Aplicația ElectroSmart măsoară nivelul de radiații electromagnetice

5786

ElectroSmart este o aplicație Android care măsoară nivelul radiațiilor electromagnetice (SAR) din zona unde vă aflați. Folosind smartphone-ului dvs., ElectroSmart face o măsurare fiabilă a valorii undelor electromagnetice care se află în zona unde lucrați, unde locuiți sau unde vă aflați în acel moment. Aplicația este capabilă să vă avertizeze dacă acest nivel de radiații este periculos pentru sănătatea dumneavoastră!

SAR (Rata Specifică de Absorbție), este unitatea pentru măsurarea cantității de unde electromagnetice absorbite de către organism atunci când se utilizează un dispozitiv fără fir, cum ar fi un smartphone, o tabletă sau un laptop. În timp ce producătorii sunt obligați în prezent să raporteze nivelul de radiație al fiecărui dispozitiv, nu este tocmai ușor pentru un utilizator tipic să măsoare cantitatea de radiații electromagnetice în mediul în care își desfășoară activitatea, în care locuiește sau se relaxează. Datorită aplicației ElectroSmart, acum acest lucru este posibil.

Scopul nostru cu această aplicație este de a oferi un serviciu de transparență publicului“, a spus Arnaud Legout, cercetator la Institutul Național de Cercetare în Informatică și Automatică și în același timp fondator al ElectroSmart, în paginile revistei Sciences et Avenir. Lansată în 2016, aplicația ElectroSmart a colectat deja până la 700 de milioane de date de la utilizatori.

Nu toate tipurile de radiații electromagnetice sunt luate în considerare de către aplicație, explică Arnaud Legout. „Aici intră primele telefoanelor fără fir DECT (Digital Enhanced Cordless Telecommunications), cuptoarele cu microunde, liniilor electrice de înaltă tensiune sau contoarelor Linky„, spune cercetătorul francez. Aplicația ElectroSmart se concentrează pe radiațiile generate sau transmise de smartphone. Acestea sunt singurele radiații electromagnetice pe care aplicația le poate localiza.

Undele electromagnetice au fost descoperite experimental în 1887 de fizicianul german Heinrich Rudolf Hertz. Radiația electromagnetică se referă la undele câmpului electromagnetic, propagate prin spațiu-timp, purtând energia radiantă electromagnetică.

Telefoanele Samsung sunt cele mai bune în acest domeniu având cel mai mic nivel de radiații emise, Samsung Galaxy Note 8, Galaxy S8+, Galaxy S7 Edge sau Samsung Galaxy S8 sunt pe primele locuri la acest capitol. Dimpotrivă Honor 8, Huawei P9, Apple iPhone 7, OnePlus 5 și Apple iPhone 8 stau cel mai rău la radiațiile emise.

Pe baza acestor date, aplicația va calcula mai mulți indicatori: dbmW, indicele utilizat în industria smartphone-urilor și „scorul electronic sau scorul de expunere„. Acest ultim indice este o creație a ElectroSmart pentru a ajuta mai bine utilizatorii să înțeleagă nivelul lor de expunere la radiații. La o vârstă de peste 30 de ani, nivelul de expunere nu trebuie să fie o preocupare pentru sănătatea utilizatorului. Aplicația ElectroSmart poate fi descărcată din Google Play Store.

Pentru a afla nivelul radiațiilor electromagnetice emise de telefonul dvs., consultați lista smartphone-urilor cu cea mai mică și cea mai mare rată de absorbție specifică (SAR) de pe iLoveSamsung.

SURSĂPhonAndroid