Ce este comunicarea în câmp apropiat (NFC) și cum funcționează?

251
Ce este comunicarea in camp apropiat NFC si cum functioneaza
Sursa foto: via makeusof.com

În zilele noastre, plățile contactless sunt obișnuite, puteți plăti cu telefonul sau ceasul inteligent aproape peste tot. Tehnologia care facilitează plățile fără contact este cunoscută sub numele de NFC – Near Field Communication sau comunicare în câmp apropiat. Probabil că o folosiți tot timpul pentru plăți fără contact, dar cum funcționează de fapt comunicarea în câmp apropiat? Răspunsul îl găsiți mai jos.

Deci, ce este Near Field Communication? Este o tehnologie fără fir care permite dispozitivelor să comunice pe o rază scurtă de acțiune. Și prin scurt, înțelegem foarte scurt. Near Field Communication are o rază maximă de acțiune de aproximativ zece centimetrii, potrivit Makeuseof. Din acest motiv, comunicarea în câmp apropiat nu este potrivită pentru urmărirea GPS, streaming, comunicații sociale și alte funcții care necesită o conexiune la distanță lungă.

Mai degrabă, NFC este conceput special pentru schimbul de comunicații între două obiecte activate cu NFC. Cu alte cuvinte, ambele părți trebuie să aibă funcția NFC activă și să fie în apropiere pentru a comunica folosind această metodă. De exemplu, dacă două smartphone-uri ar comunica folosind NFC, ambele ar avea nevoie de funcția NFC activată. Adesea, dispozitivul dvs. nu va veni cu funcția NFC activată, așa că va trebui să o activați singur dacă doriți să o utilizați.

Cum funcționează comunicarea în câmp apropiat (NFC)

Comunicarea în câmp apropiat este un tip de RFID (identificare prin radio-frecvență). Radio-Frequency Identification (RFID) datează de la începutul anilor 1980 și folosește un receptor și un transmițător pentru identificare. O etichetă va transmite un număr de identificare, pe care receptorul îl va prelua și verifica. Această tehnologie este acum utilizată pe scară largă în managementul lanțului de aprovizionare, urmărirea animalelor, logistică și multe alte domenii. Chiar și cardurile pe care le folosiți la birouri sau hoteluri folosesc RFID.

La utilizarea RFID nu este necesară vederea directă între emițător și receptor. Primele aplicații RFID au fost folosite în UK la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial. Acolo, un radar secundar a fost folosit pentru detectarea avioanelor prieten-inamic.

Invenția RFID a însemnat mai mult sau mai puțin și invenția Near Field Communication. Cu toate acestea, în timp ce RFID poate fi utilizat doar pentru comunicații unidirecționale, NFC acceptă comunicarea în două sensuri. Acest lucru deschide mai multe uși în ceea ce privește aplicația. Modul în care este utilizat NFC îl separă adesea de RFID. Deci, cum este folosită astăzi comunicarea în câmp apropiat? Folosim totuși permanent Near Field Communication pe telefoanele sau ceasurile Samsung Galaxy.

Cum se utilizează NFC?

NFC a devenit popular în ultimii ani datorită aplicării sale în plățile contactless. Înainte de NFC, era obișnuit să introduceți cardul de credit sau de debit în terminalul de plată sau să îl glisați. Dar cu NFC, oamenii pot efectua plăți rapid, fără a fi nevoie de un contact fizic cu terminalul.

Aplicațiile de plată NFC utilizate în mod obișnuit pentru smartphone-uri au inclus Apple Pay, Google Pay și Samsung Pay. Ultimele două pot fi găsite acum ca funcții în aplicațiile Samsung Wallet și Google Wallet.

NFC a devenit și mai popular în timpul pandemiei de COVID-19, în care terminalele de plată atinse în mod obișnuit puteau fi acum accesate de la o distanță scurtă. Acest lucru a redus șansa luat diferiți viruși de pe terminalele de plată. Deci nu este deloc surprinzător că multe companii au început să folosească această tehnologie. Unele țări au crescut chiar și limita de plată fără contact, astfel încât să poată fi utilizată pentru achiziții mai mari.

