Cum să folosești Camera lui Samsung Galaxy S6 și S6 Edge, ca un adevarat Profesionist!

Samsung Galaxy S6 si S6 Edge - Ghid de utilzare al modurilor pentru Camera

14284

Samsung Galaxy S6 deține cea mai bună cameră de smartphone din 2015. Este rapidă și ușor de folosit. Depășește ca performanțe celelalte camere inclusiv pe cea a iPhone 6, în majoritatea condițiilor, în special în lumina scăzută.

Majoritatea utilizatorilor folosesc de cele mai multe ori, modul Auto pentru a captura imagini deosebite. Însă Samsung Galaxy S6 și S6 Edge permit nenumărate alte setari și opțiuni.

În acest ghid vom descrie semnificația diferitelor moduri de fotografiere disponibile la Galaxy S6, când și cum trebuie folosite și cum să descarci moduri suplimentare.

Standard, pentru camera principală, există 7 moduri pre-instalate:
 1. Auto
 2. Pro
 3. Selective focus
 4. Panorama
 5. Slow motion (pentru înregistrare video)
 6. Fast motion (pentru înregistrare video)
 7. Virtual shot
Pentru camera frontală, există 4 moduri pre-instalate:
 1. Selfie
 2. Wide selfie
 3. Virtual shot
 4. Interval shot

Moduri de fotografiere disponibile la Galaxy S6 si S6 Edge

În plus față de aceste 11 moduri pre-instalate, se pot descărca și instala alte moduri din Galaxy Apps. Acest ghid se adresează în egală măsura utilizatorilor de Galaxy S6 cât și de Galaxy S6 Edge.

 

Camera Principală

 1. Modul Auto

Modul Auto - Camera Samsung Galaxy S6 si S6 EdgeMajoritatea utilizatorilor de Galaxy S6 folosesc modul Auto, ce ajustează automat setările camerei pentru expunere, culoare și ISO bazându-se pe condițiile de luminozitate și pe obiective. Astfel se realizează cea mai bună captură fără să modifici nici o setare.

De exemplu, modul Auto va aplica automat setările de luminozitate scăzută atunci când S6 detectează că lumina nu este suficienta sau este noapte. La dispozitivele mai vechi, era cel mai probabil necesară selectarea modului de noapte. De asemenea, S6 detectează dacă sursa de lumina este flourescentă sau incandescentă și aplică setările corespunzătoare.

Modul Auto permite de asemenea blocarea focalizări și a expunerii, lucru util atunci când obiectul de fotografiat este în afara zonei de focalizare. Pentru a face acest lucru, atingem și ținem apăsat pe zona de focalizare. Va apare frame-ul AF/AE pe zona țintă iar focalizarea și expunerea va rămâne blocată. Pentru dezactivarea blocării este necesară re-atingerea zonei țintă, altfel setările vor rămâne așa și după captura fotografiei.

 

 1. Modul Pro

Modul Pro - Camera Samsung Galaxy S6 si S6 EdgeAcest mod este unul nou ce nu se găsește la nici un alt device Galaxy. Permite ajustarea manuală a 5 setări: ISO, expunere, balans alb, distanța focalizării și tonul de culoare (la fel ca la o cameră DSLR). Bineînțeles dacă nu ai experiența cu fotografia este recomandat și utilizezi modul Auto.

Pentru modul Pro se pot salva setările curente ca setări personalizate pentru reutilizarea lor ulterioară. Pentru a face acest lucru, din ecranul de previzualizare, selectăm Custom -> Save current settings, alegem un nume și ulterior Save.

Pentru a utilizare setarea salvată, deschidem ecranul de previzualizare, selectăm Custom și numele ales pentru setarea salvată.

Dacă lumina puternică afectează cotrastul sau obiectul este în afara ariei de focalizare, se poate separa aria de expunerea şi aria de focalizare în modul Pro pentru obţinerea unei expuneri adecvate. Pentru a face acest lucru, în ecranul de previzualizare, se atinge şi se menţine pe zona de focalizare. Va apare frame-ul AF/AE pe zona de focalizare. La deplasarea frame-ului, inelul este separat în 2: unul pentru AF (focalizare) şi unul pentru AE (expunere). Cele doua frame-uri se vor mişca independent.

Menţionăm din nou, că acest mod se adresează utilizatorilor cu ceva cunoştinţe de fotografie.

