De Florii le dorim tuturor celor care își serbează onomastica La mulți ani!

2263
De Florii vă dorim La mulți ani!
Sursa foto: Internet

Floriile sau Duminica Floriilor este o sărbătoare creștină fără dată exactă, comemorată întotdeauna în ultima duminică dinaintea Paștelui. Sărbătoarea de Florii comemorează un eveniment menționat de către toate cele patru evanghelii: intrarea triumfală a lui Iisus în Ierusalim în săptămâna dinaintea patimilor. Floriile sunt denumite, de asemenea, Duminica Patimilor sau Duminica Floriilor a Patimilor Domnului.

Ramurile de salcie din această zi, întruchipează simbolul castității și al renașterii anuale a vegetației. Întruchipează, de asemenea și ramurile care s-au folosit la întâmpinarea lui Iisus la intrarea sa în Ierusalim.

De Florii în România există tradiția ca oamenii să agaţe pe ramurile pomilor fructiferi, pe butucii viţei de vie, la porți și la ferestre ramuri de salcie sfinţite. Acestea sunt considerate aducătoare de belșug, prosperitate și noroc.

În România, peste 1,4 milioane de români poartă un nume asimilat cu o floare sau cu Floriile. Din cei aproximativ 1.487.500 de români aniversați de Florii, peste 634.400 sunt bărbaţi, iar mai mult de 853.000 sunt femei.

Cel mai des întâlnit nume de floare din România este Viorica, pe care îl au aproximativ 145.000 de femei. Urmează Florentina, nume pe care-l poartă 129.950 de femei şi Florica, aproximativ 91.750. Alte 73.630 de românce au numele Camelia.

De asemenea, 336.790 de bărbaţi se numesc Florin, 145.670 sunt Viorel şi 54.610 Florian, 29.770 poartă numele Florea, alți 9.060 sunt Mugurel, iar aproximativ 2.300 de bărbaţi se numesc Trandafir. Datele sunt luate de la Institutul Național de Statistică (INS) și pot varia puțin!

Alte nume care își serbează onomastica de Florii sunt: Margareta, Violeta, Lăcrămioara, Narcisa, Crina, Iris, Dalia, Panseluța, Crizantema, Anemona, Brânduşa. La bărbați sunt nume ca Viorel, Mărgărit, Florentin, Bujor, Florinel, Crin.

De Florii le dorim tuturor celor care își serbează onomastica La mulți ani!

Echipa iLoveSamsung