Fotografiile cu Luna făcute de S23 Ultra nu sunt false, dar AI le cosmetizează

503
Fotografiile cu Luna Galaxy S23 Ultra
Sursa foto: 9to5google.com

Camerele pentru smartphone-uri au devenit ridicol de bune în ciuda senzorilor mici și spațiului minim. De aceea, „Space Zoom” de la Samsung pe telefoane precum Galaxy S23 Ultra și capacitatea sa de a captura luna este atât de impresionantă. Mulți oameni au spus în ultimele zile că aceste fotografii sunt false. Și acum, unele dovezi convingătoare arată că, da, acele imagini aproape sigur nu sunt chiar reale. Da, aceste fotografii nu sunt false, dar arată cât de agresivă este AI în camera de pe S23 Ultra.

Space Zoom a debutat pentru prima dată pe Galaxy S20 Ultra din 2020 și a ajuns apoi și la Galaxy S23 Ultra. Space Zoom se referă la combinația Samsung de zoom optic și zoom digital pentru a captura imagini la intervale ridicole. Dar aici intrevine și Inteligența Artificială (AI) pentru a finisa și optimiza fotografiile efectuate.

Pe telefoanele „Ultra” ale companiei Samsung, mărirea poate merge până la 100x cu ajutorul camerei telefotografice optice de 10x. Dar într-adevăr, calitatea începe să se degradeze după 30x. Cu toate acestea, este o caracteristică căreia Samsung îi face reclamă des, inclusiv pe cel mai recent Galaxy S23 Ultra. Principalul factor „wow” pe care Samsung îl folosește pentru a arăta acest lucru este cu fotografiile cu satelitul Pământului, Luna. De obicei astfel de fotografii smartphone-urile le surprind foarte prost.

Galaxy S23 Ultra și fotografiile realizate cu Luna

Multă lume consideră fotografiile cu Luna realizate de Galaxy S21 Ultra, Galaxy S22 Ultra și acum de Galaxy S23 Ultra un „truc frumos”. A fost și este în mod clar o mulțime de software care ajută la aceste fotografii atât de clare. Potrivit Input Mag, este clar că AI a fost și este o parte crucială a modului în care Samsung a gestionat aceste fotografii. Dar, la fel de clar este că fotografia finală realizată este într-adevăr o imagine a Lunii.

Neil Armstrong și Edwin Aldrin au fost primii dintre cei 12 oameni care au pășit pe Lună. În total, 24 de astronauți au făcut călătoria Pământ – Lună. Trei astronauți au făcut acest drum de două ori cu diferite misiuni Apollo: James Lovell, John Young și Gene Cernan.

Potrivit 9to5Google, zilele trecute un nou test pe Reddit a atras atenția multora, deoarece a demonstrat că Samsung falsifica de fapt rezultatele. A fost făcută o fotografie digitală cu Luna, imaginea fiind neclară și lipsită de detalii. Dar, este clar că în fotografie apare Luna. Dar când acea imagine este afișată pe un monitor și apoi capturată de „Space Zoom”, ea arată ca o fotografie clară a lunii, mult mai bună decât fotografia inițială.

La o privire, aceasta pare într-adevăr o dovadă incredibil de convingătoare că Samsung „simulează” aceste imagini ale lunii. Acest lucru este adevărat din punct de vedere tehnic. Camera Samsung nu face o fotografie a Lunii și arată exact ceea ce a văzut. De fapt, dezactivarea „Scene Optimizer”, care este „sosul special” AI, pe aceste fotografii va avea ca rezultat o fotografie neclară, inutilizabilă.

Imaginile nu sunt originale, dar nici nu sunt complet false

Ceea ce face Samsung este să folosească AI pentru a umple golurile. Astfel rezultă o imagine îmbunătățită de AI. Inteligența Artificială știe unde trebuie să pună pixelii pe baza a ceea ce vede și recunoaște ca fiind Luna și realizează imagini foarte bune.

Dar, Samsung într-o postare pe blog de anul trecut, a explicat acest lucru: “Camera Galaxy aplică un motor de îmbunătățire a detaliilor AI bazat pe învățarea profundă (tehnologia Detail Enhancement) în etapa finală pentru a elimina zgomotul și a maximiza detaliile Lunii pentru a completa o imagine strălucitoare și clară a Lunii”.

AI este responsabilă de aceste fotografii pline de detalii cu Lună. Acestea imagini ne arată cu adevărat cât de agresivă este IA și cât de ușor este de păcălit. O imagine neclară a lunii este din punct de vedere tehnic ceea ce camera vede deja. Apoi intervine Inteligența Artificială și imaginea neclară a Lunii este transformată în ceva mult mai clar.

Acest lucru poate fi considerat drept fals? Asta chiar depinde de interpretarea ta. Samsung a spus în mod repetat că nu folosește suprapuneri pentru a crea acest efect, dar este, de asemenea, clar că AI-ul Samsung oferă mult mai multe date decât pur și simplu fotografia originală.

Nu creează imaginea din nimic și are nevoie de imaginea de la senzorul smartphone-ului tău pentru a utiliza apoi AI pentru a crea fotografia finală. Îl poți compara cu un puzzle. Asamblarea unui puzzle de 1.000 de piese ar fi incredibil de dificil dacă nu ai avea ilustrația de pe cutie pentru a ajuta. În mod similar, imaginile Samsung nu sunt în întregime originale, dar nici nu sunt complet false.