Deși NFC este cunoscut în principal pentru aplicarea sa în procesarea mai rapidă a plăților, lucrurile nu se opresc aici. NFC poate fi folosit în mai multe moduri, inclusiv bilete inteligente la diferite spectacole. Acest lucru permite persoanelor fizice să își scaneze și să verifice biletele electronice prin NFC la intrarea la evenimente. Multe aplicații de plată NFC acceptă acum ticketing inteligent.

Comunicarea în câmp este și o alternativă la Bluetooth

Tehnologia NFC are utilitate și în casele inteligente. De exemplu, puteți folosi această tehnologie pentru a deschide uși și seifuri. În plus, NFC poate fi folosit pentru a face schimb de conținut între două dispozitive. Videoclipurile, fotografiile și alte fișiere pot fi schimbate între dispozitive compatibile NFC într-o clipă.

Near Field Communication poate servi ca o alternativă rapidă și ușoară la Bluetooth. Desigur, cele două dispozitive ar trebui să fie în rază foarte apropiată pentru ca acest lucru să fie posibil. Deci, deși nu va trebui să treceți prin procesul de asociere Bluetooth pentru a vă conecta dacă utilizați NFC, raza dvs. de acțiune va fi mult mai mică decât cea oferită de Bluetooth.

Dar, utilizarea tehnologiei Near Field Communication implică și unele riscuri

Este demn de remarcat că această tehnologie are o serie de caracteristici de securitate pentru a minimiza șansele de activitate criminală. În primul rând, raza foarte scurtă de acțiune susținută de NFC îngreunează mult mai mult infractorii cibernetici să efectueze escrocherii atunci când vizează victime. În plus, NFC folosește criptarea pentru a păstra datele sensibile, cum ar fi detaliile de plată, la siguranță de mâinile unor actori rău intenționați.

Dar Near Field Communication nu este imun la atacurile externe. NFC este o tehnologie utilă pentru anumite funcții. Dar nu este lipsit de riscuri de securitate. Deoarece nu are protecție prin parolă, hackerii pot accesa datele NFC și chiar pot face acest lucru fără ca tu să știi. Așa cum este cazul multor tehnologii de astăzi, infractorii cibernetici au găsit o modalitate de a exploata NFC pentru propriul câștig. Din acest motiv, există diverse riscuri asociate cu NFC, inclusiv hack-uri.

Într-un hack NFC, un criminal cibernetic va accesa telefonul victimei prin NFC pentru a accesa datele stocate acolo. Deoarece hack-urile NFC pot avea loc doar pe o distanță foarte scurtă, infractorii cibernetici vor fura uneori un telefon pentru a-l accesa cu ușurință. Un hack NFC poate fi folosit și pentru a accesa datele stocate pe terminalele de plată. Chiar și bancomatele sunt expuse riscului unui astfel de atac. Într-o astfel de afacere, atacatorul ar putea folosi caracteristica NFC pe propriul dispozitiv pentru a provoca o defecțiune în sistemul ATM. Acest lucru ar putea duce la dispersarea banilor din bancomat fără introducerea unui card.

Un cip NFC poate fi clonat!

Ceea ce este deosebit de îngrijorător la hack-urile NFC este că un atacator ar putea clona cipul NFC pe care îl utilizați pentru a efectua plăți. Acest lucru le-ar permite apoi să efectueze plăți folosind banii din contul dvs. de credit sau de debit.

Un atacator ar putea, de asemenea, să efectueze un atac de interceptare NFC, în care captează semnale NFC stând aproape de dispozitivele vizate. Atacatorul ar putea folosi și o antenă pentru a-și îmbunătăți capacitatea de a valorifica semnalul și de a culege date.

Alternativ, atacatorul ar putea efectua un atac de tip om-in-the-middle folosind Near Field Communication, în care comunicarea dintre o etichetă pasivă (de exemplu, un smartphone compatibil NFC) și un terminal activ (de exemplu, un sistem de plată) este interceptată pentru a colecta date valoroase.

Din cauza unor riscuri de securitate prezentate de comunicarea în câmp apropiat, este înțelept să dezactivați funcția de pe dispozitiv atunci când nu este utilizată. Acest lucru întrerupe complet capacitatea unui criminal cibernetic de a vă exploata dispozitivul folosind această metodă de comunicare. De asemenea, puteți utiliza verificarea PIN în aplicația de plată NFC, astfel încât să nu poată fi folosită de nimeni.