Acasă Solutii IT Solid State Drive Samsung 960 EVO

Solid State Drive Samsung 960 EVO

SSD-urile Samsung urmează un tipar obișnuit. Versiunea Pro a drive-ului oferă cea mai bună performanță și cele mai bune specificații, însă alături de un preț care îți taie respirația.

În schimb, merită să aștepți varianta Eva a drive-ului. Aceasta de obicei prezintă un nivel mai scăzut al performanței însă la un preț bun.

 

Design și funcții Samsung 960 EVO

960 Evo este ultimul drive care se supune acestei strategii. Cea mai mare modificare aici – și cea care scade prețul – este utilizarea TLC NAND și nu a 3D V-NAND.

Acest tip de memorie nu utilizează ultimele noutăți văzute la drive-urile de top Samsung, asta însemnând o viteză mai mică și un consum mai mare. Este încă o memorie de 48 straturi cu 256 GB, ceea ce înseamnă că fiecare placă de silicon are de 2 ori capacitatea chip-urilor de anul trecut.

Samsung a încercat să nege includerea unei memorii TLC mai ieftine introducând un nou proces numit Intelligent TurboWrite.  Această funcție porționează o parte din SSD și o folosește ca o memorie SLC, o consumatoare mai mare de resurce decât TLC însă mai rapidă la scrierea fișierelor, cel puțin inițial.

În funcție de capacitatea drive-ului, 960 Evo porționează o partiție permanentă de 4-6 GB pentru tehnologia TurboWrite, cu până la 36 GB disponibili pentru a fii folosiți dinamic.

NAND-ul este diferit, însă controller-ul lui 960 Evo rămâne același ca la 960 Pro. Asta înseamnă un update de la 3 nuclee la 5, cu un nucleu devotat pentru găzuirea sistemului de comunicare. Drive-ul de 1 TB este servit de 1 GB de memorie, în timp ce cele două mai mici au 512 MB DDR3.

La alte aspecte, 960 Evo a făcut câțiva pași înapoi. Nu există un drive de 2 TB, doar de 1 TB, 500 GB și 250 GB. Ratele de anduranță au fost afectate și ele: cele trei capacități fiind estimate la evaluate la 400 TB, 200 TB și 100 TB. Valori bune, însă mai scăzute ca la 960 Pro și de asemenea mai scăzute și ca echivalentele lor de la versiuna 950 Pro de anul trecut.

Similar, garanția este de 3 ani. O garanție de asemenea ok, însă varianta Pro oferă mai mult.

Pe de altă parte, prețul lui 960 Evo este de departe mai acceptabil. Acest lucru il pune pe 960 EVO în competiție cu și mai ieftinele drivere M.2 precum varianta de 350 GB a lui Toshiba OCZ RD400.

 

Performanță Samsung 960 EVO

960 Evo este un performer ciudat din multe puncte de vedere. Nu este la fel de rapid ca și 960 Pro, însă tehnologia Samsung TurboWrite ajută real mai ieftinul Evo să-și bată fratele mai male la anumite teste de scriere.

Viteza secvențială de citire a lui Evo este de 2.034 MB/sec, una dintre cele mai bune viteze, depășită doar de 960 Pro și câteva drivere M.2. Totuși, ritmul său de 1.847 MC/sec este extraordinar – mai bun ca orice altceva am testat. Prima valoare este ușor peste cea a lui Toshiba OCZ RD400, iar a doua la sute de MB peste – cache-ul SLC își face clar treaba.

Evo a continuat să performeze bine în testele cu fișiere mici. Viteza sa de citire și scriere 4K de 40 MB/sec și 176 MB/sec este ceva mai bună decât a lui Pro. Citirea 4K-64 de 1.364 MB/sec este sub a lui Pro, însă totuși un rezultat de top, în timp ce viteza de scriere de 605 MB/sec este mai mediocră, similară cu a lui RD400.

Este un început bun pentru un SSD accesibil și a continuat să funcționeze bine și în CrystalDiskMark. Ritmul său de citire de 3,272 MB/sec este ușor sub 960 Pro și mai bun decât al oricărui alt drive testat, iar ritmul de scriere este ușor în urma majorității SSD-urilor inclusiv Toshiba. 960 Evo a fost puțin mai lent la citirea fișierelor de 512K și mai rapid la scrierea lor – ritmul său de 1,437 MB/sec fiind unul dintre cele mai bune pe care le-am văzut, o dovadă clară că tehnologia TurboWrite funcționează.

SSD Samsung 960 EVO

CUPRINS

960 Evo nu are strălucirile versiunii de top 960 Pro, însă are totuși tot ce îi trebuie pentru a concura cu cele mai bune drivere disponibile. Dacă dorești o viteză uimitoare, însă fără să dai o gaura serioasă în buget, 960 Evo este o alternativă bine echilibrată la 960 Pro și Toshiba OCZ RD400.

Stiri

Samsung lucrează la următorul procesor Exynos mid-range

Samsung lucrează la un nou sistem pe chip (procesor) cu numărul de model S5E5515. Nu este clar încă sub ce nume va...

Galaxy Tab S7 Lite testată pe Geekbench cu Snapdragon 750G

Tableta Samsung Galaxy Tab S7 Lite este posibil să apară mai devreme decât ne așteptam în acest an. Dacă sunteți în căutarea...

Galaxy Xcover 5, confirmat cu dual-SIM aproape de lansare

Următorul telefon robust Samsung pentru 2021 este cu un pas mai aproape de a ajunge pe rafturi. Noul smartphone Samsung Galaxy Xcover...

Samsung Galaxy E02 are pagină de asistență live, lansare iminentă

Samsung este în plină activitate de lansare a noi smartphone-uri. Dar oare când nu este Samsung ocupat cu așa ceva? După lansarea...

Cipul Snapdragon X60 5G pentru iPhone 13 va fi fabricat de Samsung

Cipul Snapdragon X60 5G pentru Apple iPhone 13 va fi realizat de cel mai mare rival al companiei americane - Samsung. Cu...

Galaxy A32 are acum o opțiune 4G, modificări față de varianta 5G

În ianuarie Samsung a dezvăluit cel mai ieftin model 5G, Galaxy A32 5G, care se așteaptă să fie lansat în curând în...

Telefoane Samsung aprobate pentru utilizare guvernamentală în Australia

Australian Signals Directorate - Direcția semnale australiene (ASD) a aprobat patru noi smartphone-uri Samsung Galaxy pentru utilizare guvernamentală în Australia. Agenția a...