Cipul Google Tensor G4 al lui Pixel 9 va fi fabricat de Samsung

132
Google tensor G4
Sursă foto: BGR

Google folosește pentru smartphone-urile sale Pixel procesoare Tensor, dar compania americană nu produce procesoare. Și până acum Google a colaborat cu Samsung pentru procesoarele din telefoanele sale. Acest lucru va continua, cipul Google Tensor G4 care va alimenta Pixel 9 va fi produs de Samsung.

Google a vrut anterior să treacă la compania taiwaneză TSMC, dar cele mai recente informații spun că va rămâne cu Samsung pentru viitorul său cip, care va alimenta și telefonul pliabil Google Pixel Fold 2. Google are motive să creadă că toți clienții vor fi mulțumiți de decizia sa, potrivit unor surse citate de PhoneArena. Potrivit site-ului sud-coreean fnnews, procesorul Google Tensor G4 se va baza pe cel mai recent proces de 4 nm al Samsung. Acest proces tehnologic este numit de Samsung „nodul de proces cu putere redusă de 4 nm de generația a treia”.

Actualul procesor Samsung Exynos 2400, cel aflat pe Galaxy S24 și Galaxy S24+ pe unele piețe, se bazează, de asemenea, pe același proces. La fel ca procesorul emblematic Exynos al Samsung, se zvonește că și Google Tensor G4 utilizează tehnologia Fan-out Wafer Level Package (FOWLP).

Fan-out Wafer Level Package (FOWLP) sau ambalare ventilată la nivel de plachetă este o tehnologie de ambalare a circuitelor integrate. FOWLP oferă o amprentă mai mică a pachetului, împreună cu performanțe termice și electrice îmbunătățite.

Acest lucru ar trebui să ajute la managementul termic și să sporească eficiența energetică și durata de viață a bateriei. Telefoanele Google Pixel alimentate cu Tensor se confruntă în general cu probleme de supraîncălzire. Utilizarea tehnologiei de ambalare FOWLP poate ajuta la atenuarea problemei în mare măsură.

Samsung Exynos 2400 este un cip impresionant și, în anumite privințe, este mai bun decât Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3. Acest cip este considerat de specialiști o realizare destul de mare pentru Samsung, raportat la precedentele cipuri Exynos. Succesul cipului este de așteptat să-l ajute Samsung să câștige comenzi de la jucători mari, dintre care unii și-au exprimat deja interesul pentru colaborare.

Fnnews susține că recepția favorabilă a lui Exynos 2400 este unul dintre motivele pentru care Google a optat pentru cea mai recentă tehnologie de producție pentru Google Tensor G4. Astfel Exynos 2400 și Tensor G4 vor avea mai multe în comun decât același nod de producție. Potrivit unor surse, Tensor G4 se va baza pe Exynos 2400 și va fi un cip octa-core cu nuclee ARM.