Acasă Stiri Samsung Galaxy S6 vs Samsung Galaxy S5

Samsung Galaxy S6 vs Samsung Galaxy S5

Azi în ring: Samsung Galaxy S6 vs Samsung Galaxy S5

Noul Samsung Galaxy S6 pare să fie marea senzație a anului. Samsung a refăcut complet design-ul seriei sale de succes pentru anul 2015, însă prețul nu este tocmai unul mic. Totuși Samsung Galaxy S5 rămâne încă un smartphone foarte capabil.


Design, dimensiuni și greutate

Noul Samsung Galaxy S6 este un telefon cu un aspect foarte plăcut. Are un șasiu metalic cu un finisaj lucios, ușor de remarcat mai ales de-a lungul marginilor sale. Marginile feței anterioare și spatele sunt acoperite de sticlă oferind culorilor strălucire și un finisaj translucid. Disponibil în patru culori, este cel mai atrăgător telefon creat de Samsung.

Samsung Galaxy S6 Edge împrumută acest design la care adaugă cele 2 display-uri curbate. Deși îi oferă smartphone-ului un look ca nici un altul, display-ul curbat este departe de a fii indispensabil, cu toate avantajele oferite. Este disponibil de asemenea în 4 culori.

Vechiul Galaxy S5 nu este nici el un smartphone cu aspect neplăcut. Are un ecran imens ce domină partea frontală, cu o ramă argintie, în timp ce partea posterioară oferea prin textura sa o senzație de siguranță în mână. Are un aspect destul de „smart”, însă lasa senzația de ieftin prin construcția completă din plastic.

Avantajul acestuia este posibilitatea de detașare a capacului posterior. SIM-ul era accesibil, se putea adăuga un card microSD iar bateria putea fi înlocuită. De asemenea, toate acestea, aflate în spatele unui singur capac oferea device-ului posibilitate de a fii rezistent la apă.

Din punct de vedere al dimensiunilor, Samsung Galaxy S6 are 143 x 71.6 x 6.8 mm, versiunea Edge fiind ceva mai mic cu 142 x 70 x 7 mm, cântărind 138 g respectiv 132 g. S5 este ceva mai lat și mai gros, având 142 x 73 x 8.1 mm și cântărește 145 g. Diferențele însă sunt prea mici pentru a le simți doar ținându-le în mână.

Credem că Samsung Galaxy S6 este telefonul mai atrăgător însă dacă se dorește înlocuirea bateriei sau este necesară extinderea memorie cu un card microSD atunci S5 este varianta mai potrivită.


Ecranul

Atât Samsung Galaxy S6 cât și Galaxy S5 au ecrane de 5.1 inch, S6 fiind protejat de Gorilla Glass 4 iar S5 de Gorilla Glass 3.

Samsung Galaxy S6 și S6 Edge au rezoluții imense, de 2,560 x 1,440, cu 577 pixeli/inch, cea mai mare valoare pe care am văzut-o.

Samsung Galaxy S5 vine cu o rezoluție de 1,920 x 1.080 cu totuși o la fel de impresionantă densitate de 432 pixeli/inch.

Ambele device-uri folosesc tehnologia Samsung Super AMOLED.


Performanță

Procesor : În anii anteriori Samsung a utilizat chipset-uri diferite pentru seria sa Galaxy în diferite regiuni. În UK spre exemplu S5 a fost echipat cu un Qualcomm SnapDragon 801. Acest quad-core are 4 nuclee a 2,5 GHz. Asociat se găsesc 2 GB de RAM

În acest an Samsung și-a echipat smartphone-ul cu un chipset unic pe 8 nuclee, propriul Exynos 7420. Acesta folosește arhitectura big.LITTLE cu 4 nuclee de putere mică, 1,5 GHz Cortex-A53 menite unui activități de bază, obișnuite și 4 nuclee de putere mare, 2.1 GHz Cortex-A57 pentru activități solicitante. Asociat se găsesc 3 GB de RAM.

Testele de benchmark, evidențiază viteza foarte mare a lui Exynos 7420. AnTuTu a obținut pentru S6 un impresionant punctaj de 70.000, comparat cu 31.000 pentru S5. Geekbench 3 arată un total de 4,547 pentru S6, depășind M9, față de 2,900 pentru S5.

