Samsung Galaxy S8 – Preț, Păreri și Specificații

8326

Nimic nu se aseamănă cu design-ul lui Galaxy S8. Este cel mai frumos telefon pe care l-am văzut vreodată, lăsând în urmă orice alt telefon din acest punct de vedere.

O singură piesă, sticla și metalul, unindu-le de fapt pe toate.

Nu doar că Samsung a creat, în opinia noastră, cel mai aspectuos telefon, ci a creat și cel mai grozav display. Deși ținând cont că Samsung a deținut supremația din punct de vedere al ecranelor de câțiva ani, acest lucru nu ne miră.

 

Caracteristici importante
 • Display AMOLED Quad-HD Infinity de 5.8 inch
 • Samsung Exynos 8895 (Europa și Asia) sau Qualcomm Snapdragon 835 (SUA)
 • 4 GB de RAM, memorie internă de 64 GB (microSD până la 256 GB)
 • Baterie de 3000 mAh cu încărcare rapidă și încărcare wireless
 • Cameră principală de 12 MP, aperture f/1.7 și sensor Dual Pixel

 

Design-ul lui Galaxy S8

S8 are curbe mai subtile decât S7 Edge, mai apropiate de ghinionistul Note 7, facând dispozitivul foarte ușor de folosit. Atingerile accidentale sunt comune pe telefoanele Edge, mâna atingând ecranul prin simpla ținere în mână, însă cu S8 nu se întâmplă acest lucru. Există un anumit grad de reflexie a luminii în acea porțiune a ecranului dar merită.

Spatele curbat, similar celui întâlnit la Galaxy S7, se potrivește perfect în palmă, lumina strălucind în sticla ce îl acoperă. Dispozitivul este disponibil în 5 + 2 culori și anume: Midnight Black, Orchid Gray, Coral Blue, Arctic Silver, Maple Gold + Rose Pink și Burgundy Red.

Dar ca la orice alt telefon, nu totul este perfect. Având un display atât de mare, cu margini atât de subțiri, butonul Home cu sanezorul de amprente integrat nu a mai avut loc.

Astfel, a fost poziționat pe spate, lângă cameră și acest lucru poate deranja. În primul rând, este mic, și se întâmplă să nu recunoască amprenta. Însă, adevărata problemă este poziționarea, atât de neintuitivă. Trebuie să explorezi cu degetul în jurul camerei care te va atenționa apoi la deshiderea aplicației ca este necesară curățarea sa.

Nu înțelegem de ce nu au așezat senzorul în centru, la fel ca la toate telefoanele.

De asemenea telefonul este un magnet pentru amprente, însă este ceva de așteptat cu atât de multă sticlă și metal strălucitor. Recomandat să optezi pentru varianta gri dacă acest aspect te deranjează foarte mult.

 

Ecranul lui Galaxy S8

Ecranul lui S8 este mai mult decât curbat. În primul rând are un aspect ratio de 18:5:9, și nu obișnuitul 16:9. Asta înseamnă o înălțime mai mare, mai precis mai mult spațiu într-un corp care nu este mult mai mare decât cel al lui S7 (5.1 inch vs. 5.8).

Poate să pară mult, dar este un telefon compact, iar Samsung insistă să evidențieze faptul că poate fi folosit confortabil cu o mână. Nu putem spune că poți să faci chiar tot cu o mână – mai ales deshiderea notificărilor –  dar este departe de dimensunile unei phablet-e.

Totuși, ecranul de 5.8 inch este oarecum înșelător. Nu lua acest telefon zicându-ți că are aceleași dimensiuni ale ecranului ca Nexus 6P sau HTC U Ultra doar că într-un corp mai mic. Are un ecran mai mare, mai mare decât S7, dar mai îngust decât phablet-ele.

La fel ca majoritatea telefoanelor Samsung, panel-ul este AMOLED și are o rezoluție ciudată quad-HD+ 2960 x 1440. Este de asemenea certificat „Mobile HDR Premium” deci este capabilă de streaming HDR.

Culorile sunt foarte vivide, dar reusesc să nu fie suprasaturate, negrul este profund. La fel ca iPhone 7 acoperă gamut-ul DCI-P3 pentru un spectru mai larg de culori, iar în anumite situații, luminozitatea poate să depășească 1000 nits. Ținând cont că majoritatea telefoanelor, incluzând LG G6 pot să urce doar până la 650 nits, putem spune că este un lucru impresionant. Mai mult, ecranul este atât de luminos că poate fi ținut la o luminozitate de 25% și este perfect vizibil la exterior.

