Care este diferența între televizoare QLED și OLED

105
QLED TV vs OLED TV
Sursa foto: Samsung Global Newsroom

Televizoarele sunt în toate casele, chiar mai multe în aceeași casă. Dar cu atâtea modele aflate pe piață alegerea unui televizor poate deveni de cele mai multe ori o treabă ingrată. Sunt atâtea televizoare foarte bune pe piață pe care le puteți cumpăra în acest moment încât alegerea unuia sau altuia este o treabă dificilă. În general sunt pe piață televizoare QLED și OLED.

Dar, care sunt diferențele dintre ele, dintre tehnologiile din spatele acestor acronime QLED și OLED. Care este mai bun, mai durabil în timp, care are culori mai naturale? Pentru a vă edifica în acest sens, vedeți articolul de mai jos, via Pocket-lint. Veți afla cum funcționează aceste tehnologii de ecran și ce tip de televizor este mai potrivit pentru tine.

TV QLED și TV OLED sună similar, nu? Doar o virgulă mică lipită în dreapta jos la litera “O”, dar de multe ori imperceptibilă la prima vedere. QLED TV înseamnă un televizor care utilizează puncte Quantum pentru a produce culoare pură prin trecerea luminii LED prin filtrele de culoare Quantum Dot. OLED TV folosește LED organic ca sursă de lumină și îl trece prin filtre de culoare obișnuite pentru a produce culoare. OLED este diferit de AMOLED-ul Samsung utilizat pe ecranele smartphone-urilor. Atât „QLED” cât și „OLED” sunt folosite în ceea ce privește tehnologia TV. Dar aici se termină asemănările – ele oferă o experiență de vizionare complet diferită.

Tehnologia OLED este superioară în calitatea imaginii, cu avantaje în ceea ce privește culoarea, contrastul și experiența generală de vizionare. Televizoarele QLED sunt în general mai accesibile și oferă o calitate excelentă, cu o imagine mai luminoasă și mai saturată. Când alegeți între un televizor QLED și OLED, luați în considerare factori precum bani din buzunar, iluminarea camerei și la ce utilizați televizorul.

Cumpărarea unui televizor nou, oricât de distractivă ar fi, poate fi copleșitoare. Chiar dacă nu mai trebuie să alegeți între un ecran plat sau unul cu tuburi catodice, există multe alegeri mai subtile pe care trebuie să le faceți atunci când alegeți cel mai bun ecran pentru acasă.

Dacă ați făcut cumpărat un televizor de gamă medie până la înaltă în ultimii ani, termenii pe care probabil i-ați auzit în continuare au fost QLED și OLED. Aceste două acronime descriu destul de misterios tipurile de ecrane pe care televizoarele le folosesc. Dar, chiar dacă diferă printr-o literă, diferența de performanță este destul de mare, făcând astfel alegerea televizorului ideal un lucru important. Deci, dacă vă întrebați ce înseamnă aceste acronime și cum se traduc în calitatea imaginii și în experiența dvs. generală de vizionare, aflați acum.

Ar trebui să știți de la început că, în general, OLED este considerată tehnologia de afișare de calitate superioară. Are o mai bună reproducere a culorilor, contrast și calitatea generală a imaginii. QLED, pe de altă parte, este mai accesibil, păstrând totuși o calitate excelentă a imaginilor care apar pe ecran. Totuși, lucrurile sunt mai complexe decât atât.

Ce înseamnă QLED? QLED este un acronim care înseamnă „Quantum Dot LED” și este generația actuală de tehnologie LED. Folosește un strat suplimentar de cristale fosforescente, cunoscute și sub numele de nanocristale, pentru a îmbunătăți luminozitatea generală și saturația culorilor unui televizor. În rest, funcționează la fel ca tehnologia TV LED mai veche.

Implementarea fiecărei tehnologii pe televizoare este ușor diferită, așa că veți vedea mai multe etichete diferite pentru aceasta atunci când cumpărați televizoare. De exemplu, Samsung folosește Neo QLED, ca pe televizorul Samsung QN90C Neo QLED, deoarece este branding pentru propria tehnologie QLED. Fii sigur că dacă vezi QLED în numele televizorului, înseamnă pur și simplu că are acel strat suplimentar de cristale care ajută la creșterea saturației și a luminozității.

