Corning Gorilla Glass, ce este și ce diferență este între versiuni?

8488

Sticla Corning Gorilla Glass este prezentă în peste 900 de modele de smartphone-uri, sau 6 miliarde de telefoane de la 45 de furnizori diferiți, inclusiv Samsung, Huawei, Apple și Xiaomi. O dominație incredibilă a companiei Corning cu Gorilla Glass, despre care putem spune că cei care sunt permanent în mână cu un smartphone nu prea știu nimic.

Este timpul să aflați mai multe detalii despre sticla Gorilla, o sticlă de protecție care de cele mai multe ori vă salvează smartphone-ul atunci când acesta, din neatenția noastră, cade și ajunge în contact cu o suprafață dură.

Smartphone-ul nostru prețios cade violent și ne așteptăm la ce este mai rău. Cu toate acestea, odată ce l-ați luat înapoi, ecranul din sticlă Gorilla nu are nici un prejudiciu. Ecranele de sticlă Corning Gorilla Glass au salvat deja multe smartphone-uri și chiar modele de telefoane non-touch. Că se numesc Galaxy S8 (cu Gorilla Glass 5), Galaxy S7 (cu Gorilla Glass 4) sau Galaxy S4 (Gorilla Glass 3) acestea sunt protejate eficient și ne dau o anumită siguranță în exploatarea smartphone-ului. Corning Gorilla Glass a făcut o mică revoluție pe piața telefoanelor mobile, chiar dacă marca de sticlă este cumva în umbra specificațiilor tehnice ale telefoanelor inteligente.

Ce este sticla Corning Gorilla Glass?

Sticla de protecție Gorilla Glass a apărut înainte de boom-ul smartphone-urilor. Dezvoltarea sa de către compania Corning a început în 2005. Corning Inc. este o companie multinațională americană cu sediul în Corning, New York, U.S.A. Sticla Gorilla este fabricată în Harrodsburg, Kentucky, SUA; Asan, Coreea de Sud și Taiwan. A fost și este încă folosită de mai mulți ani în oftamologie, domeniul auto și chiar în industria aerospațială.

Se utilizează în tehnologia de producere a sticlei ioni de potasiu, înlocuind ionii de sodiu. Este o sticlă alcalino-aluminosilicată, pentru a avea o compresie mai mare pe suprafață și pentru a rezista mai bine șocurilor. Acest lucru permite, de asemenea, ca sticla să fie mai subțire și să reziste la zgârieturi.

Este folosită atât pe modele tactile, cât și pe modele non-tactile. Aveți grijă, totuși, calitățile sticlei Gorilla variază foarte mult de la un model la altul chiar dacă firma Corning și-a îmbunătățit în mod semnificativ produsul în ultimii ani.

Gorilla Glass 1. Lansată între 2005 și 2006, această versiune de sticlă a avut momentul său de glorie datorită ecranului de pe Apple iPhone din 2007. Sticla a avut inițial o grosime de 1,5 mm, așa a fost cerută de Apple. Ecranul a fost „oleofob”, adică nu reține aproape nici o amprentă. Din această primă generație, mai mult de 250 de modele de telefoane inteligente au fost echipate cu un geam Gorilla.

Sticla Gorilla Galass 2, Gorilla Glass 3 și Gorilla Glass 4

Gorilla Glass 2. Acest model este cu 20% mai gros decât prima versiune și poate rezista la o greutate de până la 50 kg fără rupere. Pe măsură ce sticla devine mai groasă, producătorii concurează pentru a-și face telefoanele inteligente din ce în ce mai subțiri. La sfârșitul anului, Gorilla Glass 2 echipa peste 600 de milioane de smartphone-uri din întreaga lume.

Gorilla Glass 3. În timp ce Corning așteptase 7 ani înainte de a-și lansa Gorilla Glass 2, Gorilla Glass 3 este lansată doar un an mai târziu în 2013. Mai degrabă decât pe creșterea grosimii, compania se concentrează pe rezistență. De asemenea, rezistă până la 35% din zgârieturi. O găsim deja pe Samsung Galaxy S4.

Gorilla Glass 4. În anul următor 2014, Corning a prezentat Gorilla Glass 4 cu noi caracteristici. Ecranele făcut din această sticlă pot să reziste la căderi, care sunt cauza principală a spargerii. Această versiune este de două ori mai rezistentă decât cea anterioară. Rețineți totuși că această versiune nu a fost utilizată pe scară largă de producători. Ecranul a reușit să reziste la 80% din căderi de la o înălțime de 1 metru. Accentul se pune și pe rezistența la zgârieturi a acestui nou model. Samsung Galaxy S7 și S7 Edge beneficiază de Gorilla Glass 4.