Memorie: După cum am menționat mai sus, vechiul S5 beneficiază de un slot pentru carduri microSD, permițându-i utilizatorului să extindă memoria telefonului cu până la 128 GB. Galaxy S6 este disponibil în versiunea de 32 GB, 64 GB și 128 GB, în timp ce S6 Edge este disponibil doar în versiunea de 64 și 128 GB.

Baterie: Am fost surpinși să descoperim că S6 utilizează o baterie mai mică de 2,550 mAh (Edge are o baterie de 2,600 mAh), cu 250 mAh mai puțin decât modelul de anul trecut ce are o baterie de 2,680 mAh. Cu toate acestea S6 ar trebui să fie mai eficient datorită chipset-ului său. Bateria lui împreună cu display-ul său Super AMOLED foarte eficient au făcut din S5 unui dintre cele mai performante dispozitive ale anului 2014. Merită menționat din nou, posibilitatea de înlocuire a bateriei prin capacul posterior detașabil a lui S5.


Sistem de operare

Ambele dispozitive rulează momentan Android 5.0 Lollipop, Galaxy S5 beneficiind recent de acest update. Din punct de vedere al caracteristicilor și al interfaței, toate device-urile sunt similare, însă S6 și S6 Edge au un aspect foarte important: mai puțin bloatware, Samsung eliminând 40% din aplicațiile pre-instalate. De asemenea S6 și S6 Edge suportă noul sistem de plăți online Samsung Pay.


Camera

Ambele telefoane sunt echipate cu camere de 16 megapixeli, însă S6 are o lentilă f/1.9 ce permite să ajungă la senzor cu 34% mai multă lumină, făță de lentila f/2.2 a lui S5. Samsung a adăugat de asemenea un stabilizator de imagine optic. Este foarte greu de făcut o comparație reală bazată doar pe aceste cifre însă camera lui S6 pare să fie un bun pas înainte.


Concluzie

Nu poate nimeni nega faptul că Samsung Galaxy S5 este un telefon grozav. Este încă incredibil de rapid, are un ecran foarte bun, o cameră excelentă și o baterie ce poate să fie înlocuită. Calitatea construcției este dezamăgitoare însă. Cu S6 și S6 Edge utilizatorul obține un procesor mai rapid, un sistem de operare mai curat și o calitate a construcției mult mai bună. Dezavantajele sunt prețul mai mare, bateria ce nu poate să fie înlocuită și lipsa slot-ului pentru cardul microSD.

Stiri

Caz de coronavirus la fabrica Samsung din Gumi, poate afecta Galaxy S20

Unitatea de producție de smartphone-uri a companiei Samsung din Gumi, provincia Gyeongsang de Nord, a fost închisă în weekend din cauza unui...

Google Stadia pe mai multe telefoane Samsung, inclusiv seria Galaxy S20

Google Stadia a ieșit din faza de teste, dar încă nu merge la capacitatea deplină. În plus, lista dispozitivelor compatibile încă se...

Samsung începe producția de masă de cipuri EUV de 6 și 7nm

Samsung Electronics a anunțat că noua sa linie de fabricație de semiconductori de ultimă generație din Hwaseong, Coreea, a început producția în...

Galaxy Chromebook primește o variantă LTE și o dată de lansare

Samsung a dezvăluit Galaxy Chromebook luna trecută și este poate cel mai bun Chromebook pe care l-am văzut vreodată. Compania a menționat...

Pablo Escobar Fold 2 – Nu e țeapă, e un Galaxy Fold vândut cu 399$

Cu relativ puțin timp în urmă, fratele lui Pablo Escobar a promis că va lansa un telefon pliabil de 349 dolari. Inutil...

Android Auto Wireless funcționează cu Galaxy S20 și Galaxy Z Flip

Google a adăugat în mod oficial Android Auto Wireless ca suport pentru Samsung Galaxy S20 și Galaxy Z Flip. Aproape fiecare telefon...

Notificare Samsung „ciudată” privind Find my Phone. Ce s-a întâmplat?

Posesorii dispozitivelor Samsung Galaxy au primit zilele trecute o notificare ciudată de la „Găsește-mi telefonul – Find my Phone”. Posesorii de smartphone-uri...