Drumul către 5G și ce ne oferă rețelele de generație următoare

622
Sursa Foto: Samsung Global Newsroom

În 2019, rețelele 5G au venit pe lume debutând în Coreea de Sud. În 2020, vor fi disponibile pe scară largă și va aduce cu sine o experiență mobilă cu totul nouă. Cu viteze 5G și conectivitate rapidă, consumatorii pot descărca filme în câteva secunde și să transmită video 8K într-un flash. Cu 5G pot transmite apeluri video clare și pot juca jocuri mobile bogate în grafică fără întârziere. Și acesta este doar începutul, partea cea mai bună va urma de acum.

Pe măsură ce tehnologiile și rețelele 5G continuă să evolueze, conexiunile noastre vor fi mai puternice, comunicațiile noastre vor fi mai rapide și viețile noastre vor fi mai convenabile. Pentru a înțelege potențialul maxim al 5G, este bine să privim puțin înapoi. Iată cum am ajuns aici, cum arată astăzi 5G și ce ne putem aștepta de la 5G în viitor.

5G – o transformare radicală a relelelor mobile așa cum le știm

Când rețelele 5G s-au lansat anul trecut, acestea au reprezentat începutul unei transformări majore în tehnologia mobilă. Aceste rețele – numite rețelele ne-independente 5G (Non-standalone) – ofereau o privire a viitorului hiper-rapid 5G aflat în imediata apropiere.

Conform NewsSamsung, rețelele 5G ne-independente utilizează diferite intervale de frecvență radio în același timp. În special, folosesc două frecvențe diferite de 5G cu lățimi de bandă mai mari pentru un debit mai rapid, ceea ce înseamnă că mai multe date (precum un film sau o emisiune TV) pot ajunge la dispozitiv mult mai repede decât printr-o rețea 4G LTE.

Primul interval de frecvență la 5G se suprapune cu 4G LTE și este denumit sub-6GHz. Al doilea interval de frecvență mai mare este denumit mmWave. În timp ce mmWave oferă potențialul vitezei foarte rapide, frecvențele sub 6GHz pot călători mai departe și pătrund prin obiecte solide, cum ar fi clădiri. Drept urmare, operatorii de telefonie mobilă trebuie să echilibreze ceea ce speră să le ofere utilizatorilor spectrele pe care le au la dispoziție.

5G este cea de-a cincea generație wireless pentru rețelele digitale mobile. Prima țară care a adoptat 5G la scară largă a fost Coreea de Sud, în aprilie 2019. Compania suedeză Ericsson a prezis că internetul rapid 5G va acoperi până la sfârșitul anului 2025 până la 65% din populația lumii.

Utilizând infrastructura 4G existentă, distribuirea dinamică a spectrului este factorul care determină creșterea rapidă și expansivă a acoperirii 5G. Și mai important, este baza pentru rețelele 5G cu adevărat transformaționale (vezi secțiunea următoare), asigurându-se că, atunci când se lansează nucleul 5G, va exista deja o acoperire largă.

Intrarea în următoarea fază cu 5G Standalone

În mod tradițional, pe măsură ce rețelele treceau de la 2G la 3G la 4G și se adăugau mai mult spectru la ecosistemul mobil, operatorii de transport au întâmpinat o problemă. Au trebuit să aștepte până când au fost suficienți utilizatori pentru a putea recompune benzile vechi pentru tehnologia viitoare. Iată un exemplu: Să zicem că au 40MHz spectru de bandă medie. Până de curând, a trebuit ca acesta să se împartă la jumătate, oferind 20MHz la 4G LTE și 20MHz la 5G, chiar dacă, astăzi, există încă mulți utilizatori 4G LTE decât utilizatori 5G.

Partajarea dinamică a spectrului rezolvă această problemă folosind algoritmi pentru a permite operatorilor de telefonie să partajeze spectrul între dispozitivele 4G LTE și 5G și să optimizeze continuu divizarea pe măsură ce mai mulți clienți trec de la 4G LTE la 5G.  Din acest motiv, distribuirea dinamică a spectrului face să fie o tranziție mai ușoară la 5G.

Spre deosebire de rețelele 5G ne-independente, cele 5G independente/autonome nu folosesc infrastructura 4G LTE existentă. Mai degrabă, necesită o nouă arhitectură pentru a sprijini viteza de transfer rapidă. Această arhitectură include un nou nucleu 5G care va acționa ca inima rețelei, precum și un nou nod B de a 5-a generație, tehnologia care permite dispozitivelor mobile să „vorbească” cu rețeaua.

Noile rețele 5G Standalone sunt mult mai eficiente decât 4G

Noua arhitectură 5G Standalone este mult mai eficientă decât predecesorul său 4G și va îmbunătăți performanța de transfer a datelor, folosind frecvențele mmWave, precum și frecvențele joase și mijlocii. Mai mult, acesta va permite întreprinderilor să utilizeze rețeaua pentru a crea produse și experiențe noi incredibile – cum ar fi transmisiuni în format 4K și vehicule autonome.

Noua rețea 5G îmbunătățește, de asemenea, lățimea de bandă a rețelei. Poate trimite date la un milion de dispozitive pe km², comparativ cu doar 100.000 de dispozitive pe km² folosind rețele 4G.

Noua serie Samsung Galaxy S20 reprezintă următorul pas major pentru dezvoltarea tehnologiei 5G a companiei. Toate cele trei dispozitive din seria Galaxy S20 au capacități 5G Standalone. De la Realitatea Augumentată (AR) la jocurile din cloud, cele mai bune experiențe 5G necesită cea mai bună tehnologie 5G – și asta este disponibilă cu seria Galaxy S20.

Pe măsură ce rețelele 5G evoluează, linia de telefoane 5G a companiei Samsung va evolua și ea. Anul acesta și în anul următor Samsung va introduce mai multe produse 5G. Vor apărea unele soluții unice cum ar fi, comercializarea ultimelor versiuni 5G, asistență roaming globală 5G și multe alte funcții de ultimă generație. Noile tehnologii 5G pregătesc scena pentru noi experiențe incredibile de care vor beneficia utilizatorii din întreaga lume.