Gorilla Glass 5. În cele din urmă, versiunea curentă a firmei Corning, Gorilla Glass 5 a fost lansată în 2016. Din nou, ideea este să continue să crească rezistența la căderi. Aici, avem o rezistență de 80% pentru căderi de la 1,6 metri pe suprafață dură. Printre modelele echipate, vom găsi pe Samsung Galaxy S8 și Galaxy S9, Huawei P20 sau One Plus 6. Galaxy Note 7 a fost primul smartphone Samsung echipat cu Gorilla 5.

Gorilla Glass SR+, special realizată pentru smartphone-uri

Gorilla Glass SR+. O altă categorie de sticlă, lansată de Corning tot în 2016 a fost Gorilla Glass SR+. Aceasta a fost folosită pentru prima oară în smartwatch-ul Samsung Gear S3. Este o combinație de sticlă și safir rezultând o sticlă mai rezistentă, special creată pentru smartwatch-uri și wearables.

Gorilla Glass 6. De două ori mai puternică ca Gorilla 5, Gorilla 6 permite unui smartphone să reziste la 15 căzături de la o înălțime mai mare de un metru. Potrivit firmei Corning, această nouă generație poate supraviețui căderilor și mai amețitoare decât cea a sticlei Gorilla 5. Nimic nou pe partea de rezistență la zgârieturi. Prezentată în iulie 2018, Gorilla Glass 6 este încă în producție! O așteptăm pe Samsung Galaxy S10.

Gorilla Glass Victius (Gorilla Glass 7). Gorilla Glass 6 a fost urmată de Gorilla Glass Victus în loc de Gorilla Glass 7. A fost lansată în 2020 și este pe seria Galaxy Note 20. Gorilla Glass Victus oferă de două ori rezistența la zgârieturi și aproape de două ori rezistența la cădere față de Gorilla Glass 6. În același timp noua sticlă este capabilă să reziste la căderi de la 2 metri. În schimb, Gorilla 6 rezistă la căderi de la o înălțime de până la 1,6 m. Acest tip de sticlă, chiar dacă este mai subțire, rezistă la 20 de căderi de la 1 metru înălţime, faţă de 15 căderi la Gorilla Glass 6. Rezistența la zgârieturi a Gorilla Glass Victus este cu până la 4x mai bună decât sticla din aluminosilicat a companiilor rivale.

Corning Gorilla Glas Victius 2. Sticla Corning Gorilla Glass Victus 2 este îmbunătățită pentru supraviețui „căderilor de până la un metru pe o suprafață de beton sau care reproduce betonul”. Acest lucru ar trebui să ofere consumatorilor o liniște suplimentară că telefoanele lor nu se vor sparge complet atunci când lovesc o suprafață dură. Corning Gorilla Glass Victius 2 rezistă la căderi de la o înălțime de un metru, echivalent cu înălțime la care se află șoldul sau buzunarele pantalonilor. În ciuda rigidității îmbunătățite a sticlei Gorila Galss Victus de a doua generație, Corning susține că menține același nivel de rezistență la zgârieturi ca și tehnologia ecranului Victus de prima generație. În același timp, rezistă la căderi de la 2 m (aproximativ înălțimea capului unei persoane) pe suprafețe precum asfaltul.

Corning Gorila Armor. Această sticlă produsă de Corning este cea mai dură de până acum. În testele de laborator Corning, Gorilla Armor are performanțe de până la trei ori mai bune la testele de cădere în comparație cu sticlele de protecție din aluminosilicat ale altor companii de pe piață atunci când sunt scăpate pe suprafețe care reproduc beton. De asemenea, Corning Gorilla Armor reduce reflexiile cu până la 75%. Astfel îmbunătățește lizibilitatea afișajului și minimizează reflexiile ecranului în aproape orice mediu.

Pentru a-și măsura rezistența la zgârieturi, Corning a creat un nou test de laborator „Scratch Bot”. În acest test se reproduce toate tipurile de micro-zgârieturile cauzate de folosirea și uzura de zi cu zi. La acest test riguros, Gorilla Armor nu a arătat nicio zgârietură vizibilă. Mai mult, noua sticlă este de peste patru ori mai multă rezistentă la zgârieturi decât cea din aluminosilicat. Corning Gorila Armor a fost lansată cu seria Galaxy S24.

De unde știu dacă am un ecran Corning Gorilla Glass?

După cum am spus la început, Corning Gorilla Glass, indiferent de versiune, echipează peste 900 de modele de smartphone-uri, aproximativ 80% din piață. Dar dacă aveți o îndoială sau doriți să aflați ce versiune de sticlă Gorila aveți pe telefonul smartphone, soluția este simplă.

Compania Corning oferă pe site-ul său o pagină specifică de unde puteți lua aceste informații. Acest lucru poate fi deosebit de interesant dacă vreți să vedeți cât de rezistent vă este telefonul mobil.

SURSĂPhonAndroid