Ce diferențe sunt între telefoanele Samsung și Android?

102
Difference Between Samsung and Android Phones
Sursa foto: via makeuseof.com

Pe piață sunt telefoane Android și iPhone, modelele Android având o cotă de piață de aproximativ 72% față de 27% iPhone, iar acel 1% merge în altă parte. Cota Android se împarte între Samsung, marea majoritate, și alte telefoane care folosesc sistemul de operare al companiei Google. Dar, care este diferența între telefoanele Samsung și Android?

Samsung face telefoane grozave, dar cum sunt acestea unice în comparație cu alte telefoane Android? Android este un sistem de operare mobil. Samsung este un producător de electronice de larg consum. Samsung își produce telefoanele și tabletele sub numele de marcă „Galaxy”, acestea rulând pe sistemul de operare Android.

Samsung adaugă aduce în plus peste acest sistem de operare interfața sa personalizată One UI. Samsung One UI, acum la versiunea șase oferă funcții, aplicații și servicii suplimentare. Acest lucru ajută la diferențierea dispozitivelor Galaxy de concurență. Deci, dacă nu sunteți pasionați de tehnologie, este ușor să confundați diferite sisteme de operare, producători, modele de dispozitive și specificații. Un astfel de exemplu este că oamenii percep „Samsung” și „Android” drept sinonime. Acest lucru nu este corect. Mai jos, via Makeuseof, vă explicăm diferența dintre telefoanele Samsung și Android.

Android este un sistem de operare mobil, în timp ce Samsung produce telefoane și tablete care rulează pe Android. Mai simplu spus, Android oferă platforma pe care telefonul tău Samsung rulează aplicații și servicii. La fel cum Windows și macOS sunt sisteme de operare pentru computerele desktop, Android este unul dintre cele două sisteme de operare majore pentru dispozitivele mobile. Celălalt este iOS-ul Apple, care rulează pe iPhone.

Acestea fiind spuse, există și alte sisteme de operare pentru smartphone-uri, dintre care unele defuncte și nu mai sunt dezvoltate, inclusiv Windows Mobile, BlackBerry OS și Tizen. Rețineți că Android nu este o companie și nu produce smartphone-uri. În același mod Windows nu este o companie, dar Microsoft este.

Producătorii integrează adesea Google Mobile Services (GMS) alături de Android, care oferă interfețe și aplicații cu licență Google precum Google Search și Google Chrome. Cu toate acestea, Android și GMS nu sunt legate intrinsic. Un telefon ar putea rula Android, dar totuși să folosească interfețe și aplicații proprietare. Google deține și dezvoltă Android, dar sistemul de operare în sine este gratuit și open-source. Astfel alți dezvoltatori pot să îl folosească și să îl personalizeze.

Am stabilit că Android este un sistem de operare, deci cum se încadrează Samsung în asta? Samsung este o companie globală de electronice care produce echipamente precum monitoare, electrocasnice inteligente și televizoare. De asemenea, produce și vinde smartphone-uri, tablete și alte gadgeturi electronice de larg consum.

Samsung își vinde smartphone-urile sub numele de marcă „Galaxy”, care se împarte în linii de produse precum Galaxy Z (dispozitive pliabile) și Galaxy S (dispozitive de top, de înaltă performanță). Deși Samsung s-a interesat de alte sisteme de operare mobile, toate smartphone-urile Samsung Galaxy rulează în prezent sistemul de operare Android.

Un lucru care diferențiază telefoanele Samsung de alte telefoane care rulează pe Android este One UI (numit anterior Samsung Experience și TouchWiz). One UI este interfața personalizată sau stratul de software pe care Samsung îl adaugă peste Android pentru a face dispozitivele sale Galaxy să iasă în evidență față de alte companii.

One UI este considerat una dintre cele mai bune interfețe Android, de pe piață, de majoritatea chiar cea mai bună. Samsung One UI are o mulțime de funcții, opțiuni de personalizare și aplicații și servicii Samsung pe care Android nu le oferă. Unele dintre aceste caracteristici includ Panouri Edge, Moduri și Rutine, Folder Securizat și asistentul vocal Bixby. De fapt, multe dintre inovațiile software ale Samsung au fost adoptate în experiența de bază Android de către Google.

