AI mărește numărul de brevete în sectorul energiei regenerabile

1148

Cererile de brevete de invenție în sectorul energiei regenerabile au crescut puternic în ultimii ani, pe fundalul integrării inteligenței artificiale în sistemele energetice, au arătat datele publicate de Korean Intellectual Property Office (KIPO), Biroul de Proprietate Intelectuală din Coreea de Sud. Numărul brevetelor de invenție pentru energia regenerabilă care implică inteligența artificială, eliberate în perioada 2006-2017, a ajuns la un total de 253 de brevete, potrivit KIPO.

Cifra anuală de brevete acordate a fost de 11-17 brevete în perioada 2010-2012. A început apoi o evoluție ascendentă din anul 2013, ajungând la 40 de brevete eliberate în 2016 și la 47 brevete în 2017.

Din totalul acumulat pentru anul trecut, compania Samsung Electronics a ocupat prima poziție cu 20 de brevete, urmată de către Coreean Electric Power Corporation cu 15 brevete. Samsung este, de asemenea, cel de-al doilea cel mai mare titular de brevete din lume în domeniul inteligenței artificiale.

Gigantul concern industrial german Siemens și Korea Institute of Energy Research and Electronics and Telecommunications Research Institute – Institutul de Cercetare pentru Energie, Electronică și Telecomunicații din Coreea au fost, de asemenea, incluse în listă.

Majoritatea brevetelor eliberate au implicat tehnologii pentru a diagnostica condițiile instalațiilor electrice și pentru a anticipa și gestiona cererile pentru surse de alimentare.”Pentru a crea efecte tangibile, cum ar fi reducerea consumului de energie fosilă, trebuie să optimizăm eficiența energiei regenerabile prin integrarea activă a inteligenței artificiale în industria energiei regenerabile„, a declarat un oficial al KIPO.

Energia regenerabilă este considerată în practică, energia care provine din surse care fie că se regenerează de la sine în scurt timp, fie sunt surse practic inepuizabile. Amintim aici energia eoliană, energia solară, energia apelor curgătoare, energia mareelor – flux/reflux, energia geotermică, energia obținută din biomasă: biodiesel, bioetanol, biogaz.

Până în 2040, se preconizează că energia din surse regenerabile va fi egală cu producția de energie electrică din cărbune și gaze naturale. De exemplu, în 2015, energia eoliană a atins 42% din cererea de energie electrică în Danemarca, 23,2% în Portugalia și 15,5% în Uruguay.

Pe baza unui studiu publicat în 2017 de REN21, o organizație non-profit din Franța care activează în acest domeniu, energiile regenerabile au contribuit cu 19,3% la consumul global de energie al oamenilor în 2015 și de asemenea cu 24,5% la producerea de energie electrică în anul 2016.

În timp ce guvernul din Coreea de Sud intenționează să majoreze ponderea energiei regenerabile cu până la 20% până în anul 2030, imprevizibilitatea acestei noi energii a fost subliniată ca un defect crucial.

Inteligența Artificială (AI) este de așteptat să permită o integrare eficientă a energiei regenerabile cu sistemul energetic convențional, oferind o prognoză mai precisă a cererii, controlând volumul producerii de energie fosilă și sporind eficiența transferului de energie, potrivit Biroului de Proprietate Intelectuală din Coreea.

SURSĂKoreaHerald