Samsung Z2 – Preț, Păreri și Specificații

Pentru cei care doresc să treacă de la telefoanele mobile cu taste la cele inteligente.

2570

Samsung nu s-a ferit niciodată să recunoască dispozitivele Tizen ca fiind produse pentru utilizatorii ce doresc să facă trecerea de la telefoanele mobile cu taste la cele inteligente.

Samsung Z1 și Z3, primul și al treilea dispozitiv cu Tizen, au fost lansate pe piață în segmentul low-end. Însă gigantul Koreean nu crede că a reușit să atingă un preț minim, astfel că în 2016 a decis să lanseze Z2.

Samsung Z1 a fost un dispozitiv extrem de low-end, însă Z2 primește câteva îmbunătățiri în ciuda prețului mai mic.

Deși ecranul AMOLED de pe Z1 și Z3 a fost înlocuit cu unul LCD, există mai mult RAM, o memorie internă mai mare, o cameră principală cu o rezoluție mai mare și suport pentru conectivitate 4G LTE comparat cu Z1. Se apropie de Z3 din punct de vedere al specificațiilor, datorită faptului că tehnologiile smartphone de bază s-au ieftinit de la lansarea lui Z1 în 2014.

Vedeta show-ului este din nou, sistemul de operare propriu Samsung, Tizen. În cei doi ani de când a ajuns într-un smartphone comercial, Tizen-ul a făcut mulți pași spre adăugare multor funcții în plus față de cea ce ofera prima versiune.

Însă pentru Z1 și Z3 problema cea mare a fost lipsa aplicațiilor și nu lipsa funcțiilor; în ultimul an au apărut versiuni native ale multor aplicații populare pentru Tizen însă nu putem spune cu exactitate situația aplicațiilor din acest moment.

 

Design-ul lui Samsung Z2

O placă rectangulară groasă și grasă. Acestea sunt cele mai bune cuvinte pentru a descrie construcția și desing-ul lui Samsung Z2. Nici Samsung Z1 și Z3 nu au fost pe locuri fruntașe în topul subțirimii, însă Z2 este considerabil mai gros decât orice predecesor.

Însă grosimea este un avantaj aici, deoarece face micul display de 4 inch mai ușor de folosit. Este standard din orice alt aspect, cu butoanele și port-urile plasate în aceleași locații ca orice alt telefon Samsung.

În ciuda prețului mic, Samsung pare să-i fii acordat multă atenție versiunii roșii a lui Z2. Vine într-o schema de culoare în 2 tonuri, similar lui Blue Coral Note 7 – telefonul fiind auriu pe laterale și roșu anteriori și posterior. Este mai mult un maro închis, însă arată foarte bine. Calitatea generală a construcției este de asemenea bună.

Samsung Z2 este primul dispozitiv Tizen care are un display LCD și nu unul dintre display-urile Super AMOLED ale lui Samsung. Astfel, display-ul lui Z2 arată ușor șters, mai ales la nivele de luminozitate mare. Nu este neapărat un lucru rău însă culorile nu sunt foarte pronunțate iar negru nu este tocmai negru.

Nivele de luminozitate mari sunt un lucru pozitiv pentru acest display. Există o modificare a culorilor la modificarea unghiului de vizualizare, însă nu este o problemă pentru utilizarea cotidiană.

La fel ca alte telefoane Samsung de buget, nu există un senzor de lumină ambientală și prin urmare nici opțiunea de reglare automată a luminozității ci doar un mod Outdoor pentru zilele extrem de însorite.

 

Camerele pe Samsung Z2

O să fim scurți și direcți: Z2 are camere doar ca să ofere posibilitatea capturării unei poze din când în când. Camera principală are 5 megapixeli cu focus fix, ce capturează poze de calitate medie și are probleme de focalizare a obiectelor apropiate. Noise-ul este redus la pozele în lumina naturală însă la zoom-ul unei poze detaliile dispar semnificativ.

