iSIM vs eSIM: ce diferențe sunt între cele două

618
iSIM vs eSIM
Sursa foto: via makeusof.com

Prima cartelă SIM a fost dezvoltată în 1991 de către Giesecke & Devrient, o companie din Munchen. Apple iPhone 4 din 2010 a fost primul telefon mobil cu MicroSIM, prima schimbare majoră a cartelelor SIM de la începuturile lor. A cauzat unele probleme minore, dar totuși evoluția a fost evidentă. A venit rândul lui eSIM (embedded-SIM – modul de identitate al abonatului încorporat), introdus inițial de Samsung în 2016 pe smartwatch-ul Samsung Gear S2 Classic 3G. Și lucrurile evoluează în continuare. La MWC 2023, Qualcomm a anunțat un nou progres în cardurile SIM: iSIM. Dar ce diferențe sunt între iSIM vs eSIM? Și ce înseamnă pentru utilizatorii de telefonie mobilă?

Deci ce este un iSIM? Mai simplu spus, un iSIM este un tip de eSIM. eSIM-urile obișnuite sunt cipuri mici pe placa de bază a telefonului. Pe de altă parte, iSIM (integrated SIM – SIM integrat) este încorporat în procesor. Mai jos, via Makeuseof, punem față în față eSIM vs iSIM pentru a vedea prin ce diferă cele două tipuri de modul de identificare a abonatului – Subscriber Identity Module.

Anunțul Qualcomm a fost făcut cu Thales, o companie franceză de semiconductori care a achiziționat Gemalto. Atât Gemalto, cât și Thales sunt, de asemenea, foarte concentrate pe securitatea digitală. Prin urmare, se poate spune că unul dintre obiectivele iSIM-ului este să facă dispozitivele și mai greu de atacat. Dar, sunt eSIM-urile nesigure? Deloc. O parte din provocare a fost ca iSIM-ul să fie la fel de sigur ca eSIM-urile, dar asta este doar o parte din poveste.

iSIM vs eSIM: cardurile fizice vor fi de domeniul trecutului

După aproximativ două decenii de carduri SIM fizice, producătorii au lansat dispozitive cu suport eSIM. Un eSIM este un cip integrat în dispozitivul dvs. care conține datele operatorului dvs. de telefonie, IMEI și alte date referitoare la smartphone și contul dvs.

Acum, la fel cum schimbați cardurile SIM de pe telefon, dacă vizitați o altă țară sau schimbați operatorul de transport, pentru un eSIM, un cod QR trebuie activat. Deci, teoretic, schimbarea unui eSIM este chiar mai ușoară decât oprirea dispozitivului pentru a comuta cardurile fizice.

De asemenea, găsirea spațiului suplimentar în interiorul telefoanelor este o luptă foarte grea. De aceea, eSIM a fost dezvoltat în primul rând. Tot ceea ce ajuta la extinderea spațiului în telefoanele mobile este întotdeauna binevenit. Acest lucru rămâne valabil chiar și pentru telefoanele cu slot fizic SIM, deoarece pot avea funcționalitate dual-SIM folosind jumătate din spațiu.

Un NanoSIM are nevoie de 0,42 cm² care puteau fi utilizați de alte componente, fără a lua în considerare câteva alte părți necesare. Telefoanele precum versiunea americană a seriei Apple iPhone 14 sau Motorola Razr nu au o tavă SIM. Multe ceasuri inteligente compatibile cu LTE acceptă doar eSIM.

Pentru utilizatorii finali, eSIM are mai multe avantaje. În primul rând, elemente interne mai bune, deoarece producătorii primesc acel spațiu suplimentar. Dar, de asemenea, stocarea datelor pentru mai mulți operatori diferiți într-un singur eSIM este un alt exemplu bun. Nu veți putea folosi 15 operatori simultan, dar cu eSIM fiecare este la doar câteva atingeri distanță dacă este necesar. Siguranța este un alt aspect pozitiv. SIM-urile fizice pot fi deteriorate, chiar dacă este puțin probabil, dar utilizarea unui eSIM face acest lucru dificil. Același lucru este valabil și pentru iSIM-uri.

iSIM-urile au fost mai greu de făcut decât eSIM-urile

Nu este doar că iSIM-urile au fost mai greu de făcut sigure decât eSIM-urile. În mare parte, a fost doar o chestiune de dezvoltare a tehnologiei și de trecere prin certificări. Standardul eSIM a fost dezvoltat de Global System for Mobile Communications Association (GSMA), un consorțiu de peste 1.200 de companii responsabile cu deciderea modului în care funcționează telefoanele mobile.

