ChatGPT și Bing Chat: AI este mare consumator de apă!

230
ChatGPT si Bing Chat AI
Sursa foto: 123RF

Serviciile de inteligență artificială, cu ChatGPT în frunte, sunt foarte impresionante, trebuie să recunoaștem. Mai ales când vedem cât de simple sunt de utilizat. Tastați o interogare și obțineți un răspuns câteva secunde mai târziu. Ceea ce ne imaginăm mai puțin, poate deloc, este toată infrastructura din spatele lor. Pentru AI – Artificial Intelligence este nevoie de centre de date, controale, servere… și bineînțeles destule pentru a alimenta totul cu energie electrică.

În cel mai recent raport de mediu, compania Microsoft a dezvăluit, printre altele, că totalul consumului de apă a crescut semnificativ anul trecut. Instrumentele sale de inteligență artificială precum ChatGPT sunt de vină. Un salt uriaș al consumului de apă datorat AI – inteligenței artificiale, potrivit Shaolei Ren, cercetător la Universitatea din California. Shaolei Ren este specializat în impactul inteligenței artificiale asupra mediului, potrivit PhonAndroid.

Chat-bot-urile AI consumă multă apă

După cum vă puteți imagina: toate aceste chat-boturi bazate pe AI – ChatGPT și Bing – degajă multă căldură și sistemele trebuie răcite. Nicio soluție minune nu este în acest caz, dar trebuie folosită apă, multă apă. Compania Microsoft dezvăluie că totalul consumul său de apă a crescut cu 34% între 2021 și 2022. Aceasta reprezintă aproximativ 6,4 miliarde de litri în total. Pentru o comparație mai plastică, este echivalentul a 2.500 de bazine de înot olimpice.

Dacă doriți să reduceți acest lucru la o scară mai semnificativă, trebuie să știți că de fiecare dată când faceți între 5 și 50 de solicitări pe ChatGPT sau Bing, este nevoie de 0,5 litri de apă pentru a răci sistemele. Estimarea ia în considerare consumul indirect de apă, inclusiv cel utilizat pentru centralele electrice care furnizează energie centrelor de date. Aceste cifre sunt alarmante și ridică temeri de penurie în orașele învecinate acestor centrale și centrelor de date pentru AI. Compania din Redmond este conștientă de acest lucru și susține că vrea să remedieze acest lucru până în 2030.

Redmond este un oraș din comitatul King, Washington, SUA. Redmond este cel mai bine cunoscut drept casa Microsoft și Nintendo of America. Orașul Redmond este cunoscută drept „Capitala Bicicletelor din Nord-Vest” în Statele Unite.

O soluție ar fi construirea infrastructurii în locații mai reci, dar acest lucru nu este întotdeauna posibil. De exemplu, în orașul Des Moines, Iowa, unde s-a născut ChatGPT-4, proiectele de construcție a centrelor de date sunt blocate până când Microsoft „demonstrează și implementează tehnologia pentru a reduce semnificativ consumul de energie și apă în comparație cu nivelurile actuale”. Google nu este de mai prejos: în aceeași perioadă, consumul său de apă a crescut cu 20%. Și aici, Bard este foarte setos și ar fi puternic responsabil de consumul mare de apă.