Cursă infernală pentru brevete AI: China, SUA și Coreea pe primele locuri

65
Brevete AI
Sursă foto: AdamsUniversity

Chiar dacă despre Artificial Intelligence se vorbea de mai mult timp, un adevăratul boom comercial a debutat cu ChatGPT al Open AI. Nu există nicio îndoială că IA joacă deja un rol major în lume și acest lucru nu va face decât să crească în mai multe domenii. Dezvoltarea unui astfel de software este o cursă pentru dominația tehnologică. Totuși, sunt câteva țări bine poziționate aici în materie de brevete AI, China la nivel global și Marea Britanie în Europa.

Cursa pentru brevete AI este incredibilă în ultmii ani la nivel global. Inteligența artificială sau alte software-uri generative sunt omniprezente în prezent și devin din ce în ce mai mult parte din viața de zi cu zi. Este o dezvoltare rapidă care are un impact semnificativ asupra companiilor, statelor și, desigur, asupra oamenilor înșiși, potrivit WinFuture. Dar, în ciuda tuturor progreselor înregistrate în acest domeniu, dezvoltarea este încă relativ timpurie și există încă mult loc de îmbunătățire. Cercetarea se desfășoară foarte intens și asta înseamnă și un val de noi brevete.

Organizația Mondială a Proprietății Intelectuale (WIPO) este cea care înregistrează și urmărește brevetele. Acum WIPO a dezvăluie cine este în prezent pe primul loc în lume în ceea ce privește brevetele AI. Potrivit World Intellectual Property Organization, aproximativ 54.000 de invenții au fost înregistrate la nivel mondial privind așa-numita Inteligență Artificială Generativă, din deceniul care s-a încheiat în 2023. Peste 25% dintre ele au apărut doar în ultimul an.

WIPO este una dintre agențiile specializate ale ONU, creată în 1967 și are are în prezent 193 de state membre. Are sediul la Geneva. WIPO a fost creată pentru a promova și proteja proprietatea intelectuală în lume. România este membră a WIPO.

Lucrul de fapt interesant este că aproximativ un sfert din toate brevetele AI au fost înregistrate anul trecut. Deci, acest lucru arată cât de mult accent se pune pe inteligența artificială la nivel global. La întrebarea cine este pe primul loc în privința brevetelor AI, răspunsul este indubitabil: China. În ultimul deceniu, 38.210 de brevete au fost înregistrate acolo. Diferența între locul unu și locul doi este enormă. Doar 6.276 de brevete de proprietate intelectuală au fost înregistrate în SUA.

Coreea de Sud, deloc surprinzător, cu 4.155 brevete ocupă locul trei. Japonia (3.409) și India (1.350 brevete) ocupă locurile patru și cinci. Pe locul șase, se află prima țară europeană, Marea Britanie cu 714 brevete AI. Cu toate acestea, Germania se află foarte aproape și are 708 brevete. Foarte posibil ca Germania să depășească în curând Regatul Unit în clasamentul pe ultimii zece ani (2014–2023), deoarece a înregistrat mai multe brevete în ultimii ani decât UK. O altă țară europeană, Franța, ocupă locul 10 cu 305 brevete de inteligență artificială.