Comparație: Galaxy A55 vs Galaxy S24

364

Galaxy S24 în mod clar nu este o actualizare uriașă, dar noile funcții Galaxy AI entuziasmează utilizatorii acestui model. Este cu siguranță unul dintre cele mai bune telefoane Android de pe piață, raportat la preț și specificații. Când compari un flagship și un mid-ranger, inevitabil iese în evidență telefonul emblematic. Dar, în această comparație Galaxy A55 vs Galaxy S24 mid-rangerul Samsung nu trebuie subestimat.

Galaxy A55 are un ecran de 6,6 inch (16,76 cm), în timp ce Galaxy S24 doar un ecran de 6,2 inch (15,75 cm). Cele două telefoane diferă și în ceea ce privește designul. A55 vine cu o margine laterală cu o ușoară ridicătură în care sunt găzduite butonul de pornire/oprire și butonul balansoar de volum. Samsung numește acest design „Insula cheilor – Key Island”.

Sigur că o diferență mare este la procesor. Galaxy A55 are Exynos 2480, un cip, chiar dacă foarte bun, dar pentru telefoane mid-range. În schimb Galaxy S24 are un procesor emblematic – Exynos 2400 în Europa și Snapdragon 8 Gen 3 For Galaxy pe câteva piețe. O mențiune specială, A55 are și o variantă cu 12GB de RAM, S24 nu are mai mult de 8GB de memorie RAM.

O altă mică diferență este în rezistența la apă și praf a ambelor dispozitive. Galaxy A55 vine cu o certificare IP67, în timp ce Galaxy S24 are cel mai impresionant IP68.

Ambele telefoane sunt alegeri excelente, dar unele diferențe esențiale vă pot ajuta să decideți care este cel mai bun pentru dvs. În această comparație, vom analiza caracteristicile fiecărui telefon, inclusiv design, afișaj, cameră, performanță și durata de viață a bateriei.

Link-urile de pe I❤️Samsung vă duc direct la furnizor. Este posibil să primim un mic comision pentru achizițiile făcute folosind link-urile de pe site-ul nostru. Nimic nu se schimbă ca preț pentru tine.

Atât Galaxy A55, cât și Galaxy S24 au caracteristici unice. În timp ce Galaxy A55 are un ecran FHD+ Super AMOLED de 6,6 inch cu Corning Gorilla Glass Victus Plus, Galaxy S24 are un ecran Dynamic AMOLED 2X de 6,2 inch cu protecție Corning Gorilla Glass Victus 2. Ecranul AMOLED a lui S24 este mai avansat, cu luminozitate superioară și acuratețe a culorii, oferind o experiență de vizionare mai vibrantă și mai captivantă. Ambele telefoane oferă o rată de reîmprospătare a ecranului de până la 120Hz și o rezoluție similară a ecranului. Cu toate acestea, Galaxy S24 are o luminozitate de vârf mai mare, de 2.600 de niți, comparativ cu cei 1.000 de niți ai lui Galaxy A55. Astfel ecranul lui Galaxy S24 este mult mai lizibil în lumina direct a soarelui sau în camere cu lumina intensă.

În ultimii ani modele superioare din seria Galaxy A sunt foarte apropriate ca design de modele din seria Galaxy S. Ambele telefoane au un afișaj plat cu un decupaj cu gaură (ecran Infinity-O) pentru camera frontală. Galaxy S24 are un cadru din aluminiu, pe care îl are și Galaxy A55 – acesta este un avantaj de luat în seamă pentru un telefon de gamă medie ca acesta. De fapt este primul telefon mid-range cu o ramă metalică. Armor Aluminium pe cele două modele promite o rezistență suplimentară împotriva căderilor și zgârieturilor.

Opțiunile de culoare ale celor două telefoane sunt destul de diferite. Galaxy A55 oferă patru opțiuni de culoare pastel: albastru gheață, liliac, bleumarin și lămâie.

Pe de altă parte, Galaxy S24 este mult mai colorat, o binecuvântare pentru utilizatori care a de unde alege. Mezinul seriei S24 vine în culorile Onyx Black, Marble Grey, Cobalt Violet, Amber Yellow, Jade Green, Sandstone Orange și Sapphire Blue.

Cea mai mare diferență între Galaxy A55 și Galaxy S24 este inima acestor telefoane. Ambele au procesoare foarte bune, dar Exynos 2400 / Snapdragon 8 Gen 3 For Galaxy se uită de sus la Exynos 1480. În mod clar cipul lui Galaxy A55 este eclipsat de procesorul (procesoarele) lui Galaxy S24. În special utilizatorii acordă prioritate puterii brute de procesare și performanței grafice, mai ales pentru sarcini solicitante precum jocurile sau editarea video. Galaxy S24 oferă, de asemenea, stocare UFS mai rapidă, în special în variantele cu capacitate mai mare, îmbunătățind timpul de încărcare a aplicațiilor și a jocului pentru o experiență de utilizator mai rapidă.

