Ce este și ce poate Wi-Fi 7, dar chiar avem nevoie de el?

247
Ce este si ce poate Wi-Fi 7
Sursa foto: theverge.com

Wi-Fi (Wireless Fidelity) primește o nouă actualizare foarte curând. Următoarea generație de Wi-Fi este mai aproape decât credem, este mai bună decât Wi-Fi 6E, dar încă există foarte puține motive pentru a merge să cumpărați un nou router. La aproximativ patru ani de la debutul Wi-Fi 6 și la doi ani după ce Wi-Fi 6E a apărut pe piață, Wi-Fi 7 este în blocstart.

Viitoarea generație Wi-Fi 7 ar putea aduce o creștere a vitezei și mai mare decât are Wi-Fi 6E, mulțumită parțial spațiilor largi deschise ale benzii de 6GHz pe care 6E a deblocat-o. De asemenea, ar trebui să implementeze alte trucuri pentru a accelera lucrurile și să aducă noi modalități de a reduce interferența și de a reduce latența rețelei. Parcă sună familiar toate acestea. Caracteristicile Wi-Fi 6 și 6E au fost abilitățile de eliminare a interferențelor și în cazul lui 6E, viteza crescută.

Dacă nu sunteți mulțumit de ideea de a vă înlocui toate dispozitivele pentru promisiunea unei rețele stabile, vestea bună este că Wi-Fi 7 va funcționa în continuare bine cu lucrurile mai vechi, potrivit TheVerge. Și pe măsură ce vă înlocuiți telefoanele, computerele și alte dispozitive wireless cu altele care acceptă noul standard, anumite lucruri ar trebui să fie mult mai bune.

Deci, ce este Wi-Fi 7?

Vă puteți gândi la Wireless Fidelity 7 ca fiind pentru Wi-Fi 6E ce a fost Wi-Fi 6 pentru Wi-Fi 5. Încă funcționează pe benzile de 2,4GHz, 5GHz și 6GHz, precum Wi-Fi 6E, dar îmbunătățește lucrurile, oferind mai multă lățime de bandă potențială (descărcări mai rapide), grupând conexiuni între benzi (descărcări mai rapide și mai multă stabilitate) și folosind mai multe trucuri de modulare a semnalului pentru a face față congestiei.

Rezoluția 8K se referă la o rezoluție de afișare cu o lățime de aproximativ 8.000 de pixeli. 8K UHD (7680×4320 pixeli) este cea mai înaltă rezoluție definită în Rec. Standard 2020. Primul televizor 8K a fost prezentat de Sharp la CES 2013.

Marketingul în jurul Wi-Fi 7 se concentrează pe a vă aduce videoclipuri 8K, dar… suntem puțin sceptici aici. Chiar dacă fluxul de 8K ar fi obișnuit, un flux de 8K comprimat ar fi suficient de slab pentru ca majoritatea routerelor moderne să îl poată gestiona cu ușurință. Cel mai imediat și important beneficiu al conectivității Wireless Fidelity 7 este de fapt viteza brută.

Deci, Wi-Fi 7 va fi mai rapid? Da va fi. Potrivit Intel, un laptop Wi-Fi 7 „tipic” poate atinge un „potențial maxim” de aproape 5,8 Gbps teoretic. Dar chiar și atingerea la jumătate din acest număr ar fi extravagant pentru majoritatea utilizatorilor.

Ceea ce îl face mai rapid este lățimea de bandă a canalului prin care sunt transmise datele. Wi-Fi 7 dublează lățimea de bandă maximă a canalului la 320MHz. În comparație routerele Wi-Fi 5, Wi-Fi 6 și 6E au 160MHz. 320MHz este o țeavă mai mare și va face față mai multor date. Este relativ simplu, deși banda de 6GHz acceptă acele canale vechi mari – nu este suficient spațiu pe banda de 5GHz.

Viteze de transfer date mult mai mari

Noua specificație acceptă, de asemenea, combinarea benzilor într-o singură conexiune cu o caracteristică numită Multi-Link Operation (MLO). Deci, dacă puteți descărca un fișier la, să zicem, 1 Gbps pe banda de 6 GHz și pe banda de 5 GHz la 700 Mbps, combinarea celor două vă poate duce la 1,7 Gbps. Înseamnă că dacă una dintre acele conexiuni nu mai funcționează dintr-un motiv oarecare, dispozitivul tău se poate întoarce la cealaltă. Cât de bine funcționează acest lucru în practică rămâne de văzut când vom testa împreună routerele și dispozitivele Wi-Fi 7.

Wi-Fi 7 dublează, de asemenea, numărul de fluxuri spațiale MU-MIMO: fluxuri simultane către și de la alte dispozitive. Wi-Fi 6 acceptă 8 x 8 MU-MIMO. Asta înseamnă că un router cu opt antene poate vorbi cu opt dispozitive (sau un dispozitiv cu opt antene) și poate transmite până la opt fluxuri simultane către fiecare dispozitiv.

Pentru Wi-Fi 7, acest lucru se traduce în 16 x 16, dar nu te entuziasma prea repede. Routerele Wi-Fi 6E de calitate pentru consumatori, chiar și cele scumpe, oferă în general 4 x 4 MU-MIMO, în ciuda faptului că standardul 6E este capabil de mai mult. De asemenea, este greu să găsești telefoane, laptopuri și alte dispozitive compatibile cu Wi-Fi care se descurcă mai bine decât 2 x 2 MU-MIMO.

Wi-Fi 7 va face casa mea inteligentă fiabilă?