O mișcare menită să tragă de bateria de doar 3000 mAh, la cumpărare, Galaxy S8 va avea display-ul setat la 1080 p și nu la quad-HD. Majoritatea oamenilor nici nu vor observa diferența. Însă vă sugerăm să mergeți la Settings și să modificați, unele aplicații pot afișa textul ciudat.

Samsung S8 este cel mai bun telefon pentru vizioarea media. Există un mod numit „Video Enhancer”, ce îmbunătățește contrastul și luminozitatea anumit aplicații – Netflix, Prime Video, YouTube – pentru a da un efect pseudo HDR. Nu recomanda folosirea sa contunuă datorită consumului de baterie dar din când în când poate face o diferență mare.

 

Performanța lui Galaxy S8

Sub corpul minunat se află o putere serioasă, deși în funcți de regiunea unde locuiești, chiset-ul variază. Cei din Europa și Asia, vor primi chipset-ul propriu Samsung, Exynos 8895, în timp ce utilizatorii din USA vor primi dispozitivul echipat cu Snapdragon 835.

Indiferent de chipset însă nu vei observa diferențe mari de performanță.

Ambele sunt cele mai rapide CPU existente, construite utilizând un proces de producție de 10 nm pentru îmbunătățirea eficienței. Există 4 GB de RAM – iar mai mult e lipsit de sens pentru un telefon în acest moment – și are 64 GB de memorie internă cu suport pentru carduri SD de până la 256 GB.

În urma testelor efectuate nu putem să spunem că a fost mai rapid decât un dispozitiv cu Snapdragon 821 precum Pixel XL sau LG G6. Totuși, procesoarele mai recente, au în plus câteva funcții ce au rol de a face de viitor aceste dispozitive.

Există suport Gigabit LTE, o viața mai lungă a beteriei în raport cu capacitatea sa și abilitatea de încărcare rapidă. Având mai multă putere, permite și utilizarea împreună cu Samsung DeX și transformarea lui S8 într-un desktop după conectarea prin HDMI la un monitor.

O altă funcție de viitor este Bluetooth 5.0, de care nu te vei putea bucura pe deplin datorită prezenței a doar câtorva dispozitive compatibile. Însă, pentru moment vei putea conecta 2 căști Bluetooth.

Jocurile merg precum te poți aștepta de la un telefon premium cu ultimul GPU – Mali G71 pentru modelul cu Exynos și Adreno 540 pentru modelul cu Snapdragon; se încarcă rapid și rulează fără nici o sacadare.

Însă există o distanță mare în performanță la testele de benchmark, unde Galaxy S8 obține 2013 în Geekbench 4 single-cre și 6659 în versiunea multicore. Aproape la fel ca rezultatele obținute cu Snapdragon 835 și ceva mai mari decât cele obținute cu Kirin 960.

Ne-ar fi plăcut o performanță single-core ma bună, ținând cont că majoritatea activităților zilnice utilizează asta. iPhone-ul rămâne primul în acest top, cu 3434.

În AnTuTu, ce testează tot începând de la performanța3D la viteza RAM, S8 a obținut 173.292, printre cele mai bune. Cel mai notabil este cei 70546 obținuți la testul 3D ce îl pune înaintea lui iPhone și a lui LG G6.

Din păcate, difuzoare continuă să nu fie o prioritate pentru Samsung –  cel orientat în jos este teribil. Este ușor de blocat cu mâna atunci când vizualizezi ceva în modul landscape, iar sunetul este slab și distorsionat la nivele mari. O dată cu micșorarea marginilor putem presupune că sunetul va deveni tot mai prost.

Calitatea apelurilor este bună, la fel ca și performanța Wi-Fi, însă nici una nu este revoluționară sau mai bună decât pe un telefon mult mai ieftin.

Galaxy S8 este un dispozitiv rapid – dar este ceva ce ne așteptam, nu ceva de care am fost surprinși plăcut. Producătorii de chip-uri se mișcă mai rapid decât producătorii de aplicații pentru telefoane și se simte că mare parte din puterea disponibilă este risipită.

 

Software-ul pe Galaxy S8

Software-ul a fost întotdeauna una dintre slăbiciunile Samsung, și deși nu putem spune că reprezintă unul dintre punctele tari ale lui S8, îmbunătățirile sunt clare.

Interfața suprapusă peste Android 7.0 arată bine și este funcțională. Icon-urile sunt mai mature iar butoanele virtuale – o premieră pentru Samsung seria S – sunt angulare și bine delimitate. Sunt un fan al feeddback-ului haptic oferit de butoane, ce pot fi accesate chiar și cu ecranul stins.

