Comparație: Galaxy S24 vs iPhone 15 – aproape egale

148
Galaxy S24 vs iPhone 15
Sursa foto: Google.com

Samsung Galaxy S24 și Apple iPhone 15 sunt lansate la o diferență de patru luni. Primul a fost lansat telefonul Apple, apoi cel Samsung. Modelul Samsung a fost lansat pe 17 ianuarie 2024, modelul Apple pe 12 septembrie 2023. Și din acest motiv sunt unele diferențe între ele. Sunt cele mai mici telefoane din seria Galaxy S24 și iPhone 15. În acest fel o comparație Galaxy S24 vs iPhone 15 ne poate edifica ce telefon merită cumpărat.

Diferențele dintre telefoanele mai mici Samsung și Apple au rămas în mare parte aceleași în ultimii ani. Modelul Samsung are trei față de două camere pe Apple, sisteme de operare diferite Android vs iOS, procesoare Qualcomm vs Bionic și alte câteva. Dar de data aceasta Samsung a făcut două schimbări esențiale care au atras imediat atenția. A dus inteligența artificială Galaxy AI pentru prima dată pe telefoane și a mărit incredibil suportul software.

Galaxy S24 este un model de bază excelent, un telefon compact pentru cei care doresc asta, alături de un preț mai mic pe măsură. Ca urmare, renunță la câteva funcții ale fratelui său Ultra, dar încă include o serie de caracteristici interesante, Galaxy AI, o rată de reîmprospătare a ecranului variabilă, un afișaj luminos și camere bune. Totuși, ecranul nu este la nivelul modelului omolog Apple.

Apple iPhone 15 este un telefon cu valoare bună pentru oricine caută experiența Apple. Sistemul de operare iOS este bun, în special pentru cei aflați în ecosistemul Apple, cu o mulțime de funcții noi utile incluse în iOS 17. E posibil ca afișajul său să nu fie cel mai bun pentru jucători, dar are de culori naturale pentru filme și un sunet de calitate. Păcătuiește la rata de actualizare și este destul de scump.

Galaxy S24 are rame mai mici și margini mai plate decât predecesorul său Galaxy S23. Are un spate din sticlă, un cadru metalic și o cameră în gaura din ecran. Camerele din spate au un aranjament diferit de cel al iPhone-ului cu un modul independent înălțat peste capacul spate. Smartphone-ul arată mult mai elegant ca design, chiar dacă nu ne este rușine nici cu modelul Apple.

Galaxy S24 are un rating IP68 și dimensiunile 147 x 70,6 x 7,6 mm și 167 grame. Dacă ne uităm la dimensiunile și greutatea lui iPhone 15, sunt foarte apropiate. Ca aproape orice telefon Android, are un port USB-C, iar culorile lui Galaxy S24 sunt mult mai multe. Acestea includ Onyx Black, Marble Grey, Cobalt Violet, Amber Yellow, Jade Green, Sandstone Orange și Sapphire Blue. Unele dintre ele sunt disponibile doar pe site-ul Samsung.

Din punct de vedere al designului, iPhone 15 seamănă mult cu celelalte iPhone-uri recente Apple, cu excepția marginilor ușor curbate și capacului spate cu infuzie de culoare. Măsoară 147,6 x 71,6 x 7,8 mm, cântărește 171 grame. Modelul Apple este disponibil în negru, albastru, verde, galben sau roz. Telefonul are certificare IP68 pentru rezistență la praf și la apă. O mare bilă albă pentru Apple este introducrea portului USB Tip-C. Toată seria iPhone 15 este livrată cu un port USB-C în loc de portul Lightning.

iPhone 15 are un excelent display Super Retina XDR de 6,1 inch (15,49 cm) cu o rezoluție de 1179×2556 pixeli. Dezamăgitor pentru timpurile de azi, mai ales din partea Apple, este rata de actualizare de doar 60 Hz. Telefonul prezintă, totuși Dynamic Island de la Apple – introdusă pentru prima dată pe iPhone 14 Pro și Apple iPhone 14 Pro Max. Aceasta oferă afișajului o senzație mai premium, precum și o funcționalitate îmbunătățită.

Samsung Galaxy S24 și Apple iPhone 15 sunt alimentate de două procesoare diferite. Ambele modele, Galaxy S24 și iPhone 15 la fel ca frații lor mai mari, Galaxy S24 Ultra și iPhone 15 Pro Max, au procesoare incredibile. iPhone 15 rulează pe propriul A16 Bionic al companiei Apple, cu până la 512GB de stocare și 6GB de RAM, în timp ce Galaxy S24 dispune de Snapdragon 8 Gen 3 în SUA sau Exynos 2400 în Europa, cu până la 256GB de stocare și 8GB de RAM.

Ca telefoane emblematice de bază, nici nu aveți nevoie de mai mult. Nici de putere, nici de RAM sau stocare. Sigur că, întotdeauna avem nevoie de mai mult, dar pentru acest preț, ambele modele sunt mai mult decât bine dotate.

