Cip-urile Samsung AI vor fi mai avansate decât ale Apple

1034

Samsung lucrează intens pentru a dezvolta cip-uri AI, denumite în mod oficial unități de procesare neurală, din a doua jumătate a anului trecut. Companiile Apple și Huawei, au lansat deja telefoane cu NPU (Neural Processing Unit), deci este doar o chestiune de timp până când Samsung să intre în joc.

Potrivit unei informații din Coreea de Sud, Samsung dorește să dezvolte NPU capabile să depășească capacitățile pe care Apple și Huawei le-au realizat deja.

Nu există nicio îndoială că Samsung ia serios AI, a înființat recent o structură de cercetare a inteligenței artificiale în urmă cu câteva luni. Gigantul high-tech sud-coreean colaborează la aceste proiecte AI, cu aproximativ 20 de profesori și aproape 100 de cercetători de la trei institute de învățământ superior din Coreea de Sud, Universitatea Națională din Seul, Universitatea de Științe și Tehnologie din Pohang și Universitatea de Stat KAIST.

Samsung oferă aproximativ 2,8 milioane de dolari pentru fiecare universitate pe an, pe o perioadă de trei ani, potrivit informațiilor din mediul academic sud-coreean.

Samsung este aproape să finalizeze dezvoltarea de cip-uri AI pentru servere și este de așteptat ca acestea să fie comercializate pentru firmele de servere„, a declarat pentru The Korea Herald o sursă cu experiență în domeniul AI.

Atunci când un NPU este implementat într-un smartphone pe lângă unitatea centrală de procesare curentă, unitatea de procesare grafică și alte chips-uri, dispozitivul în sine poate procesa, analiza și stoca datele produse de smartphone fără ajutorul unui server cloud. NPU este numit creierul smartphone-urilor, deoarece arhitectura sa arată ca cea a creierului uman, potrivit cercetătorilor.

Creierul este centrul sistemului nervos, este cel mai complex organ. Creierul uman conține de 5 ori mai multe informații decât Enciclopedia Britanică. Ca termen de comparație, Arhiva Națională Britanică a strâns în 900 de ani de istorie informații ce pot fi stocate în 70 de terabytes. Un creier poate conține până la 1.000 de terabytes.

Cipul AI pe care Samsung l-a dezvoltat se potrivește cu capabilitățile cip-urilor Apple cât și a celor de la Huawei. Conform informațiilor cip-ul Samsung este asemănător și puțin mai mare în prezent.

Potrivit informațiilor Samsung lucrează la dezvoltarea unui NPU îmbunătățit pentru smartphone-ul Galaxy Note 9, programat să fie lansat în septembrie 2018. NPU-urile permit îmbunătățirea capacităților de inteligență artificială. Samsung va prezenta câteva dintre capacitățile NPU-urilor la evenimentul de lansare a lui Galaxy S9 luna viitoare la MWC 2018 Barcelona.

VIASamMobile
SURSĂKoreaHerald