Ce înseamnă OLED? OLED este un alt acronim care înseamnă „LED organic” este cea mai avansată tehnologie TV care există în acest moment. Fiecare pixel este realizat dintr-un material care luminează atunci când primește puțină electricitate. Astfel, fiecare pixel are propria lumină de fundal și se poate aprinde independent de toți ceilalți pixeli. Acest lucru are ca rezultat un negru curat, un contrast remarcabil, timpi de răspuns foarte mici ai pixelilor și unghiuri de vizualizare mai bune.

La fel ca în cazul QLED, fiecare producător de televizoare OLED are o metodă ușor diferită de a construi aceste televizoare. Un exemplu este LG G3, care folosește panourile WOLED de la LG. Un altul este OLED-urile Samsung, care folosesc afișajul QD-OLED al companiei. Tehnologia de bază este aceeași. Au doar implementări ușor diferite.

Sursa foto: Samsung Global Newsroom

Cum funcționează televizoarele QLED? Televizoarele QLED funcționează aproape la fel ca un televizor LED obișnuit, cu excepția faptului că au un strat suplimentar de puncte cuantice prin care trece lumina. Televizoarele LED funcționează având un fel de iluminare din spate. Lumina călătorește prin diferitele straturi din interiorul televizorului, inclusiv stratul de cristale lichide (LCD) și stratul de puncte cuantice. Privitorul vede o imagine bazată pe modul în care lumina trece prin strat.

Stratul de puncte cuantice este destul de important, deoarece modifică câteva aspecte ale televizorului. La televizoarele QLED, lumina de fundal este de obicei albastră în loc de albă. Lumina albastră produce albastrul pe care îl vedeți pe televizor. Când lumina trece prin stratul de puncte cuantice, lumina se refractă și se schimbă fie în roșu, fie în verde. Apoi, televizorul amestecă acele culori împreună pentru a produce imaginea de pe ecran.

Ce este lumina albastră și cum te afectează? Ecranele emit lumină albastră, care poate perturba somnul și poate avea un impact negativ asupra sănătății. Totuși, există modalități de a bloca lumina albastră.

Deoarece punctele cuantice nu irosesc energia de la lumina albastră a televizorului, permit un roșu și verde mult mai saturat decât obțineți de la televizoarele LED obișnuite. Astfel eficiența cu care este refractată lumina înseamnă că televizorul este mai luminos în general. Un strat de puncte cuantice are de obicei miliarde de puncte roșii și verzi și totul este cumva mai puțin costisitor decât panourile OLED.

Deoarece punctele cuantice nu irosesc energia de la lumina albastră a televizorului, permit un roșu și verde mult mai saturat decât le obțineți de la televizoarele LED obișnuite.

Cum funcționează televizoarele OLED? Televizoarele OLED au un dispozitiv semiconductor cu stare solidă compus din mai multe straturi, inclusiv un substrat, un anod, un strat conducător, un strat emisiv și mai multe straturi organice. Straturile organice provin de la litera „O” din OLED. Spre deosebire de QLED-uri, nu există lumină de fundal.

În general, televizoarele OLED folosesc electrofosforescența pentru a emite lumină. Televizorul aplică un curent electric care se deplasează de la catod la stratul anod, trecând prin straturile organice așa cum o face. Pe măsură ce toate aceste lucruri trec în stratul emisiv, ceea ce face ca OLED-ul să strălucească. Culoarea depinde de straturile organice, iar luminozitatea este determinată de câtă energie electrică este utilizată.

Există mai multe tipuri diferite de afișaje OLED, cea mai mare diferență fiind construcția, ordinea și alegerea materialelor diferitelor straturi. De exemplu, panourile WOLED, pe care LG le folosește în televizoarele sale OLED, includ filtre de culoare, astfel încât panoul să poată emite direct lumină albă. Astfel, în loc să aibă subpixeli RGB (roșu, verde și albastru), are subpixeli WRGB (alb, roșu, verde și albastru).

Ca toate lucrurile, există lucruri bune și rele despre televizoarele QLED. Pentru punctele de mai jos, îl comparăm direct cu panourile OLED. De asemenea, acestea sunt afirmații generalizate cu privire la tehnologia QLED în general. Unii producători au afișaje mai luminoase și mai vii decât alții.