În ceea ce privește software-ul, Samsung a făcut o mișcare neașteptată. Compania a promis că seria Galaxy S24 va primi șapte ani de actualizări de software și de securitate. Asta înseamnă că Galaxy S24 va primi în cele din urmă și sistemul de operare Android 21 în 2031. Nici măcar nu putem prezice ce va adăuga compania Google până atunci la sistemul său de operare. În orice caz, acest suport software de șapte ani este în acest moment impresionant.

Apple oferă în mod obișnuit cinci actualizări ale sistemului de operare pentru navele sale emblematice. Au fost cazuri când a oferit chiar și șapte ani de actualizări software de iOS. De asemenea, compania americană oferă în mod obișnuit șase ani de actualizări regulate de securitate. Mai mult, Apple continuă să-și corecteze telefoanele mai vechi chiar și după aceea la o cadență neregulată.

Nimic de reproșat aci celor două telefoane din comparația Samsung Galaxy S24 vs Apple iPhone 15. Totuși trebuie să menționăm incredibila platformă Galaxy AI de pe Galaxy S24, care face toți banii.

În general, atât Galaxy S24, cât și iPhone 15 sunt telefoane excelente ca departament foto. Cu toate acestea, iPhone-ul face o treabă mai bună în general. Este telefonul pentru care am opta în privința fotografiilor, dacă ar fi de ales între cele două.

Compania Samsung folosește aceeași configurație foto pe Galaxy S24 care s-a dovedit că a făcut treabă bună pe Galaxy S23. Asta înseamnă aceeași cameră principală de 50 megapixeli, ajutată de o cameră ultra-wide de 12MP și una cu teleobiectiv de 10MP. În schimb, marile îmbunătățiri ale Samsung se reduc la Pro Visual Engine, care folosește Galaxy AI pentru fotografii de noapte și portret mai bune.

Apple a făcut un efort să actualizeze camerele iPhone 15, adăugând una principală de 48MP. Pentru comparație, predecesorul său avea o cameră de 12 megapixeli. Chiar dacă îi lipsește o cameră cu teleobiectiv, cum are Galaxy S24 un mare avantaj pentru Samsung – dar puteți mări cu camera principală prin decupare pentru a crea ceea ce este de fapt un zoom 2x. Fotografiile făcute cu telefonul Apple sunt excelente, contribuind la procesarea fotografiilor și software-ul adus de iOS 17.

Camerele frontale, pentru selfie și apeluri video, sunt tot la egalitate. O cameră de 12 megapixeli este pe ambele telefoane, cu un plus pentru Apple iPhone 15, unde camera selfie are diafragma de 1,9, față de o deschidere de 2,2 pe modelul Samsung. În funcție de cât sunteți pasionați de selfie-uri, poate conta mai mult sau mai puțin.

Atât Galaxy S24, cât și iPhone 15 excelează la reproducerea unei game largi de culori, cu un plus pentru telefonul Apple, deși este loc de mai bine pentru ambele în unele situații. Totuși, trebuie să recunoaștem că în general iPhone 15 este mai bun în domeniul foto, nu este mare diferența, dar este.

Ca baterie telefonul Samsung este clar peste cel Apple. S24 are o baterie de 4.000 mAh, față de 3.350 mAh. Ambele smartphone-uri acceptă încărcarea USB-C cu viteze care ar trebui să aibă ca rezultat o încărcare de 50% în aproximativ 30 de minute, deși iPhone-ul se încarcă mai rapid în primele 15 minute. Este o premieră portul USB Tip C pe seria Apple iPhone 15, printre altele și din cauza reglementărilor Comisiei Europene din domeniu. Ambele telefoane oferă și încărcare wireless, Apple incluzând suport pentru Qi2 și propriul standard MagSafe și accesorii, precum și standardul Qi acceptat de ambele telefoane.

În materie de conectivitate și senzori nu sunt diferențe majore între cele două modele, tot ce aveți nevoie este acolo. O mențiune, doar Galaxy S24 acceptă conectivitate Wi-Fi 6E, în timp ce iPhone 15 rămâne blocat doar cu Wi-Fi 6. În același timp, iPhone 15 are Ultra-wideband, pentru situații de urgență, în timp ce modelul Samsung nu are. Pentru mai multe detalii despre capacitățile de conectivitate și senzorii de la bordul celor două telefoane, consultați tabelul comparativ de mai jos: Galaxy S24 vs iPhone 15.

Nici în privința sistemului audio, nu sunt probleme cu niciunul dintre cele două telefoane, parcă sistemul audio stereo reglat de AKG a lui S24 sună mai bine. La fel este situația și în privința radiațiilor emise de cele două telefoane. Scriem despre SAR și menționăm acest aspect la fiecare comparație sau recenzie făcută unui telefon sau unei tablete. Nu sunt radiații mari, se încadrează în norme, dar nu uitați că trăim într-o lume plină de emisii nocive. Ambele telefoane se încadrează în normele europene și internaționale.

