Aparatele electronice în curând cu etichetă împotriva uzurii planificate

1297
Cât folosim un aparat? După cât timp trebuie să îl reparam? „88% dintre francezi își schimba smartphone-ul în timp ce încă mai funcționează„, spune Brune Poirson, secretar de stat pentru ecologie și solidaritate în guvernul din Franța. Aparatele ar trebui să aibă în curând o atenționare pe etichetă, ceea ce le-ar permite consumatorilor să vadă dacă televizorul, mașina de spălat sau computerul poate fi ușor reparat și cât timp se poate aștepta să-l folosească până când trebuie reparat. Conform secretarului de stat, mai sus pomenit, în Franța s-a propus și probabil se va introduce, o nouă etichetă pe aparatele de uz casnic pentru a informa consumatorului dacă acestea sunt reparabile sau nu. Franța face parte din Uniunea Europeană și probabil această măsură se va extinde la nivel de UE. Începând cu 1 ianuarie 2020, toate aparatele de înaltă tehnologie, cum ar fi televizoarele, computerele sau imprimantele, ar putea primi o nouă etichetă destinată combaterii uzurii planificate. Un indice de la 1 la 10 prezent pe o etichetă va informa consumatorii cu privire la reparabilitatea și termenul de valabilitate al produsului pe care vor să-l cumpere, conform ziarului francez Le Parisien. Acest „indice de viață“, propus de Brune Poirson, face parte dintr-un plan de acțiune la nivel mondial pentru a descuraja brandurile de a practica uzura planificată. Acest indice va permite consumatorilor să fie informați cu privire la durata de viață a televizorului, cuptorului sau prăjitorului înainte de a efectua o achiziție. Indicele va depinde de mai multe criterii, cum ar fi robustețea sau reparabilitatea dispozitivului. La început, producătorii nu vor fi forțați să aplice această etichetă, dar „în final, obiectivul este de a face acest afișaj obligatoriu„, spune Brune Poirson. Având în vedere recentele scandaluri legate de uzura planificată (Apple a recunoscut acest lucru), mulți producători s-ar putea grăbi să pună acest indice, pentru a-și salva imaginea de marcă. Compania Samsung, al doilea producător mondial de mașini de spălat și primul producător de televizoare din lume a fost și ea acuzată de acest lucru, dar acuzațiile nu au putut fi susținute.

Etichetele energetice indică eficiența energetică a unui aparat pe o scară de la A la G în funcție de consumul său de energie. Clasa A (verde) este cea mai eficientă din punct de vedere energetic, iar clasa G (roșu) este cea mai mică. Sunt obligatorii în Uniunea Europeană.

Pe modelul etichetelor energetice care clasifica cele mai multe dispozitive în funcție de consum de la A la A +++, această nouă etichetare ar putea apărea până la 1 ianuarie 2020 pentru anumite categorii de produse de tip aparat sau consumabile. Inițial, această etichetare ar fi făcută pe bază de voluntariat pentru a oferi producătorilor timp pentru a trece la acest lucru. „Dar în cele din urmă, obiectivul este de a face acest afișaj obligatoriu„, explică Brune Poirson.
VIAPhonandroid
SURSĂLeParisien