Pro televizoarele QLED:

  • În general, sunt mai puțin costisitoare decât panourile OLED.
  • Saturație excelentă a culorii.
  • Ecran cu luminozitate mai mare.
  • Număr mai mare de dimensiuni de ecran disponibile.
  • Are o durată de viață așteptată mai lungă și risc zero de ardere permanentă.
  • Varietate mai mare de opțiuni, deși acest lucru depinde de regiune.

Contra televizoarelor QLED:

  • Mai groase decât ecranlele OLED.
  • Negru mai puțin intens și raport de contrast general mai scăzut decât OLED-urile.
  • Ratele mai mici de reîmprospătare a pixelilor le fac mai puțin bune pentru jocuri.
  • Calitatea poate varia foarte mult în funcție de tipul de iluminare de fundal, intervalul de preț și producător.
    • De exemplu, televizoarele QLED mini-LED au de fapt niveluri de negru și contrast respectabile, în timp ce ecranele mai ieftine, iluminate pe margini, pot face ca negrul să pară gri și să aibă un contrast vizibil mai slab.
  • Televizoarele QLED tind să aibă mai puțină bâlbâială, dar mai multă neclaritate a mișcării.
Sursă foto: Medium

Când vine vorba de tehnologia OLED, tind să existe mai multe avantaje decât dezavantaje. Desigur, depinde și de producător.

Pro televizoarele OLED:

  • Niveluri de negru și contrast aproape perfecte și culori excelente.
  • Mai subțiri decât ecranele QLED
  • Deoarece panourile OLED pot dezactiva complet pixelii negri, OLED-urile folosesc de obicei mai puțină energie decât televizoarele QLED.
  • Unghiuri de vizualizare mai bune.
  • Timpi de răspuns mai buni ai pixelilor, ceea ce reduce neclaritatea în mișcare, îl face excelent pentru jocuri.
  • Televizoarele OLED nu au înflorire.
    • Înflorirea are loc atunci când luminile de fundal ale televizorului cu LED fac ca obiectele luminoase pe un fundal întunecat să aibă un halou de lumină.

Contra televizoarelor OLED:

  • Există riscul de ardere permanentă.
    • Din punct de vedere tehnic, este mai corect să spui burn-out. Fiecare pixel este ca o lumânare. Odată ce arzi prea mult lumânarea metaforică, aceasta se stinge și provoacă reținere permanentă.
  • OLED-urile tind să aibă o durată de viață generală mai scurtă decât televizoarele LED.
  • De asemenea, tind să fie mai scumpe.
  • Nu arată la fel de bine în camere luminoase, cu multă strălucire.
  • Televizoarele OLED tind să aibă mai puțină neclaritate în mișcare, dar mai mult bâlbâială.

Depinde de o varietate de factori, cum ar fi bugetul, configurația camerei de zi și ce fel de media intenționați să consumați cu acesta. Nu există un răspuns ușor, dar avem câteva îndrumări pe care le puteți urma.

Cumpărați un QLED TV dacă:

  • Doriți cea mai strălucitoare imagine posibilă cu culori saturate.
  • Îl pun într-o cameră puternic luminată, cu multă strălucire.
  • Căutați un televizor care să vă reziste mult timp.

Cumpărați un OLED TV dacă:

  • Doriți cel mai mare contrast posibil și cele mai profunde negru posibil.
  • Aveți o cameră mai întunecoasă.
  • Intenționați să jucați cu console precum Xbox Series X sau PlayStation 5.
  • Nu vă deranjează să vă modificați puțin obiceiurile pentru a preveni arderea.

De asemenea, este important să rețineți că ambele tehnologii au lucrat la defectele lor. Televizoarele QLED au un număr tot mai mare de zone de reglare a luminii și procesoare mai puternice pentru a le gestiona au un contrast mai bun și niveluri de negru mai profunde decât televizoarele LED anterioare. Între timp, televizoarele OLED moderne sunt realizate din materiale mai bune pentru a-și îmbunătăți durata de viață și au proceduri automate de întreținere care ajută la prevenirea arderii.

Totuși, nu avem nicio îndoială că televizoarele QLED sunt mai bune.