Qualcomm a ajutat la dezvoltarea unui modem cu componente eSIM încorporate. Aceasta nu este un lucru banal în inginerie, deoarece nimic din microelectronică nu este o ispravă mică, doar conceptul este simplu. Fiecare procesor Qualcomm din 2021 a integrat modemul în sistem-on-a-chip (SoC), inclusiv Snapdragon 8 Gen 2 anunțat la MWC 2023 – procesor compatibil iSIM. Dar tehnologia poate fi folosită și în modemuri independente.

Prin urmare, diferența dintre un eSIM și iSIM este locul în care se află SIM-ul încorporat. Pentru un eSIM obișnuit, este un cip separat. Pentru un iSIM, locul este în modem. Pentru utilizatorii finali, nimic nu se schimbă.

iSIM vs eSIM vs SIM fizic: care este mai bun?

Pentru primii doi, răspunsul este „amândouă sunt bune”. Totuși, luând în considerare toate trei, depinde. În concept, cardurile SIM încorporate, fie eSIM sau iSIM, ar trebui să fie cele mai convenabile. Dar nu întotdeauna este așa.

Defectul nu este tehnologia în sine. În termeni obiectivi, eSIM și iSIM sunt mai convenabile, mai sigure și mai ecologice decât cardurile SIM fizice. Telefoanele cu suport eSIM sunt disponibile din 2017. Primul dispozitiv care îl folosește, ceasul inteligent Samsung Gear S2, a fost anunțat în 2016. Însă mulți operatori nu gestionează foarte bine utilizarea eSIM.

Dar, nici sistemul nu funcționează întotdeauna așa cum ar trebui. De exemplu, unii dintre operatorii mobil naționali, nu permit clienților să transfere un eSIM în timp ce configurează un nou telefon Android fără a se îndrepta către un magazin fizic. Cu toate acestea, Apple are o soluție eSIM integrată în iOS. Din păcate, utilizarea dispozitivelor eSIM în unele țări pentru telefoanele Android este mai puțin convenabilă decât a avea o cartelă SIM fizică.

După cum am scris mai sus spus, nu este ceva în neregulă cu eSIM-urile sau iSIM-urile, ci un inconvenient creat intenționat. Android are o funcție pentru aceasta, dar unii operatori mobili o împiedică să lucreze. Nu știm toate țările unde se întâmplă acest lucru, dar conform informațiilor sunt mai multe. Deci vă sugerăm să vă interesați de modul în care operatorul dvs. local gestionează transferurile eSIM înainte de a sări pe eSIM/iSIM. De obicei, este ușor să-ți schimbi eSIM-ul în SUA, dar și în alte țări. Cel mai probabil problema se va reglementa în scurt timp la nivel global. Toate noile tehnologii sunt primite și implementate cu destule rețineri.

Ce dispozitive, telefoane, tablete și ceasuri inteligente folosesc iSIM?

În momentul scrierii acestui articol niciun dipozitiv nu folosește iSIM. Unele produse emblematice Android au Snapdragon 8 Gen 2, dar anunțul de presă al Qualcomm MWC 2023 nu a menționat niciun telefon sau producător.

Acestea fiind spuse, Qualcomm se așteaptă ca iSIM să fie folosit de aproximativ 300 de milioane de oameni până în 2027. Nu este clar, totuși, dacă versiunile actuale ale Snapdragon 8 Gen 2 sunt deja compatibile cu tehnologia sau dacă compatibilitatea cu iSIM se aplică doar unei companii sau la mai multe.

Oricum ar fi, tehnologia cartelei SIM a parcurs un drum lung din 1991, mai ales că atunci arăta ca un card bancar. O cartelă SIM de prima generație a măsurat 85,60 mm x 53,98 mm x 0,76 mm. Totuși, în urmă cu 30 de ani, telefoanele mobile erau aproape cărămizi. În zilele noastre, un eSIM ocupă 6% din spațiul fizic al unui NanoSIM. Un iSIM nu mai poate fi văzut. Și, câtă agitație pentru ceva atât de mic!