Un alt lucru important de menționat este memoria. Dacă în privința stocării cele două modele sunt la egalitate, în privința memorei RAM mid-ranger-ul este mai bun. Samsung a lansat pentru Galaxy A55 și o variantă cu 12GB de memorie RAM și 512GB stocare. Este ceva incredibil pentru un telefon de gamă medie, aici A55 este mai bun ca S24. Mai mult, stocarea lui Galaxy A55 poate fi extinsă folosind un card Micro-SD.

Cu toate acestea, Galaxy A55 a înregistrat câștiguri semnificative față de Samsung Galaxy A54 cu noul procesor. În special acest lucru se observă în ceea ce privește performanța GPU-ului. Nu aveți probleme cu jocurile solicitante la setări medii și nici telefonul nu se supraîncălzește. Exynos 1480, fabricat cu tehnologia de 4 nm are performanțe GPU cu până la 32% mai bune decât Galaxy A54.

Atât Samsung Galaxy S24 cât și Galaxy A55 au foat lansate cu Android 14 și interfața Samsung One UI 6.1. Dar, este o mică, mare diferență. Galaxy A24 are platforma de inteligență artificială Galaxy AI. Galaxy A55, chiar dacă are One UI 6.1 nu are aceste funcții AI.

La fel ca în alte domenii și în marerie de camere foto cele două telefoane sunt foarte apropiate. Samsung Galaxy A55 are un sistem cu trei camere în spate, care ies individual din capacul spate, similar predecesorului său, Galaxy A54. Este acolo o cameră principală de 50MP cu diafragma f/1,8, are Auto-Focus și OIS. Această cameră este însoțită de o cameră ultra-wide de 12MP cu diafragma f/2,2 și o cameră macro de 5 megapixeli. Camera spate poate înregistra video la 4K@30fps, 1080p@30/60fps. Frontal, pentru selfie și apeluri video, A55 are o cameră de 32MP care poate înregistra la 4K@30fps, 1080p@30/60fps.

Galaxy A55 are Nightography îmbunătățit pentru fotografiere în condiții de lumină scăzută. Telefonul este, de asemenea, dotat cu OIS și VDiS (Video Digital Image Stabilization) pentru stabilizarea imaginii digitale video și asigură că fotografiile și videoclipurile înregistrate sunt cât mai clare.

Chiar dacă Galaxy A55 poate face fotografii decente în viața de zi cu zi, s-ar putea să nu concureze cu S24 în ceea ce privește calitatea generală a imaginii și versatilitatea.

Galaxy S24, pe de altă parte, are tot trei camere la spate, poziționate la fel cum sunt pe A55. Smartphone-ul are o cameră principală de 50MP. Acest lucru se traduce prin imagini mai clare cu detalii mai fine. În mod surprinzător, nu există multe diferențe între camerele principale ale acestor două telefoane. Cu siguranță, Galaxy S24 oferă o dinamică mult mai bună, în timp ce fotografiile realizate de Galaxy A55 par ușor supraexpuse.

Pe lângă camera principală mai sunt la spate o cameră ultra-wide de 12MP cu un unghi 120˚. În plus, față de camera macro de 5MP pe Galaxy A55, Galaxy S24 are o cameră telefoto de 10MP cu zoom optic 3x, permițându-vă să capturați obiecte îndepărtate cu o claritate mai mare.

În această comparație Galaxy A55 vs Galaxy S24 senzorii și capacitățile de conectivitate sunt la egalitate. Aveți la bord în ambele modele senzorii clasici puși de Samsung în telefoanele sale. De exemplu senzor de amprentă in-display, accelerometru, barometru, proximitate, senzor mișcare, de lumina, etc. O mică diferență la conectivitate este la Wi-Fi, unde S24 are Wi-Fi 6e iar A55 doar Wi-Fi6. Nu pierdeți mare lucru, poate dacă S24 avea Wi-Fi 7 era o diferență mare. De asemenea, portul USB Tip-C este ceva mai performant pe modelul emblematic.

Mai consemnăm prezența suplimentară la Galaxy S24 a QZSS (Quasi-Zenith Satellite System). Este un sistem de poziționare globală bazat pe GPS-ul american, dar disponibil în Japonia. Mai merită consemnat și Samsung DeX pe Galaxy S24. Pe partea audio egalitate perfectă, ambele au difuzoare stereo AKG și Dolby Atmos.

Galaxy S24 primește o baterie ceva mai mare, de 4.000 mAh, față de 3.900 mAh la Galaxy S23. Acesta este cu doar 2,5% mai mare, așa că nu vă așteptați la schimbări mari ale duratei de viață a bateriei. Dar, este suficient de bună pentru a rezista toată ziua. S24 are încărcare cu fir de 25W, se încărcă la 50% într-o jumătate de oră. Există și încărcare wireless la bord.

