Bateriile pe bază de grafen permit încărcarea în 7 secunde

3546

Bateriile pe bază de grafen ar putea încărca un smartphone în doar 7 secunde. Samsung Electronics a brevetat această tehnologie cu bile de grafen în Coreea de Sud și în Statele Unite. Extractul de grafen este un material fabricat dintr-un singur strat de atomi de carbon, ceea ce îl face un material bidimensional și îi conferă proprietăți unice. În baterii, grafenul accelerează foarte mult transferul de energie. Materialul are, de asemenea, avantajul de a fi flexibil, lucru ce permite utilizarea în baterii.

Grafenul este de fapt grafit, acel material pe care îl găsim în minele de creion. Acum nu o să luăm aceste mine de creion și o să facem baterii din ele! Grafenul este un extras de grafit sintetizat și prelucrat de mai multe ori. Această operație se repetă de multe ori până ajunge la o foaie de grosimea unui atom.

Tehnologia pe bază de grafen ar fi gata pentru publicul larg în aproximativ doi ani. Problema este de a dezvolta soluții pentru producția industrială la scară mare. Momentan această tehnoloie de producere a grafenului este foarte scumpă, pentru a fi produs în cantitățile necesare. Dar din cauza numeroaselor aplicații în multe domenii, inclusiv a stocării energiei, cercetarea este foarte activă în jurul grafenului. Începând cu anul 2016, noile metode de producție au sporit considerabil randamentul și au mai scăzut din prețul de cost pentru acest material.

Grafenul este de 10 ori mai tare decât oțelul, este în același timp și flexibil, ar putea permite producerea de componente, de asemenea, flexibile. În plus, utilizat în baterii, permite un transfer de energie extrem de rapid, menținând în același timp un nivel ridicat de stabilitate. Bateriile pe bază de grafen sunt și un pretendent serios la utilizarea pe autovehiculele electrice dar și în varii domenii cu aplicații din cele mai diverse. Ca o consecință cercetătorii cred că grafenul poate permite reîncărcarea unei baterii de la 0 la 100% în numai 7 secunde! Acum vine inevitabil și întrebarea:„Când va fi grafenul în bateriile de smartphone”?

Materialul a fost prezentat și la MWC 2018 din Barcelona. Site-ul Cnet citează pe Kari Hjelt, șeful inovației la Graphene Flagship, un consorțiu pentru promovarea acestui material, potrivit lui, nu va dura mai mult de doi ani pentru a vedea acest material pe smartphone-uri: „Este încă un material tânăr, și suntem plăcut surprinși cum a crescut în doar 14 ani.

Grafenul este o varietate de grafit. Este cel mai bun conductor de electricitate și căldură cunoscut. A fost descoperit și izolat în 2004, de către un grup de cercetători de la universitatea din Manchester, pentru aceasta au fost distinși cu Premiul Nobel pentru Fizică în anul 2010.

În plus, acest material are și aplicații în domeniul 5G, în special datorită capacității sale de a face electronii de 160 de ori mai mobili. Și chiar dacă aceste aplicații ar părea deja impresionante, este departe de a fi văzut totul. De exemplu, grafenul poate absorbi lumina în aproape orice lungime de undă: în consecință, am putea crea senzori foto cu spectru larg, capabili să vadă mult mai mult decât ceea ce permit ochii noștri.

Un viitor deja plin de promisiuni pentru acest material care ne duce cu gândul la mina de creion.

SURSĂPhonAndroid