Solid State Drive Samsung 960 EVO

824

SSD-urile Samsung urmează un tipar obișnuit. Versiunea Pro a drive-ului oferă cea mai bună performanță și cele mai bune specificații, însă alături de un preț care îți taie respirația.

În schimb, merită să aștepți varianta Eva a drive-ului. Aceasta de obicei prezintă un nivel mai scăzut al performanței însă la un preț bun.

 

Design și funcții Samsung 960 EVO

960 Evo este ultimul drive care se supune acestei strategii. Cea mai mare modificare aici – și cea care scade prețul – este utilizarea TLC NAND și nu a 3D V-NAND.

Acest tip de memorie nu utilizează ultimele noutăți văzute la drive-urile de top Samsung, asta însemnând o viteză mai mică și un consum mai mare. Este încă o memorie de 48 straturi cu 256 GB, ceea ce înseamnă că fiecare placă de silicon are de 2 ori capacitatea chip-urilor de anul trecut.

Samsung a încercat să nege includerea unei memorii TLC mai ieftine introducând un nou proces numit Intelligent TurboWrite.  Această funcție porționează o parte din SSD și o folosește ca o memorie SLC, o consumatoare mai mare de resurce decât TLC însă mai rapidă la scrierea fișierelor, cel puțin inițial.

În funcție de capacitatea drive-ului, 960 Evo porționează o partiție permanentă de 4-6 GB pentru tehnologia TurboWrite, cu până la 36 GB disponibili pentru a fii folosiți dinamic.

NAND-ul este diferit, însă controller-ul lui 960 Evo rămâne același ca la 960 Pro. Asta înseamnă un update de la 3 nuclee la 5, cu un nucleu devotat pentru găzuirea sistemului de comunicare. Drive-ul de 1 TB este servit de 1 GB de memorie, în timp ce cele două mai mici au 512 MB DDR3.

La alte aspecte, 960 Evo a făcut câțiva pași înapoi. Nu există un drive de 2 TB, doar de 1 TB, 500 GB și 250 GB. Ratele de anduranță au fost afectate și ele: cele trei capacități fiind estimate la evaluate la 400 TB, 200 TB și 100 TB. Valori bune, însă mai scăzute ca la 960 Pro și de asemenea mai scăzute și ca echivalentele lor de la versiuna 950 Pro de anul trecut.

Similar, garanția este de 3 ani. O garanție de asemenea ok, însă varianta Pro oferă mai mult.

Pe de altă parte, prețul lui 960 Evo este de departe mai acceptabil. Acest lucru il pune pe 960 EVO în competiție cu și mai ieftinele drivere M.2 precum varianta de 350 GB a lui Toshiba OCZ RD400.

 

Performanță Samsung 960 EVO

960 Evo este un performer ciudat din multe puncte de vedere. Nu este la fel de rapid ca și 960 Pro, însă tehnologia Samsung TurboWrite ajută real mai ieftinul Evo să-și bată fratele mai male la anumite teste de scriere.

Viteza secvențială de citire a lui Evo este de 2.034 MB/sec, una dintre cele mai bune viteze, depășită doar de 960 Pro și câteva drivere M.2. Totuși, ritmul său de 1.847 MC/sec este extraordinar – mai bun ca orice altceva am testat. Prima valoare este ușor peste cea a lui Toshiba OCZ RD400, iar a doua la sute de MB peste – cache-ul SLC își face clar treaba.

Evo a continuat să performeze bine în testele cu fișiere mici. Viteza sa de citire și scriere 4K de 40 MB/sec și 176 MB/sec este ceva mai bună decât a lui Pro. Citirea 4K-64 de 1.364 MB/sec este sub a lui Pro, însă totuși un rezultat de top, în timp ce viteza de scriere de 605 MB/sec este mai mediocră, similară cu a lui RD400.

Este un început bun pentru un SSD accesibil și a continuat să funcționeze bine și în CrystalDiskMark. Ritmul său de citire de 3,272 MB/sec este ușor sub 960 Pro și mai bun decât al oricărui alt drive testat, iar ritmul de scriere este ușor în urma majorității SSD-urilor inclusiv Toshiba. 960 Evo a fost puțin mai lent la citirea fișierelor de 512K și mai rapid la scrierea lor – ritmul său de 1,437 MB/sec fiind unul dintre cele mai bune pe care le-am văzut, o dovadă clară că tehnologia TurboWrite funcționează.