În schimb Galaxy A55 are o baterie de 5.000 mAh, la fel cum are și Galaxy A54. Încărcarea cu fir se potrivește cu telefonul mai scump la o viteză de 25W, dar nu are încărcare wireless. În funcție de cum folosiți telefonul, jocuri, fotografii, navigare pe web, bateria sa de 5000 mAh ar putea dura două zile.

Galaxy A55 5G are certificare IP67, în timp ce Galaxy S24 are una mai bună IP68. Diferența dintre cele două este adâncimea maximă la care vă puteți scufunda telefonul. IP68 vă permite să vă scufundați dispozitivul până la 1,5 metri, în timp ce IP67 la doar 1 metru. Nu este o mare diferență, dar s-ar putea să te salveze dacă scapi telefonul în apă.

În materie de radiații emise, coeficientul SAR, nu sunt probleme, ambele smartphone-uri se încadrează în normele UE. Rata de absorbție specifică – Specific absorption rate arată cantitatea de radiații absorbită pe unitatea de masă de către un corp uman atunci când este expus la un câmp electromagnetic de radiofrecvență. Nu sunt probleme aici.

Pentru un potențial cumpărător și utilizator de A55 și S24 mai puțin antrenat în domeniul mobil, nu există multe diferențe între cele două. Performanța este de partea lui Galaxy S24. Are un procesor mai puternic, un ecran mai luminos, materiale premium și încărcare wireless. Nu trebuie să uităm nici actualizările de Android și de securitate timp de șapte ani.

Nu subestimați pe Galaxy A55. Cu toate acestea la specificații relativ apropiate, acesta este mai ieftin cu aproximativ 350 de euro. A55 oferă o valoare excelentă pentru bani cheltuiți. A55 va primi patru ani de actualizări software și cinci ani de securitate.

Galaxy A55:

  • Baterie de 5.000 mAh cu o durată de viață mai lungă.
  • Are slot pentru card microSD pentru extinderea stocării.
  • Cameră frontală de 32MP pentru selfie-uri mai bune.
  • Mai multe opțiuni de culoare.

Galaxy S24:

  • Procesor mai puternic, performanțe mai bune.
  • Rezoluție mai mare și afișaj Dynamic AMOLED 2X mai luminos.
  • Încărcare wireless și încărcare wireless inversă.
  • Certificare IP68.
  • Disponibilitate DeX și Wireless DeX pentru experiențe tip desktop.
 Samsung Galaxy A55Samsung Galaxy S24
 Display6,6 inch Super AMOLED | FHD+ | 120Hz rată de refresh | Vision Booster | luminozitate de 1.000 niți | Gorilla Glass Victus6,2 inch Dynamic AMOLED 2X | FHD+ | Rata de 1~120Hz | Luminozitate 2.600 niți | HDR10+| Vision booster | Gorilla Glass Victus 2
 ProcesorExynos 1480Snapdragon 8 Gen 3 For Galaxy / Exynos 2400
 Memorie8 / 12GB RAM | 128/256GB stocare12GB RAM | 256/512GB stocare
 OSAdroid 14 / One UI 6.1Android 14 / One UI 6.1
CamereSpate:
50MP cu diafragma f/1,8 | AF | OIS
12MP cu f/2,2 Ultra-Wide
5MP cu f/2,4
Față: 32MP cu f/2,2
Spate:
50MP cu f/1,8 |OIS | FOV 85˚
10MP cu f/2,4 telefoto | 3x Optic
12MP cu f/2,2 ultra-largă | FOV 120˚
Față: 12MP cu f/2,2 | FOV 80˚
ConectivitateDual-SIM | 5G | Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac/6, dual-band | Wi-Fi Direct | Bluetooth 5.3 | NFC | GPS | Glonass | Beidou | Galileo | USB 2.0Dual SIM | 5G | Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac/6e | Wi-Fi Direct |Bluetooth v5.3 | NFC| USB 3.2 | GPS |Glonass | Beidou | Galileo | QZSS | Samsung DeX
SenzoriAmprentă (sub afișaj, optic) | Accelerometru | Giroscop | Busolă | Barometru | ProximitateAccelerometru |Barometru | Amprentă in-display | Senzor mișcare | Senzor Hall | Busolă |Senzor Lumină | Proximitate
Baterie5.000 mAh
Încărcare rapidă 25W
4.900 mAh
Încărcare rapidă 45W
Încărcare wireless 15W
Încărcare inversă wireless 4,5W
Dimensiuni Greutate161,1×77,4×8,2 mm
213 grame
75,9×158,5×7,7mm
197 grame
AudioDifuzoare stereo | Dolby AtmosDifuzoare stereo | Dolby Atmos
CertificareIP67IP68
CuloriIceblue | Liliac | Bleumarin | LămâieGalben | Negru | Cobalt Violet | Gri
SAR0,68 W/kg (cap) | 1,04 W/kg (corp)1,16 W/kg (cap) | 0,84 W/kg (corp)