Nu, nu toate telefoanele Android sunt la fel. Samsung este doar una dintre numeroasele companii care folosesc Android pentru dispozitivele sale. Alți producători importanți de smartphone-uri includ Google, Sony, Motorola, OnePlus, Xiaomi, Oppo și Vivo. La fel ca Samsung, toți acești producători de smartphone-uri își adaugă interfața personalizată pe Android. Acest lucru îi ajută pe producători să-și diferențieze dispozitivele, să iasă în evidență față de concurență și să ofere ceva unic clienților lor.

Unele interfețe Android sunt în mare parte despre estetică, în timp ce unele sunt concentrate pe furnizarea de mai multe funcționalități.

Experiența de bază Android nealterată dezvoltată de Google este cunoscută sub numele de „Android stoc”. Înainte era destul de rar să găsești un telefon care să ofere experiența Android stoc. În zilele noastre, este puțin mai comun, în special cu telefoanele Pixel de la Google care rivalizează cu ofertele Samsung.

Android este un sistem de operare în continuă evoluție. Google lansează o nouă versiune majoră în fiecare an. Multă vreme, Android și-a denumit versiunile după deserturi (Nougat, Oreo, Pie), dar acum rămâne la denumirea numerică precum Android 13 și Android 14.

Pe măsură ce Android evoluează, la fel evoluează și interfața Samsung One UI. În general, Samsung lansează o nouă versiune majoră One UI pentru fiecare nou sistem de operare Android. Dar, compania Samsung lansează și actualizări minore, intermediare în cadrul acelui ciclu. De exemplu, actualizarea One UI 6 plină de funcții se bazează pe Android 14, dar actualizarea mai nouă Samsung One UI 6.1 deblochează funcțiile Galaxy AI pe telefoanele Samsung mai vechi.

Telefonul dvs. Samsung nu va primi actualizări Android sau One UI pe termen nelimitat. Samsung acceptă de obicei dispozitivele sale mai noi cu aceste actualizări majore timp de patru ani de la lansare. După aceea, telefonul dvs. va primi doar actualizări de securitate, deși chiar și acestea se vor opri în cele din urmă.

Merită remarcat faptul că Samsung se îmbunătățește în ceea ce privește suportul software, promițând șapte ani de actualizări majore Android și actualizări de securitate pentru întreaga linie Galaxy S24.

Cu toate acestea, deoarece telefoanele Samsung folosesc o interfață personalizată, acestea nu vor primi actualizări la fel de repede ca telefoanele Google Pixel care rulează Android stoc. De asemenea, cât de repede obțineți actualizări One UI depinde de locația dvs. și de operatorul de telefonie.

Acum că știți diferențele dintre Samsung și Android, ar trebui să cumpărați un telefon Samsung care folosește Android? Asta se datorează preferințelor personale, deși există un motiv bun pentru care Samsung vinde marea majoritate a telefoanelor Android. Potrivit Statcounter, Samsung deține 23,69% din cota de piață globală a smartphone-urilor în acest moment.

Există o mulțime de telefoane Samsung pentru fiecare buzunar. Dacă vă puteți permite, modelele din seria Galaxy S beneficiază de cel mai bun hardware. Totuși seria Galaxy A este mai accesibilă dar nu lipsesc acestor telefoane foarte multe caracteristici și specificații față de seria Galaxy S.

Cu toate acestea, dacă nu sunteți un mare fan al interfeței One UI, luați în considerare și alți producători. Telefoanele Google Pixel, cu experiența lor Android stoc, s-ar putea să vă fie potrivite. Ca alternativă, puteți să renunțați complet la Android și să alegeți un iPhone. Apple dezvoltă atât hardware-ul, cât și software-ul, ambele de cea mai bună calitate.

Samsung este permanent în căutarea noului, indiferent că este vorba de tablete, telefoane clasice, pliabile și în viitor rulabile. Indiferent dacă doriți un afișaj plat, un ecran curbat sau un telefon pliabil, Samsung are ceva în magazin pentru orice moft.