Incredibil: AI distinge vinurile bune de cele rele cu ajutorul mirosului!

206
AI poate distige vinurile bune de cele rele cu ajutorul mirosului
Sursa foto: via phonandroid.com

Inteligența artificială este într-un avânt fără precedent în toate domeniile. De obicei scriem despre ea mai ales când este folosită în domeniul telefoanelor mobile. Știm, de exemplu, că seria Galaxy S24 va fi axată pe AI. Dar, AI va ocupa în scurt timp un loc important în viață noastră, de la muncă la tot ce avem în casă. Acum am aflat că AI (Artificial Intelligence) a fost “antrenată” pentru a distinge vinurile bune și cele rele. Va ajuta la identificarea sticlelor false, urmărindu-le până la origine.

Indiferent dacă sunteți sau nu un băutor de vin, știți că unele sticle de vin valorează mai mult decât altele. Iar cele mai căutate recolte pot ajunge la prețuri foarte mari în timpul licitațiilor, de exemplu. Ca toate piețele de acest tip, piața vinului este afectată de un fenomen, din păcate, răspândit: vânzarea de vin contrafăcut. De multe ori auzim că au fost destructurate diferite rețea de traficanți care de ocupau cu falsificarea vinurilor. Chiar în acest an s-a întâmplat un astfel de caz. Un grup de traficanți a importat echivalentul a 4,6 milioane de sticle de vin de masă ieftin din Spania și le-au scos la vânzare pretinzând că sunt vinuri franceze, care sunt evident mai scumpe.

Cum se poate combate eficient acest fenomen? Cu ajutorul AI (inteligenței artificiale), desigur! AI are deja un limbaj, așa că de ce nu ar avea și un nas pentru a distinge vinurile false de cele reale? Acum are. “Nasul” dezvoltat de cercetătorii de la Universitatea din Geneva se bazează pe cromatografia de gaze, o analiză chimică. De obicei, această tehnică este folosită pentru a separa și identifica componentele unui amestec, dar nu este cazul aici.

AI a fost instruit pe 80 de vinuri din 7 proprietăți diferite din Bordeaux, ale căror date au fost colectate pe parcursul a 12 ani. Solul, clima sau chiar procesul de fabricație în sine influențează concentrația componentelor dintr-o sticlă. Dar, în loc să analizeze fiecare dintre ele pentru a distinge un vin de altul, algoritmul detectează o „semnătură” globală. Rezultatele sunt afișate pe o hartă bidimensională, unde băuturile cu semnături similare sunt grupate împreună. Potrivit PhonAndroid, oamenii de știință au fost surprinși de distribuția punctelor.

Domaine de la Romanée-Conti Grand Cru 1945 este cea mai scumpă sticlă de vin vândută vreodată. A fost vândută în 2018 unui colecționar asiatic cu 558.000 USD la o vânzare Sotheby’s din New York. Au fost îmbuteliate doar 600 de sticle din acest vin.

„Primul lucru care ne-a venit în minte a fost că există grupuri care corespund unor soiuri specifice. Acest lucru ne-a dus la concluzia că există o semnătură chimică specifică fiecărui soi, indiferent de epocă. Este modelul general al concentrațiilor multor molecule care distinge un soi. Fiecare este o simfonie: nu este o singură notă care le distinge, este întreaga melodie”, explică profesorul Alexandre Pouget.

Și mai surprinzător, cercetătorii au observat că poziția fiecărui grup de puncte corespunde cu cea a domeniilor reale. De exemplu, vinurile a trei podgorii la nord de râul Dordogne sunt clar separate de cele provenind din podgoriile la vest de Garonne. În cele din urmă, „găsim o hartă a orașului Bordeaux”, notează profesorul. Datorită analizelor sale, IA va putea determina dacă un vin provine într-adevăr din locul indicat pe etichetă. Acest lucru facilitează identificarea sticlelor false. Cu toate acestea, rămâne de îmbunătățit un punct.

Dacă programul poate spune că un astfel de vin provine dintr-un anumit soi sau podgorie cu o rată de succes de 99%, acesta din urmă este de doar 50% atunci când trebuie să distingă vintage-urile. Prin urmare, există un spațiu semnificativ de îmbunătățire. Dar, în stadiul actual, inteligența artificială poate fi deja utilizată pentru a sprijini anchetatorii responsabili cu detectarea produselor frauduloase.

Alexandre Pouget vede însă mai departe și își imaginează alte aplicații. „Am putea folosi acest lucru pentru a determina cum să amestecăm vinurile pentru a optimiza calitatea. Amestecarea vinurilor este etapa cheie în producția de șampanie de Bordeaux. Până acum, această operațiune este realizată de câțiva viticultori care sunt plătiți cu o avere pentru priceperea lor. Cu unelte de genul acesta ar fi mult mai ieftin să faci vinuri bune, de care ar beneficia toată lumea.”

Nu știm dacă viticultorii în cauză se bucură de acest concurent virtual. Totuși, pot fi liniștiți pentru moment. Profesia lor nu se află pe lista meseriilor amenințate de dezvoltarea inteligenței artificiale. Și mai este ceva. Dacă sunteți amator de vinuri bune și vreți să cumpărați un telefon din seria Galaxy S24 cu AI de anul viitor, acesta nu poate deocamdată mirosi vinul.