Schema de culori albă, este curată și clară și toate aplicațiile native Samsung au adoptat-o. La bord se află Google Assistant deși nu există suport Daydream fiind în contradicție cu noul Gear VR și al său controller.

Cea mai mare adiție software este Bixby, rivalul Samsung pentru Siri. Și este de asemenea și cea mai mare dezamăgire. Acest asistent personal digital apare peste tot, și mai mult are și un buton dedicat, astfel că nu este necesar să rostești o frază ciudată pentru a-l lansat. Senzația pe care o lasă este una de treabă pe jumătate terminată.

O altă funcție software nouă este DeX. Necesită un dispozitiv ce se vinde separat și ce se conectează la un monitor prin HDMI, transformând Galaxy S8 într-un mini PC. Dock-ul are un port pentru alimentare, 2 port-uri USB A și un conector Ethernet. Alături se mai găsesc câteva ventilatoare pentru a preveni supraîncălzirea.

Dacă vei conecta telefonul prin port-ul USB C aflat în dock, pe ecran va apare un look nou – asemănător Windows 10. Aplicațiile sunt afișate într-o organizare familiară iar la baza ecranului se află un dock de unde pot fi accesate toate funcțiile telefonului.

Ceea ce îl face mai bun decât Microsoft Continuum este suportul pentru aplicații. Aceastea sunt dimensionabile și s-ar de la versiunea de telefon la cea pentru desktop în funcție de cât de mult le mărești. De asemnea, poți deschide multiple aplicații.

Samsung a făcut o treabă grozavă cu trecerea de la aspect ratio-ul 16:9 la 18:5:9. Majoritatea aplicațiilor se potrivesc perfect iar cele care nu se potrivesc se pot mări manual. Majoritatea jocurilor pe care le-am testat au nevoie de redimensionare manuală.

Video-urile par să fie cele mai problematice, însă câteva trick-uri software oferă o soluție. Să luăm YouTube-ul de exemplu – unde majoritatea video-urilor sunt afișate în 16:9. Pe S8 la deshiderea unui video, va fi afișat un pop-up aferind opțiunea de a tăia din video pentru a putea fi întins pe tot ecranul. Dar precum orice tăiat, există probabilitatea să lipsească anumite părți din imagine.

Samsung s-a jucat de-a lungul timpului cu câteva metode biometrice de a debloca telefonului. Toate s-au reunit la Galaxy S8. Și sincer este nevoie de ele ținând cont de problema poziționări senzorului de amprente.

Scanner-ul pentru iris de la Note 7 este prezent, dar este mai rapid; și mai există și recunoașterea facială – mai rapidă dar mai puțin sigură. Scanner-ul de iris este bun dar nevoia de a privi direct la cameră de fiecare dată când doresc să deblochez telefonul este iritantă. Recunoașterea facială este rapidă dar poate fi păcălită cu o poză. Nici una nu este perfectă.

 

Camera lui Galaxy S8

S8 este o îmbunătățire a lui S7 în aproape orice aspect, cu excepția camerei care a primi cele mai puține upgrade-uri. Sau cel puțin, pe hârtie. Nu există un senzor dual, nu există o lentilă wide-angle sau o apertură variabilă. În schimb, avem o cameră de 12 MP în spatele unei lentile f/1.7 ce utilizează aceiași tehnologie Dual Pixel ca și S7.

Cea mai evidentă adiție este procesor de imagine multi-frame ce capturează 3 cadre la fiecare apăsare, reducând blur-ul și oferind o imagine mai clară. Însă doar citind specificațiile vedem doar jumătate de adevăr.

Cea ce poate camera lui Galaxy S8, precum cea a lui Google Pixel,  este o combinație de optică și senzori cu un software și un procesor de imagine ce funcșionează împreună. Imaginile obținute de Galaxy S8 sunt impresionante, cu un pas mare înainte față de deja excelentele imagine făcute de Galaxy S7.

Primul lucru pe care îl vei observa este viteza camerei. O apăsare dublă a butonului Power deshide aplicația camerei mai rapid decât la orice alt telefon, iar focalizarea este la fel de rapidă. Am făcut peste 1000 de poze cu S8 și doar 2-3 a trebuit să fie șterse pentru lipsa de focalizare. Incredibil pentru un telefon.

Este de asemenea o cameră versatilă, fie că faci captura în modul landscape sau portret, fie noaptea, fie ziua. Modul auto-HDR este fantastic – activa ca default, și îți sugerez să îl lași așa – echilibrează expunerea și contrastul în lumină puternică, rezultând culori intense. Este posibil să ți se pară culorile mai vibrante decât sunt, dar acest lucru nu consider că este unul foarte deranjant.