 

 1. Modul Selective focus (focalizare selectivă)

Modul Selective focus (focalizare selectivă) - Camera Samsung Galaxy S6 si S6 EdgeAcest mod a fost introdus prima oară o dată cu Galaxy S5. Permite alegerea focalizării imaginilor în orice moment: prim plan (focalizare apropiată), fundal (focalizare departe) sau focalizare egală pentru întreaga imagine (focalizare panoramică).

O dată ce fotografia a fost caputurată cu modul Selective focus, utilizatorul poate schimba focalizarea din aplicaţia Gallery.

 • Este recomandată poziţionarea subiecţilor la până în 50 cm de cameră;
 • Poziţionarea subiectului pe care se face focalizarea cel mai aproape de cameră;
 • La captura unei fotografii cu modul Selective focus, să ne asigurăm că este suficientă distanţă între subiecţi şi fundal;
 • Calitatea fotografiei capturate cu acest mod poate fi afectată de:
  • Telefonul sau subiectul este în mişcare;
  • Lumină de fundal prea puterinică, luminozitate prea scăzută sau captura are loc în interior;
  • Subiectul sau fundalul nu are nici un model sau este reprezentat de o singură culoare.

 

 1. Modul Panorama

Modul Panorama - Camera Samsung Galaxy S6 si S6 EdgeModul Panorama permite captura unei serii de fotografii orizontale sau verticale şi unirea acestora pentru crearea unei scene largi. Acesta este unul dintre modurile puţin utilizate ale lui Galaxy S6.

Modul Panorama este disponibil pentru aproape toate telefoanele Android. Însă fiecare producător îi implementează caracteristici diferite.

Pentru  Galaxy S6 utilizarea modului Panorama limitează rezoluția camerei la 6 MP, fiind imposibila captura unei imagini cu rezoluție de 16 MP. În plus, nu este permisă utilizarea blițului sau stabilirea expunerii sau a balansului de alb.

Pentru captura unei imagini în modul Panorama, este necesară atingerea butonului Cameră și mișcarea telefonului într-o direcție urmând instrucțiunile de pe ecran. Galaxy S6 va unii și procesa fotografia înlăturând orice urmă între porțiuni.

Sfaturi pentru utilizarea modului Panorama:

 1. Mișcă aparatul ușor într-o singură direcție;
 2. Menține imaginea în cadrul de pe ecranul telefonului;
 3. Evită captura unor imagini cu fundal nedistinctiv, de ex. un perete gol.

 

 1. Slow Motion (pentru înregistrarea video)

Slow Motion (pentru înregistrarea video) - Camera Samsung Galaxy S6 si S6 EdgeModul Slow Motion permite înregistrarea video cu un frame rate ridicat astfel încăt video-ul să poată fii redat în slow motion.

Acest mod poate fi necesar la înregistrarea unor competiții sportive sau evenimente ce includ obiecte cu mișcare foarte rapidă.

Filmare rezultată a este similară cu filmele înregistrarea cu modul Smooth Motion disponibil la Galaxy Note 4.

Rezoluția este limitată la 720p, fiind imposibilă creșterea la full HD (1080p). Probabil fiind o limitare impusă de hardware.

Video-urile înregistrate în modul Slow Motion se pot edita din aplicația Gallery. Astfel:

 • Viteza de redare (1/2, ¼, sau 1/8) sau viteză normală;
 • Selectarea secțiunii Slow Motion;
 • Exportarea video-ul editat pentru a fii redat pe alte device-uri la viteza specificată;
 • Secționarea video-ului.

 

 1. Modul Fast Motion (pentru înregistrarea video)

Modul Fast Motion (pentru înregistrarea video) - Camera Samsung Galaxy S6 si S6 EdgeModul Fast Motion este opus modului Slow Motion. Permite înregistrarea unui video pentru redarea sa cu viteză crescută.

Pentru video-urile înregistrate cu acest mod cu Galaxy S6 se pot specifica secțiunile din video care să fie redate cu viteză crescută, celelalte urmând a fii redate la viteză normală.

Similar cu opțiunile de editare disponibile pentru modul Slow Motion, se pot edita si video-urile înregistrare cu acest mod:

 • Viteza de redare (1/2, ¼, sau 1/8) sau viteză normală;
 • Selectarea secțiunii Slow Motion;
 • Exportarea video-ul editat pentru a fii redat pe alte device-uri la viteza specificată;
 • Secționarea video-ului.

