Exynos 2200 cu GPU AMD poate debuta pe un laptop în acest an

413
Procesorul Exynos 2200 cu AMD GPU ar putea debuta pe un laptop in acest an
Sursa Foto: via universmartphone.com

Primul procesor Exynos de generația următoare, cu GPU AMD, va debuta la sfârșitul acestui an cu numele Samsung Exynos 2200. Informația provine din mass-media din Coreea de Sud, via Universmartphone, care citează furnizori și parteneri Samsung. Mai important, Exynos 2200 va alimenta un laptop Samsung ARM Windows 10. Acesta este programat la vânzare în a doua jumătate a anului 2021.

Samsung a confirmat luna trecută că lucrează cu americanii de la AMD – Advanced Micro Devices, Inc. Scopul este de crea un GPU mobil de ultimă generație care va fi lansat într-un produs emblematic Samsung. Compania nu a specificat exact ce tip de dispozitiv va fi acest „următor produs emblematic”, dar majoritatea fanilor Samsung au presupus că este un smartphone Galaxy. Acum am aflat că Samsung Exynos 2200 va ajunge în segmentul computerelor portabile.

Exynos 2200 cu GPU ARM, o provocare pe piața notebook-urilor

Misteriosul laptop Windows 10 cu motor Samsung Exynos 2200, se pare că va pune bazele planurilor pe termen lung ale companiei de a provoca Qualcomm pe piața notebook-urilor ARM. Samsung a lansat anterior câteva notebook-uri ARM Windows 10 proprii, dar au procesoare Qualcomm Snapdragon.

Cu laptopurile Windows 10 bazate pe ARM aparent în creștere de popularitate, Samsung ar putea dori să capteze o cotă mai mare din piața chipset-urilor bazate pe ARM și / sau să-și reducă dependența de Qualcomm. În acest fel procesorul Samsung Exynos 2200 cu GPU AMD ar putea fi răspunsul.

GPUGraphics Processing Unit sau unitate de procesare grafică. Termenul GPU a fost inventat de Sony în referire la GPU Sony, pe consola PlayStation, în 1994. Apoi a fost popularizat de compania Nvidia în 1999, care a comercializat GeForce 256 drept primul GPU din lume.

Procesorul Exynos 2100, care a fost lansat cu seria Galaxy S21, a fost un pas mare înainte pentru Samsung. A abandonat nucleele personalizate în favoarea nucleelor ​​ARM. Acum multă lume se așteaptă ca noua generație de procesoare să înlocuiască GPU-ul Mali cu un cip grafic AMD.

Din câte se pare Samsung Exynos 2200 exact acest lucru face, deși specificațiile exacte sunt necunoscute. Mai exact, nu este clar dacă Exynos 2200 va fi singurul cip-set high-end de la Samsung care va debuta în acest an. Prin urmare, se pune întrebarea dacă va alimenta atât smartphone-urile, cât și laptopurile Samsung? Este acest cip-set conceput special pentru laptopuri și Samsung planifică un alt procesor cu GPU AMD pentru segmentul mobil? Nu avem momentan răspunsuri la aceste întrebări.

Oricare ar fi situația, conform zvonurilor ar trebui să avem ocazia să testăm primul Samsung Exynos 2100 echipat cu grafică AMD, înainte de sfârșitul anului 2021.