Privind la cele două modele din toate părțile, Samsung Galaxy este mai bun. Telefonul Samsung având câteva avantaje esențiale, dincolo de Galaxy AI, în alegerea unuia sau altuia dintre cele două modele. Indiferent cum am privi, Galaxy S24 este cel mai fiabil dintre aceste două telefoane.

Samsung Galaxy S24 este un model de bază excelent din seria S24, oferind un telefon de dimensiune mai mică pentru cei care doresc asta, alături de un preț mai mic pe măsură. Ca urmare, renunță la câteva funcții ale fratelui său Ultra, dar încă include o serie de caracteristici interesante AI, o rată de reîmprospătare a ecranului variabilă, un afișaj luminos, plus camere bune.

Argumentele pentru cumpărarea acestui telefon sunt: un ecran cu rata de reîmprospătare dinamică, un afișaj mai mare și mai luminos, cameră cu teleobiectiv 3x, baterie mai mare și mai mulți ani de actualizări de software și securitate. De criticat, față de Apple iPhone 15, este rezoluția mai mică și performanța camerelor.

iPhone 15 este un telefon cu valoare bună pentru oricine caută experiența smartphone-ului Apple. Experiența iOS este una bună, în special pentru cei care se află deja în ecosistemul Apple, cu o mulțime de funcții noi utile incluse în iOS 17. E posibil ca afișajul său să nu fie cel mai bun pentru jucători, dar are o bogată paletă de culori naturale pentru filme, și sună grozav. Dar, rata de refresh este o rușine pentru un model Apple din 2023.

Argumente pro Apple iPhone 15 sunt: are un afișaj luminos, de înaltă rezoluție, mai multe opțiuni de stocare, USB-C, Dynamic Island și camere mai bune. De criticat este rata de actualizare de doar 60HZ și prețul, mult mai scump pentru unele variante.

 Samsung Galaxy S24Apple iPhone 15
Ecran6,2 inch |Dynamic LTPO AMOLED 2X  | FHD+ (2340×1080) | 1~120Hz | Luminozitate 2.600 niți | HDR10+ | Vision booster | Gorilla Glass Victus 26,1 inch | Super Retina OLED | FHD+ (1179×2556 pixeli) | HDR10 | 60Hz |Dolby Vision |Luminozitate max. 2000 niți | Ceramic Shield Galss
ProcesorSnapdragon 8 Gen 3 For Galaxy / Exynos 2400Apple A16 Bionic
OSAndroid 14 / One UI 6.1iOS 17
 Memorie8GB RAM | 128/256GB stocare6GB RAM / 128/256/512GB stocare
CamereSpate:
50MP cu f/1,8 |OIS | FOV 85˚
10MP cu f/2,4 telefoto | 3x Zoom Optic
12MP cu f/2,2 unghi ultra-larg | FOV 120˚
Față: 12MP cu f/2,2 | FOV
Spate:
48MP cu f/1,6 |PDAF | OIS
12MP cu f/2,4 | 120˚ (ultra-wide)
Față:
12MP f/1,9 (lată) | PDAF SL 3D (senzor adâncime/biometric)
ConectivitateDual SIM | 5G | LTE | Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac/6e |Wi-Fi 6E | Wi-Fi Direct |Bluetooth v 5.3 | NFC | USB Tip-C | GPS | Glonass | Beidou | Galileo | QZSS | Samsung DeXWi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac/6 |Dual-band| Hotspot | Bluetooth 5.3 | NFC |GPS | GLONASS|GALILEO| BDS | QZSS | USB Tip-C | DisplayPort
SenzoriAccelerometru |Barometru | Senzor amprentă in-display | Senzor mișcare | Geo-magnetic | Senzor Hall | Busolă |Senzor Lumină | ProximitateFace ID | Accelerometru | Giroscop | Proximitate | Busolă | Barometru | UWB 2 SOS de urgență prin satelit (trimitere/recepție SMS)
Baterie4.000 mAh
Încărcare cu fir 25W
Încărcare wireless 15W
Încărcare inversă wireless 4,5W
3.349 mAh
Încărcare cu fir 15W
Încărcare wireless 15W wireless
Încărcare inversă 4,5W
Dimensiuni / Greutate70,6x147x7,6mm
168 grame
147,6×71,6×7,8 mm
171 grame
CertificareIP68IP68
AudioDifuzoare stereo | Dolby AtmosDifuzoare stereo
CuloriAmber Yellow | Onyx Black | Cobalt Violet | Marble Gray Culori exclusiv online: Sapphire Blue | Jade Green | Jade GreenBlack | Blue | Green | Yellow | Pink
SAR1,23 W/kg (cap)|1,10 W/kg (corp)1,12 W/kg (cap)|1,14 W/kg (corp)