Galaxy A71 5G de la SKT cu cip QRNG cuantic pentru securitate avansată

679
Sursa Foto: via sammobile.com

Samsung Galaxy A71 5G va fi lansat în Coreea de Sud prin operatorul local de telefonie mobilă SK Telecom luna viitoare. Galaxy A71 5G va fi primul smartphone din lume ce va avea QRNG (Quantum Random Number Generation). Este un cip pentru securitate mobilă avansată. Informația provine din Coreea de Sud și a fost publicată de SamMobile.

Spre deosebire de sistemele de criptografie non-cuantice, un cip QRNG este capabil să genereze numere cu adevărat aleatorii și imprevizibile. Informația via ETNews, nu intră în detalii cu privire la cipul folosit de Samsung Galaxy A71 5G. Se bănuiește că ar putea fi o soluție furnizată de ID Quantique sau un spinoff al cipului Quantis QRNG. ID Quantique este liderul mondial în soluții crypto-cuantice, o companie cu sediul la Geneva, Elveția.

Cipurile QRNG se bazează pe numere aleatorii cuantice

Operatorul sud-coreean de telefonie mobilă SK Telecom este cel mai mare din Coreea de Sud. SK Teleconm a făcut o investiție de 65 de milioane de dolari în ID Quantique în urmă cu doi ani. De asemenea, SK Telecom a aplicat anul trecut sistemele QRNG ale ID Quantique (IDQ) la centrul de autentificare a abonaților din rețeaua sa 5G. Acest lucru ar căpăta sens în acest context.

Subliniem încă o dată, că recenta informație nu specifică ce model de cip QRNG a implementat SK Telecom în varianta sa Galaxy A71 5G. Cu toate acestea, presupunând că este o soluție IDQ sau un derivat, putem înțelege mai bine ce face acesta. IDQ are trei cipuri QRNG (Generator de numere aleatorii cuantice) disponibile în acest moment. Au dimensiuni diferite, cu cerințe de putere diferite, dar, în mod fundamental, toate funcționează la fel. Dintre cele trei soluții, cipul Quantis QRNG IDQ250C2 se potrivește perfect pentru Galaxy A71 5G. Este descris ca fiind model proiectat și fabricat special pentru telefoane mobile, dispozitive IoT și edge.

QRNG (Quantum Random Number Generation) se bazează pe numere aleatorii generat de un proces, al cărui rezultat este imprevizibil și care nu poate fi ulterior reprodus în mod fiabil. Principala aplicație pentru generatoare de numere aleatoare se află în criptografie.

Samsung Galaxy A71 5G, bazat pe QRNG, al companiei SK Telecom, ar putea fi reînnoit ca Galaxy Quantum, notează publicația coreeană. Indiferent dacă acest lucru este valabil sau nu, telefonul va fi unic și nu numai printre alte variante de Galaxy A71 5G. Pe alte piețe, inclusiv SUA, modelul „standard” Galaxy A71 5G va fi lansat în această vară. Sperăm că modelul standard 5G va ajunge și în România.