De asemenea, zonele umbrite dintr-o scenă apar foarte închise. Din fericire, Samsung oferă câteva moduri de captură, incluzând unul pentru obiecte în mișcare și un mod nocturn pentru ceva mai multă lumină în localizările întunecoase. Există de asemenea un mod Beauty, un mod Pro ce permite setarea expunerii și a balansului de alb și modul pentru panorame.

Camera frontală este mai mult un senzor VGA, cu o calitate la fel de proastă pe cât te-ai aștepta. Există un noise considerabil. Printre lucurile pozitive se numără viteza de captură și salvare a imaginilor, datorită rezoluției scăzute. De asemenea aplicația camerei poate fi lansată foarte rapid prin apăsarea butonuli Home de două ori. La fel ca majoritatea telefoanelor Samsung de buget, Z2 vine cu un mod selfie.

 

Capacitatea bateriei de pe Samsung Z2

Cu o baterie de 1500 mAh, Z2 reușește să treacă de o zi de funcționare cu o singură încărcare, dacă nu folosești extrem de mult conexiunea 4G LTE. Durata bateriei în stand-by nu este grozavă cu un sigur SIM, mai ales pentru un telefon low-end.

Fiind un telefon Samsung, este disponibil modul Ultra Power Saving pentru a trece telefonul într-un mod de rezervă. Acesta dezactivează datele mobile și Wi-Fi-ul, și permite utilizarea operațiilor de bază precum apeluri, mesaje, browser, calculator și ceas. Cu acest mod activat, telefonul poate rezista de două ori mai mult decât fără acest mod.

 

Performanța lui Samsung Z2

Samsung Z2, pentru prețul său, funcționează incredibil de bine. Blocajele la o utilizare obișnuită apar extrem de rar însă există o pauză între momentul în care selectezi o aplicație și momentul în care aceasta se deschide, dar acest lucru nu este neașteptat pentru un dispozitiv low-end.

Totuși după deschiderea aplicații, lag-urile și blocajele sunt rare, aspect deosebit de plăcut ținând cont de hardware-ul interior. Trebuie menționat că aplicațiile pre-instalate precum player-ul de muzică sau ceasul se deschid mai rapid decât aplicațiile third-party.

Samsung Z2 funcționează bine și la jocuri. Temple Run 2 și Plants vs Zombies rulează fluent, la fel ți Asphalt Nitro. Acestea sunt jocuri de bază, însă sunt de asemenea și printre cele mai populare jocuri astfel că ne bucurăm că telefonul poate să le ruleze atât de bine.

Calitatea apelurilor este ușor peste medie. În timpul testelor nu am avut probleme să auzim persoana de la celălalt capăt, deși volumul apelurilor ar putea fi ceva mai ridicat. Difuzorul, din fericire nu este atât de încet, astfel că te poți bucura de muzică fără să fie necesară conectarea unor căști. Căștile incluse în pachet sunt slabe, fără aproape nici o atenție asupra frecvențelor joase, însă nimic neașteptat de la un astfel de dispozitiv.

 

Software-ul de pe Samsung Z2

Samsung Z2 rulează versiunea 2.4 a sistemului de operare Tizen și la prima vedere nu s-au schimbat prea multe de la versiunea inițială. Deloc surprinzător, interfața cu utilizatorul seamănă cu TouchWiz-ul Android-ului, deși sunt multe diferențe între funcționarea celor două. De exemplu, la Tizen, direct din ecranul principal se pot accesa toate aplicațiile făcând un swipe la nivelul dock-ul (acesta conține 8 shortcut-uri personalizabile).

Nu există buton de multitasking astfel că accesarea aplicațiilor care rulează în același timp se face prin apăsarea lungă a butonului Home. În plus, Samsung a adăugat un mic gest pentru trecerea între 2 aplicații – swipe la nivelul marginii inferioare pentru a trece înapoi la aplicația anterioară. Prin natura sa ușoară, Tizen menține un număr mic de aplicații în memorie.

