Evoluția camerelor foto pe seria emblematică Samsung Galaxy S

1026
Evolutia camerelor foto pe seria emblematica Samsung Galaxy S
Sursa Foto: Samsung Global Newsroom

Indiferent dacă este vorba de momente speciale, un apus spectaculos sau o cină delicioasă, camerele smartphone pot sta cu ușurință lângă utilizatori pentru înregistrări rapide. Datorită marii importanțe a rețelelor sociale pentru crearea de conținut foto și video, cerințele multor utilizatori privind camerele de pe smartphone-urile lor au crescut. Vom vedea mai jos cum au evoluat camerele foto pe seria Samsung Galaxy S.

De la lansarea lui SCH-V200 în 2000, primul telefon mobil Samsung cu cameră, Samsung și-a dezvoltat permanent sistemele de camere mobile. Camerele avansate din seria Galaxy S21 sunt rezultatul a ani de experiență și dezvoltare. Camerele foto aflate pe telefoanele emblematice Samsung Galaxy S sunt printre cele mai performante de pe piață. După debutul pe seria Galaxy S, acestea trec apoi și pe modelele mid-range.

Primul model Samsung Galaxy a avut o camera de 5MP

Primul model din seria S avea o cameră frontală VGA și o cameră principală de 5MP, putea înregistra videoclipuri HD. Camera principală a oferit, de asemenea, focalizare automată integrată, recunoaștere a feței și un stabilizator împotriva imaginilor neclare. Modul panoramic le-a oferit utilizatorilor posibilitatea de a fotografia scene care depășeau ce era afișat pe ecran.

Introdus la aproximativ un an de la lansarea Galaxy S, Samsung Galaxy S II avea un sistem de camere îmbunătățit. Actualizarea a numărul crescut de pixeli – camera principală avea 8 megapixeli, camera frontală 2MP și un bliț LED integrat. Funcțiile noi au inclus, de asemenea, focalizarea automată îmbunătățită și o caracteristică inspirată de desene animate, care a dat fotografiilor un aspect animat.

Pixelul este un element al imaginilor grafice digitale. Cuvântul provine din engleză de la PICture ELements (elemente de imagine). Se prescurtează prin „px”, uneori și „p”. Un multiplu des întrebuințat este 1MP = 1 milion pixeli.

Funcția foto introdusă în 2012 cu Samsung Galaxy S III le-a oferit utilizatorilor posibilitatea de a surprinde sărituri în aer sau realizarea unui truc pe skateboard. Camera principală de 8MP și camera frontală de 1,9MP puteau face 20 de imagini într-un interval de 3,3 secunde. Funcția Cea mai bună fotografie îi ajuta pe utilizatori să își aleagă cea mai bună fotografie din opt serii de fotografii.

Cu Galaxy S4 ajungem la un alt nivel de fotografii

Galaxy S4 a fost primul smartphone Samsung care a avut o cameră principală mai mare de 10 megapixeli. Avea o cameră frontală de 2MP și o cameră principală de 13 megapixeli. Funcția de fotografiere duală a camerei a făcut posibilă și realizarea de fotografii cu ambele camere în același timp. Cu modul Sound & Shot, utilizatorii își puteau stoca imaginile cu o coloană sonoră. Modul Drama oferea opțiunea de a face mai multe imagini una după alta pentru a le combina într-o singură imagine.

Lansarea lui Galaxy S5 a marcat o piatră de hotar pentru Samsung. A fost primul smartphone Samsung Galaxy S cu o cameră ISOCELL de 16MP. Senzorul de imagine ISOCELL a îmbunătățit calitatea imaginii prin reducerea interferenței pixelilor încrucișați. Aceasta înseamnă că fotografiile clare pot fi realizate chiar și în condiții de lumină slabă, conform Samsumg Newsroom. Camera avea un mod HDR care putea face culorile din imagini mai vii în condiții de lumină slabă sau puternică.

Pentru a facilita înregistrarea momentelor extraordinare, Samsung a introdus o funcție de pornire rapidă în Galaxy S6. Camera putea fi pornită în doar 0,7 secunde. Pentru acest lucru, utilizatorii au trebuit să apese butonul de start de pe dispozitivul lor de două ori la rând. O funcție care urmărește și focalizează automat obiectele putea îmbunătăți claritatea imaginii în comparație cu modelele anterioare. Noul obiectiv F/1,9 de 5MP de pe camera frontală a dus o calitate mai bună a selfie-urilor pe Galaxy S6.

Galaxy S7 și Galaxy S8 – performanțe foto de excepție

Sistemul de camere aflat pe Galaxy S7 include o tehnologie care este utilizată și în camerele reflex de înaltă calitate. Pentru detectarea fazei on-chip, senzorul a împărțit fiecare pixel, ceea ce, pe de o parte, a îmbunătățit performanțele focalizării automate și, pe de altă parte, a permis imagini clare cu lumină slabă. Cu acest smartphone, lumina selfie a intrat pentru prima dată în portofoliul Samsung Galaxy. În acest fel puteau fi realizate imagini luminoase cu camera frontală prin aprinderea scurtă a ecranului.

