Familia Samsung pe locul 12 între cele mai bogate din Asia

222
Familia Samsung pe locul 12
Sursa foto: koreaherald.com

Familia Samsung este cea cea mai bogată din Coreea de Sud. Condusă de președintele Samsung Electronics, Lee Jae-yong, familia Samsung a fost clasată pe locul 12 între cele mai bogate din Asia, potrivit datelor recente publicate de Bloomberg. Lee Kun-hee, fostul președinte Samsung a lăsat moștenire active în valoare de aproximativ 19,6 miliarde de dolari urmașilor săi, soția şi trei copii. Familia Samsung este singura din Coreea inclusă printre „cele mai bogate 20 de familii din Asia”.

Activele familiei Samsung s-au ridicat la 18,2 miliarde USD, această sumă făcând ca familia să ocupe pe locul 12 pe listă, potrivit TheKoreaHerald, care citează Bloomberg News. Cel mai recent clasament “Asia’s top 20 richest families” reflectă o scădere de două poziții față de 18,5 miliarde de dolari din anul precedent. Activele colective deținute de primele 20 de familii asiatice cele mai bogate s-au ridicat la 534 de miliarde de dolari.

În clasamentele anterioare, Samsung s-a clasat pe locul cinci printre cele mai bogate entități din Asia atât în ​​2019 (28,5 miliarde de dolari), cât și în 2020 (26,6 miliarde de dolari). Cu toate acestea, până în 2022, a alunecat pe poziția a 15-a, cu active totalizând 16,3 miliarde USD.

Clasamentul Bloomberg, întocmit începând din 19 ianuarie, exclude averile de prima generație precum Jack Ma din Alibaba Group Holding Ltd. și Gautam Adani din India, precum și averile deținute doar de un singur moștenitor. În cazul fiecărei familii, valoarea lor netă totală combină averea din diferite ramuri ale familiei.

Samsung produce aproximativ o cincime din exporturile din Coreea. Are veniturile egale cu ~17% din PIB-ul Coreei. Compania are o influență puternică asupra dezvoltării economice, a politicii, mass-mediei și culturii din Coreea.

Studiul Bloomberg a menționar că Lee Jae-yong a fost cel care a preluat controlul companiei Samsung după moartea tatălui său. Blomberg a subliniat, de asemenea, timpul petrecut în închisoare din cauza acuzațiilor de luare de mită care a rezultat dintr-un scandal care a dus la demiterea fostului președinte sud-coreean Park Geun-hye în 2017. Lee a fost eliberat condiționat în 2021 și grațiat în anul următor.

Actualul clasament “Asia’s top 20 richest families” plasează pe primul loc familia Ambrani din India. Aceasta deține cel mai mare conglomerat de petrol și telecomunicații din India, Reliance Industries. Familia Ambrani și-a păstrat poziția din anul precedent de cea mai bogată din Asia, cu active de 102,7 miliarde de dolari.

Mukesh Ambani, președintele Reliance Industries din Mumbai, deține cel mai mare complex de rafinare a petrolului din lume. În plus, conglomeratul s-a diversificat în sectoare de tehnologie, retail și energie verde. Copiii lui Ambani supraveghează aceste unități de afaceri distincte, potrivit Bloomberg.

Al doilea loc în “Asia’s top 20 richest families” este ocupat de familia Hartono cu 44,8 miliarde USD. Această familie deține compana indoneziană de tutun Djarum și Bank Central Asia. Pe locul trei a fost familia Mistry din India cu o avere de 36,2 miliarde de dolari, care deține active în construcții. Vă reamintim că familia Samsung a fost clasată pe locul 12.

Pentru prima dată din 2020, clasamentul nu a inclus familiile din China continentală în primele 20. Analiza Bloomberg arată această concentrare de capital și bogăție din Asia se schimbă pe măsură ce „creșterea Chinei încetinește”. Noul clasament arată prezența tot mai mare a Indiei, evidențiată prin clasarea sa pe piața bursieră ca a patra ca mărime la nivel global, depășind Hong Kong-ul.