Multe dintre funcțiile pe care le aud telefoanele Samsung de buget se găsesc și la Z2. Există Ultra Data Saving Mode pentru compresia datelor având rol de a reducerii costurilor, S Bike Mode pentru dezactivarea recepționării apelurilor atunci când mergi cu bicicleta și Private Mode pentru securizarea fișierelor media sau de altă natură. Există de asemenea un magazin pentru teme third-party ce permit schimbarea aspectului interfeței.

Z2 are de asemenea o funcție ce nu se găsește decât pe telefoanele premium Android. Mai precis Game Tuner ce permite limitarea numărului de frame-uri a unui joc pentru a economisi baterie, dezactivează butoanele Back și Menu pentru prevenirea atingerii lor accidentale și dezactivarea tuturor alertelor și a notificărilor.

 

Aplicațiile de pe Samsung Z2

Aplicațiile sunt importante pentru orice platformă pentru smartphone. În primul rând, trebuie precizat că problema aplicațiilor pentru Tizen a fost oarecum rezolvată în ultimii 2 ani de la lansarea Z1. Aplicații populare precum Facebook, Facebook Messenger, WhatsApp, TrueCaller, MX Player, ShareIt și încă alte câteva sunt acum disponibile ca aplicații native Tizen.

Însă multe alte aplicații populare lipsesc, inclusiv Instagram, Snapchat, toate aplicațiile Google cu excepția unei aplicații de cautare de bază. Mai mult, anumite aplicații sunt imitații ale versiunii web a respectivelor servicii, prin urmare sunt mai lente comparabil cu aplicațiile originale. Aceste aplicații rămân în urma din punct de vedere al funcționalității.

De exemplu, WhatsUp nu suportă momentan back-up și restore-ul conversațiilor. Intergrarea în aplicații este de asemenea deficitară. Cel mai bun exemplu este Facebook Messenger care nu poate detecta daca ești logat deja în aplicația Facebook.

Nu este surprinzător nimic din toate aceastea, Tizen ne fiind suficient de prezent pentru a fii important pentru dezvoltatori, însă tocmai lipsa anumitor aplicații este cel mai mare obstacol pentru evoluția acestui sistem de operare.

Un mare motiv pentru absența interesului din partea dezvoltatorilor pentru Tizen este faptul că Samsung a lansat acest OS pe telefoane lansate doar în anumite tări. SUA, cea mai mare piață pentru aplicațiile smartphone nu este pe această listă.

După cu ne-am așteptat, aplicațiile fac din Z2 o propunere puțin interesantă. Lipsesc prea mult dintre aplicațiile populare și multe dintre cele disponibile au mai puține funcții decât variantele lor pentru Android sau iOS (chiar și pentru Windows). Din păcate, această problemă nu va fi rezolvată prea curând.

Pro

  • Calitate bună a construcției
  • Compact, dimensiune ușor de manipulat
  • Performanță impresionantă în ciuda hardware-ului low-end
  • Suport 4G LTE
  • Baterie ce durează peste o zi la o utilizare obișnuită

Contra

  • Absență a multor aplicații pentru Tizen
  • Display-ul LCD nu este foarte impresionant
  • Calitate audio medie
  • Camere slabe
  • Dimensiunea ecranului mică
REVEDEȚI PREZENTAREA
Samsung Z2
samsung-z2Pentru un smartphone la acest preț, Z2 este chiar impresionant. Are o construcție bună (cu o variantă de culoare excelentă), software-ul este fluent și rapid, și oferă conectivitate 4G LTE. La sfârșitul zilei, Z2 rămâne o soluție bună pentru aceia ce vor să treacă de la un telefon cu taste sau pentru aceia ce caută un telefonul secundar doar pentru apeluri și funcții de bază. Nu există telefoane Android comparabile de la un producător cunoscut în acest interval de preț