Pentru a sprijini utilizatorii în captarea momentelor speciale în cel mai bun mod posibil, Galaxy S8 a apărut cu un algoritm pentru procesarea semnalelor de imagine care permiteau imagini de înaltă rezoluție indiferent de condițiile externe. De exemplu, utilizatorii își pot alege favoritele din trei fotografii consecutive. Comenzi bazate pe gesturi au fost introduse cu seria Galaxy S8 și Galaxy S8+. Astfel ecranul mare putea fi folosit cu o singură mână. Glisând degetele mari spre dreapta sau spre stânga în aplicația pentru cameră, utilizatorul să aleagă între diferite filtre și moduri. Glisând în sus și în jos putea comuta între camera frontală și camera principală, măriți sau reduce imaginile.

Camere foto tot mai performante pe smartphone-urile Samsung

Pentru a distinge subiecții de fundal, seria Samsung Galaxy S9 a venit cu o cameră cu o deschidere variabilă. Aceasta, la fel ca ochiul uman, se adaptează automat la lumina ambientală. Pentru a face acest lucru, obiectivul s-a lărgit când a existat o incidență redusă a luminii și s-a micșorat în lumina puternică. Camera avea diafragma între f/1,5 și f/2,4. Acest lucru i-a permis să absoarbă cu aproximativ 28% mai multă lumină decât predecesorul său.

Sistemul camerei pe seria Galaxy S9 avea și alte funcții prin care utilizatorii puteau înregistra momente într-o varietate de moduri. Funcția Super Slow Mo putea înregistra 960 de imagini pe secundă. Acest lucru a făcut posibilă captarea mișcărilor sau momentelor pe care ochiul uman nu le-ar fi putut vedea. Funcția a permis apoi utilizatorilor să-și partajeze înregistrările ca GIF-uri pe rețelele sociale. De asemenea, nouă a fost și funcția AR Emoji. Aceasta le-a permis utilizatorilor să creeze un avatar AR animat care să mimeze expresiile lor faciale.

Odată cu lansarea seria Galaxy S10 în 2019, Samsung a introdus stabilizarea video Action Cam. Funcția a îmbunătățit semnificativ calitatea înregistrărilor în mișcare prin stabilizarea video, ceea ce a fost vizibil în activități ritmate, cum ar fi ciclismul sau dansul. Suportul HDR10+ a permis reproducerea realistă a culorilor, în timp ce obiectivul ultra-wide de 16MP a surprins scene impresionante.

Seria Galaxy S20 și Galaxy S21 pentru fotografii incredibile

Odată cu seria Galaxy S20, Samsung a făcut un pas mai departe: atât camera de 108MP de pe Samsung Galaxy S20 Ultra, cât și camera de 64MP aflată pe Galaxy S20 și Galaxy S20+ au fost dezvoltate cu scopul de a oferi mai multe detalii decât camerele aflate pe seria Galaxy S10.

Zoomul spațial integrat, care combina un zomm optic cu un zoom digital controlat de AI a făcut diferența. Acest lucru le-a permis utilizatorilor să mărească imaginile – cu Galaxy S20 Ultra chiar și de 100 de ori. În plus față de suportul pentru înregistrări video de 8K, camera avea și stabilizare video Action Cam. Acest mod a redus semnificativ înregistrările tremurate datorită stabilizării anti-rulare și analizei de mișcare bazate pe AI.

Seria Galaxy S21 este echipată cu un sistem de camere de nivel profesional și permite înregistrări cu ajutorul AI integrat. Galaxy S21 Ultra este primul smartphone Samsung cu două teleobiective și are în total cinci camere! O cameră frontală de 40MP, o cameră ultra-wide de 12MP, una principală de 108MP și două telecamere de 10MP. Galaxy S21 și S21+ au patru camera. Una frontală de 10MP, o cameră cu unghi ultra larg de 12MP, una principală de 12MP și una de 64MP telefoto pe spate.

Camerele din seria Galaxy S21 conțin funcții care îi face pe utilizatori să profite la maximum de moment. Seria Galaxy S21 oferă creativilor și opțiunea de a utiliza simultan camerele din față și din spate. Camerele din seria Galaxy S21 acceptă înregistrări video 4K la 60 de cadre pe secundă, în timp ce cele două teleobiective ale Galaxy S21 Ultra sunt potrivite pentru a face fotografii de la distanță. În plus, Galaxy S21 Ultra cu un obiectiv de 108MP și tehnologie non-binning face fotografii clare și în condiții de iluminare slabă.