Și detaliile sunt printre cele mai bune, deși sunt telefoane cu un senzor având mai mulți megapixeli.

Lentila cu apertură f/1.7 poate că nu este mai mare decât a lui Galaxy S7, dar perminte suficientă lumină. Nu există moduri false pentru apertură pentru a crea un background blurry dar camera reușește să ofere un efect bokeh singură.

Apertura largă ajută și la luminozitatea redusă, permitând intrarea unei cantități mai mari de lumină la senzor. Captura și autofocalizarea sunt rapide, iar stabilizarea optică este peste cea a lui Pixel.

Nu avem suficiente cuvinte bune despre camera lui S8 – este de încredere, versatilă și obține poze ce necesită puțin sau deloc să fie editate. Aplicația este grozavă de asemenea, funcțională și în același timp ușor de folosit. Poți salva pozele ca fișiere RAW, poți stabiliza video-urile. Există și un mod Pro de asemenea, însă modul auto este atât de bun încă nu cred că îl vei folosi.

Pe față, există o cameră de 8 MP cu o apertură tot f/1.7. Are autofocus, o raritate pentru camerele frontale. Și captureaza poze foarte bune.

Filmările sunt și ele de top, dar rămâi la 1080p și vei beneficia de HDR și de un autofocus impresionant.

 

Bateria lui Galaxy S8

Cea mai mare îngrijorare despre Galaxy S8 a fost viața bateriei. Ținând cont de dezastrul produs în urma încercării de a îngrămădi o baterie mare într-un corp subțire precum Note 7, nu a fost o surpriză că Samsung a fost mai conservatoare față de mărimea bateriei pentru S8.

Însă poate un telefon cu un display quad-HD+, HDR-ready de 5.8 inch să dureze o zi cu doar 3000 mAh? Aceiași baterie care să străduiește să ducă o zi un Galaxy S7 de 5.1 inch.

Răspunsul este da – dar nu este chiar așa simplu. Realitatea este, că acum, mai mult ca niciodată, durata bateriei depinde de gradul de utilizare al telefonului. Poți să schimbi performața, rezoluția ecranului, luminozitatea, și multe altele, iar toate acestea vor influența bateria în anumită măsură.

Scos din cutie, cu rezoluția modificată la quadHD+ și luminozitatea la 30%, suficient de altfel, am reușit să obțin o zi întreagă – 4h și 30 minute în total ecran aprins – ajungând la culcare cu 10% baterie rămasă. Asta într-o zi ocupată. Deci un rezultat impresionant. Coborând rezoluția la 1080p am obținut un extra de 5-6% la sfârșitul zilei; dezactivând Always-On-Display am mai crescut cu încă 3-4%.

Urmărești un video din memoria internă a dispozitivului cu Video Enhancer activat? Ei bine, asta va consuma bateria extram de repede.

Nu este o baterie grozavă, și concluzia noastră este că va trebui să o încarci în fiecare seară. Însă posibilitățile de personalizare și modurile de economisire ale bateriei funcționează bine și folosindu-le te vor scuti de a avea un telefon mort în fiecare seară.

Precum S7, S8 folosește încărcarea proprie Adaptive Charging și nu Qualcomm Qucik Charge. Nu este cea mai rapidă încărcare, necesitând 1h 40 min pentru încărcarea de la nimic la complet. Samsung a trecut la port-ul USB C – fiind primul telefon mare care face această trecere.

Samsung Galaxy S8 este un nou început pentru telefoanele premium. Este o colecție de tehnologie ce utilizează performanța sa pentru a duce experiența dincolo de cei 5.8 inch ai săi, reușind să rămână însă ușor de utilizat.

Singurul lucru negativ este cu certitudine senzorul de amprente.

 

PROs
 • Display extraordinar
 • Un telefon în care se simte viitorul
 • Cameră uimitoare
 • Un telefon inovativ
CONs
 • Un senzor de amprente plasat extrem de prost
 • Bixby nu este încă ceea ce trebuie
REVEDEȚI PREZENTAREA
Samsung Galaxy S8
samsung-galaxy-s8Are un ecran imens, într-un corp compact, fără să sacrifice funcții precum rezistența la apă și memoria extandabilă. De asemenea duce design-ul unui telefon la un nou nivel. După ce ai în mână un Galaxy S8 nimic nu mai îți pare la fel de interesant. Ecranul, camera, design-ul sunt de top; nu prea găsești ceva să lipsească. O baterie ceva mai mică dar nu un compromis major.