Galaxy S22 5G a efectuat pentru prima dată un apel 5G prin satelit

168
Galaxy S22 5G a efectuat pentru prima data un apel prin satelit
Sursa foto: via winfuture.de

Telefonia prin satelit nu este deloc nouă. La sfârșitul anilor 1990 era deja posibilă efectuarea de astfel de apeluri folosind furnizorul Iridium și telefoane mobile tipice cu o antenă deosebit de mare. În zilele noastre sau în curând, puteți face acest lucru cu un smartphone 5G standard. Acest lucru s-a întâmplat zilele trecute când un Galaxy S22 5G standard a efectuat un apel din Hawaii în Spania.

Astăzi, acoperirea rețelelor mobile la nivel mondial este atât de bună, încât telefonia tradițională prin satelit nu mai este necesară. Cu toate acestea, există zone pustii în care nu vă puteți conecta, inclusiv deșerturile africane, stepele asiatice sau chiar unele zone rurale din România.

Compania AST SpaceMobile, împreună cu furnizorul american de rețele AT&T și Vodafone au realizat o premieră în domeniul telecomunicațiilor. Aceste trei companii au reușit să stabilească prima conexiune 5G din lume pentru voce și date între un smartphone obișnuit și nemodificat și un satelit.

În premieră un Galaxy S22 5G a realizat un apel prin satelit

Specialiștii celor trei companii au demonstrat că o conectivitate 5G prin satelit este posibilă cu un telefon nemodificat. Ei au efectuând un apel dintr-o zonă moartă fără fir din Maui, Hawaii, către un inginer Vodafone din Madrid, Spania. Au fost folosit frecvențele AT&T și satelitul de testare BlueWalker 3 de la AST SpaceMobile, poziționat pe orbita joasă a Pământului.

Nu este prima dată când un smartphone 5G disponibil comercial face un apel prin satelit în acest fel. La începutul lunii septembrie, AST SpaceMobile a putut efectua apeluri către satelit pentru prima dată. De asemenea, datele transferate acum au depășit clar pe cele anterioare cu o rată de descărcare de 14 Mbit/s. Anterior rata de descărcare a fost de 10,3 Mbit/s.

AST SpaceMobile este o companie fondată în 2017 și are sediul Midland, Texas, SUA. Consteleția de sateliți ai companiei va permite smartphone-urilor existente, nemodificate, să se conecteze la sateliți în zone cu lacune de acoperire.

Au fost câteva teste care au condus la această ultimă etapă. În aprilie, SpaceMobile a direcționat primul său apel telefonic în spațiu pe rețeaua AT&T. Ulterior, a trimis un semnal 4G LTE din spațiu pe care un telefon obișnuit a reușit să îl capteze. Deși testul actual a fost primul apel 5G, AST SpaceMobile a reușit deja să stabilească conexiuni 4G/LTE în vară, inclusiv un apel video. În septembrie, au urmat pentru prima dată conexiunile 5G.

„Încă o dată, am realizat un progres tehnologic semnificativ care reprezintă o schimbare de paradigmă în privința accesului la informații”. A declarat Abel Avellan, CEO-ul AST SpaceMobile, potrivit WinFuture. „De la lansarea lui BW3, am obținut compatibilitate deplină cu telefoanele fabricate de toți producătorii importanți și suport pentru 2G, 4G LTE și acum 5G.”