 

 1. Modul Virtual Shot

Modul Virtual Shot - Camera Samsung Galaxy S6 si S6 EdgeModul Virtual Shot realizează captura unei serii de imagini în timpul unei mișcări de rotație în jurul unui obiect ce permite vizualizarea obiectului din diferite unghiuri.

Acest mod este util atunci când se dorește crearea unei imagini multi-direcționale asupra unui obiect, ca alternativă la realizarea unui video.

După realizarea unei fotografii cu acest mod, vizualizarea obiectului din diferite unghiuri se face prin mișcarea stânga-dreapta a imaginii cu ajutorul degetului.

Menționam că aceste fotografii pot fi vizualizate doar cu dispozitivele Samsung, pentru celelalte dispozitive, fotografiile fiind unidirectionale.

Pentru a utiliza acest mod, se selectează modul, se poziționează obiectul în centrul ecranului de previzualizare și se realizează captura. Ulterior se deplasează încet telefonul în jurul obiectului pentru realizarea următoarelor capturi. Telefonul va finaliza captura la încetarea mișcării de rotație sau atunci când săgeata de pe ecran va deveni complet galbenă.

Fotografiile realizate se pot vizualiza din aplicația Gallery, ca standard modificându-și unghiul de vizualizare în direcția mișcărilor din timpul capturii.

 

Camera Frontală

 1. Modul Selfie (pentru camera frontală)

Modul Selfie (pentru camera frontală) - Camera Samsung Galaxy S6 si S6 EdgeEste modul standard pentru camera frontală. Permite captura de selfie-uri și aplicare câtorva efecte pentru îmbunățirea aspectului tău. Efectele sunt aplicate imediat și nu este permisă configurarea lor.

 

 

Cum se foloște:

 1. Se deschide aplicația Camera.
 2. Se trece la camera frontală
 3. Teoretic modul standard este acest mod, daca nu se selectează Mode și apoi Selfie.
 4. Există mai multe moduri de realizarea a unei capturi:
  • Atingerea butonului de captură
  • Acoperirea cu degetul a senzorului de frecvență cardiacă
  • Control vocal
  • Control prin gesturi

 

 1. Modul Wide selfie (pentru camera frontală)

Modul Wide selfie (pentru camera frontală) - Camera Samsung Galaxy S6 si S6 EdgeAcest modul este unul foarte util deși majoritatea utilizatorilor de Galaxy S6 nu îl cunosc. Permite captura unui selfie cu unghi larg (până la 120 de grade) astfel putând cuprinde în imagine mai multe persoane.

 

 

Cum se foloște:

 1. Se deschide aplicația Camera.
 2. Se trece la camera frontală
 3. Se selectează Mode și apoi Wide Selfie.
 4. Există mai multe moduri de realizarea a unei capturi:
  • Atingerea butonului de captură
  • Acoperirea cu degetul a senzorului de frecvență cardiacă
  • Control vocal
  • Control prin gesturi
 5. Cu mișcări ușoare se deplasează telefonul la stânga și la dreapta urmând instrucțiunile de pe ecran. Pozele adiționale vor fi unite.
 6. Imaginea rezultată va fi salvată automat.

Sfaturi pentru captura cu modul Wide Selfie

 • Asigură-te că frame-ul alb rămâne în cadrul ecranului de previzualizare.
 • Subiecții trebuie să rămână nemișcați până la realizarea capturii.
 • Rezoluția poate fi afectată de condițiile de lumină
 • Marginea inferioară și superioară a imaginii poate fi exclusă din ecranul de previzualizare în funcție de condițiile de captură

 

 1. Modul Interval shot (pentru camera frontală)

Modul Interval shot (pentru camera frontală) - Camera Samsung Galaxy S6 si S6 EdgeAcesta este un mod nou, fiind un hibrid între modul selfie și timer de captură disponibil la orice aparat DSLR.

Astfel, modul Interval shot permite captura a 4 selfie-uri concomitente la un interval de 2 secunde. Se poate salva oricare dintre 4 capturi.

Cum se foloște:

 1. Se deschide aplicația Camera.
 2. Se trece la camera frontală
 3. Se selectează Mode și apoi Interval Shot.
 4. Există mai multe moduri de realizarea a unei capturi:
  • Atingerea butonului de captură
  • Acoperirea cu degetul a senzorului de frecvență cardiacă
  • Control vocal
  • Control prin gesturi
 5. Se vor captura 4 imagini în următoarele 8 secunde. Timer-ul va fi afișat pe ecran. După captură vei fi intrebat ce poză să fie salvată.