Casa inteligentă s-a îmbunătățit de-a lungul anilor, dar dispozitivele sunt încă lente sau chiar nu răspund într-un mediu wireless aglomerat. Există caracteristici incluse în specificațiile Wi-Fi 7 care ar putea ajuta cu asta în continuare. Unul dintre marile blocaje cu transmisia wireless este timpul de difuzare. Deci, dacă routerul este prea ocupat să vorbească cu unul sau mai multe dispozitive (în funcție de standardul utilizat), atunci alții care se luptă pentru atenție trebuie să aștepte să termine. Se întâmplă în câteva fracțiuni de secundă, dar cu suficientă discuție în rețea, timpul se poate acumula. Când dispozitivele dvs. inteligente de acasă sunt lente, un motiv poate fi faptul că așteaptă rândul lor.

Viitoarea conectivitate Wi-Fi 7 încearcă să compenseze acest lucru prin înghesuirea de date suplimentare în ceea ce se numește val purtător, folosind o tehnică numită OFDMA. Wi-Fi 6E face și acest lucru, dar interferența îl poate împiedica să folosească întregul val, chiar dacă interferența nu ocupă mai mult de o parte din el. Wi-Fi 7 practic ignoră interferența și pune restul datelor pe biții clari, ca un râu care înconjoară o stâncă și se întâlnește pe cealaltă parte.

Din păcate, OFDMA (Orthogonal Frequency Division Multiple Access) nu este compatibil cu dispozitivele mai vechi. Astfel că atunci când un router Wi-Fi 7 întâlnește un dispozitiv de casă inteligentă care folosește doar Wi-Fi 4, de exemplu, folosește acel dispozitiv în propriile sale condiții, folosind capacitățile acelui standard — așa că toți ceilalți s-au întors la coadă. Deci, da, Wi-Fi 7 vă poate ajuta casa inteligentă să fie mai bună. Dar nu se va întâmpla acest lucru până când nu veți muta totul la noul standard.

La ce altceva va fi bun Wireless Fidelity 7 și cine îl va primi?

Sistemele mesh pot fi o modalitate excelentă de a obține acoperire Wi-Fi în întreaga casă. Dar acum se bazează pe conexiuni wireless unice pentru backhaul – conexiunea fără fir sau prin cablu între nodurile de plasă – care poate fi dificilă atunci când acea bandă este aglomerată. În acest fel forțează routerul să treacă la o altă bandă, ceea ce, la rândul său, poate afecta debitul în timp ce sistemul își reconstruiește conexiunea de backhaul. Potrivit Asus, un sistem de plasă Wi-Fi 7, prin MLO, ar putea „să comute liber între benzi” fără pierderea conexiunii.

De asemenea, este posibil să observați mai puțin decalaj în rețea datorită MLO și OFDMA în Wi-Fi 7. Capacitatea de a vă conecta la mai multe benzi simultan, combinată cu modularea elegantă a semnalului, înseamnă că pot exista mai puține ocazii când dispozitivele dvs. așteaptă la rând pentru alte solicitări în rețeaua dvs. pentru a procesa.

Acum nu puteți cumpăra routere Wi-Fi 7. Dar nu ar trebui să vă grăbiți să achiziționați unul. Foarte puține dispozitive pot suporta standardul, care nici măcar nu a fost lansat oficial. Cip-setul wireless mobil FastConnect 7800 de la Qualcomm a fost lansat în 2022 și se află deja pe unele telefoane. De exemplu pe Galaxy S23 Ultra, deși Samsung ar trebui să activeze Wi-Fi 7 pentru telefoanele respective pentru a-l suporta.

Veți găsi, de asemenea, compatibilitate cu Wireless-Fidelity 7 și în laptopul Acer Swift Edge de 16 inch, iar placa de rețea Intel BE200 Wi-Fi 7 va fi lansată înainte de sfârșitul anului 2023. Alte computere de la marii producători, care acceptă standardul, ar trebui să înceapă să apară pe parcursul anului viitor.

Noua conectivitate fără fir vine cu unele avertismente

Acestea sunt primele zile, iar majoritatea beneficiilor Wi-Fi 7 nu vor fi resimțite așa rapid. La urma urmei, puteți găsi încă o mulțime de produse foarte bune peste Wi-Fi 5. Cu excepția cazului în care vreți să fiți printre primii cu Wi-FI 7, chiar nu există motive practice pentru a trece la noua conectivitate cu un nou router.

Wi-Fi 7 nu este încă adoptat de Institute of Electrical and Electronics Engineers – Institutul de Ingineri Electrici și Electronici (IEEE). Astfel routerele disponibile înainte de lansarea oficială ar putea fi lipsite de unele caracteristici sau optimizări cheie. Unele dintre caracteristici, cum ar fi lățimea dublată a canalului, oferă beneficii concrete, cunoscute. Altele, cum ar fi MLO, sunt promițătoare, dar noi și nu au fost cu adevărat testate independent.

Dacă sperați ca Wi-Fi 7 să vă revoluționeze rețeaua, nu se va întâmpla imediat. Cu specificațiile incomplete și atât de puține dispozitive care o acceptă, nu ați vedea beneficiile de pe urma lui luni sau chiar ani.

Este o idee bună să amânați până când specificațiile sunt finalizate și Wi-Fi Alliance începe să certifice routerele Wi-Fi 7. În acest fel veți ști că este pe deplin compatibil cu standardul final. Până atunci acele routere vor fi prea scumpe, iar dispozitivele wireless care le acceptă prea puține pentru a merita costul.