabilă pentru ambele tablete.  Nu trebuie să uităm faptul că ambele dispozitive au ecrane atât de mari și vii de 120Hz. Ambele tablete pot dura aproape o zi întreagă de utilizare intensă. Dar, Tab S8 Ultra va rezista mai mult decât iPad Pro (10.728 mAh), cu o autonomie de 10 ore și 48 de minute. Probabil cipul Apple M1 nu este mai eficient din punct de vedere energetic decât procesorul Snapdragon din interiorul Galaxy Tab S8 Ultra. În plus, ecranul mini-LED ProMotion al iPad Pro reduce consumul de baterie (comparativ cu ecranul neadaptativ Super AMOLED al lui Ultra).

Samsung susține că bateria sa de 11.200 mAh poate alimenta tableta până la 15 ore. De asemenea, acceptă încărcare rapidă de 45W despre care compania spune că poate încărca tableta la 100% în 80 de minute.

Deci, care tabletă este mai bună?

Este o întrebare la care se răspunde foare greu. Fiecare dintre aceste tablete excelează la un lucru diferit! Depinde de ce anume cauți, desigur. Dacă doriți o tabletă de divertisment și lucru Galaxy Tab S8 Ultra este cea mai bună. Dacă doriți performanță pentru jocuri, iPad Pro este mai bună.

Apple iPad Pro 11 (2021) este mai bună pentru ca:

  • Este o mașină de creativitate pentru schițe, editarea de fotografii în Lightroom și videoclipuri cu LumaFusion la un nivel înalt
  • Este o tabletă de uz general pentru casă pentru a vă relaxa pe canapea/întins în pat. Tableta Apple este puțin mai ușor de ținut în mână pentru perioade îndelungate datorită dimensiunilor sale mai mici

Samsung Galaxy Tab S8 Ultra este mai bună pentru că:

  • Este o mașină de lucru tradițională de tip birou, deoarece DeX Mode permite să deschideți mai multe ferestre, iar Android are un sistem de fișiere mai natural și mai simplu în comparație cu cel abstract și complicat de la Apple
  • Este excelentă pentru vizionat filme, pentru că are un ecran mai bun cu un raport de aspect mai potrivit.

Dacă valoarea este un alt factor important, atunci Galaxy Tab S8 Ultra este o valoare mai bună, deoarece primești S-Pen gratuit și eventual și carcasa pentru tastatură. Dar, Apple iPad Pro 11 are un ecosistem hardware mai bun – poți folosi iPad Pro ca monitor secundar pentru MacBook-uri.

Acum, pentru a răspunde „pe care aș alege dacă trebuie să aleg una?”. Răspunsul este relativ și în funcție de ecosistemul în care sunteți. Apple iPad Pro (2021) este o alegere bună pentru priceperea superioară de editare video și un ecosistem de aplicații mai bun. Cu toate acestea, Samsung Galaxy Tab S8 Ultra este adorabilă și cea mai bună tabletă Android de departe.

Caracteristici și specificații Apple iPad Pro (2021) și Galaxy Tab S8 Ultra

 Apple iPad Pro (2021)Samsung Galaxy Tab S8 Ultra
Display12,9 inch Liquid Retina XDR mini-LED | 120Hz | 2048 x 2732 pixeli14,6 inch Super AMOLED | 1848 x 2960 pixeli | Corning Gorilla Glass 5
ProcesorApple M1Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1 (4 nm)
OSiPadOS 14.5.1Android 12, One UI 4.1
Memorie6 / 16GB RAM | 128 / 256 / 512GB / 1TB / 2TB stocare8 / 12 / 16GB RAM |128 / 256 / 512GB stocare
Camere fotoSpate:
12MP f/1,8 (lată) / dual pixel PDAF
10MP f/2,4, 125˚ (ultra-wide) TOF 3D LiDAR scaner (adâncime)
Față: 12 MP, f/2,4 / 122˚ (ultra-wide)
Spate:
13MP f/2,0 (lată)
6MP f/2,2 (ultra-wide)
Față: 12MP f/2,4 (ultra-wide) 120° 12MP f/2,2 (lată)
Dimensiuni / greutate280,6 x 214,9 x 6,4 mm |
682 grame (Wi-Fi) / 685 g (5G)
326,4 x 208,6 x 5,5 mm |
726 grame (Wi-Fi) / 728 g (5G)
ConectivitateWi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac/6| Hotspot | Bluetooth 5.0, A2DP, LE | GPS | Glonass | Galileo | QZSS | USB Tip-C 4 (Thunderbolt 4) | DisplayPort | Conector magneticWi-Wi 802.11 a, b, g, n, ac, ax (Wi-Fi 6) | Bluetooth 5.2 |Wi-Fi Direct |GPS | Glonass | Galileo | BeiDou | USB 3.2 |Conector magnetic
SenzoriFace ID | Accelerometru | Giroscop | BarometruAmprentă (in-display) |Accelerometru | Proximitate |Giroscop | Busolă
Baterie10.728 mAh / Li-Po (40,88 Wh) | Încărcare rapidă 18W11.200 mAh | Încărcare rapidă 45 W
CuloriArgintiu, Gri cosmicGrafit
Audio4 difuzoare stereo4 difuzoare stereo AKG
SAR0,69 W/kg (corp)