Nu încărcați telefonul într-un loc public, este foarte periculos spune FBI

202
Nu incarcati telefonul in loc public conform FBI
Sursa foto: via phonandroid.com

A-ți reîncărca smartphone-ul la gară, la aeroport sau într-o cafenea poate fi foarte practic. Dar este și foarte periculos. Acest lucru o spune una dintre instituțiile renumite în toată lumea: FBI. Pe Twitter, Federal Bureau of Investigation a avertizat împotriva riscurilor de hacking pe care le prezintă această practică. Vă explicăm mai jos cum stau lucrurile.

Aproape sigur că ați trecut deja prin astfel de situații. Ajungi mai devreme la gară, trenul tău nu pleacă cel puțin o oră, așa că totul merge bine… cu excepția unui detaliu: smartphone-ul tău aproape că nu mai are baterie. Așa că te plimbi căutând un port USB disponibil pentru a-ți conecta dispozitivul și, în mod miraculos, găsești unul liber. Și gata, călătoria ta este salvată.

Doar că în astfel de situații ar putea fi mai bine să-ți lași smartphone-ul fără baterie. Într-adevăr, FBI-ul însuși a avertizat utilizatorii împotriva stațiilor publice de încărcare. Nu este neobișnuit ca agenția americană să ofere câteva sfaturi de securitate cibernetică între investigații sale de zi cu zi. Așa că aceste stații de încărcare sunt noua sa sursă de îngrijorare. Și pentru un motiv întemeiat: sunt instrumentul ideal pentru a pirata un dispozitiv. Nu contează ce telefon sau tabletă ai, Samsung, Apple, Motorola, Xiaomi, Sony, toate vor fi expuse în aceste cazuri.

Nu vă încărcați niciodată telefonul într-un loc public

„Evitați utilizarea stațiilor de încărcare gratuite în aeroporturi, hoteluri sau centre comerciale”. A scris FBI pe Twitter, explicând că „hackerii au găsit o modalitate de a folosi porturile USB publice pentru a introduce malware și spyware pe dispozitive. Prin urmare, este posibil ca aceste stații de încărcare să conțină software rău intenționat care ar putea fi instalat pe smartphone-ul tău. Apoi vei deveni victima a ceea ce se numește „juice jacking”.

Biroul Federal de Investigații (Federal Bureau of Investigation) este o agenție federală americană aparținând Departamentului de Justiție al SUA. A fost fondată în 26 iulie 1908. Motto-ul acestei agenții este „Fidelitate, Bravură, Integritate”.

“Avoid using free charging stations in airports, hotels or shopping centers. Bad actors have figured out ways to use public USB ports to introduce malware and monitoring software onto devices. Carry your own charger and USB cord and use an electrical outlet instead”. A scris FBI pe Twitter. Sau pentru cei care nu cunosc limba engleză: “Evitați utilizarea stațiilor de încărcare gratuite în aeroporturi, hoteluri sau centre comerciale. Actorii răi au găsit modalități de a folosi porturile USB publice pentru a introduce malware și software de monitorizare pe dispozitive. Purtați propriul încărcător și cablul USB și utilizați în schimb o priză electrică.”

Cu alte cuvinte, prin simpla reîncărcare a smartphone-ului, riscați ca un hacker să vă acceseze informațiile personale și diferitele conturi. Prin urmare, este imperativ să optați pentru alternative atunci când este posibil, potrivit PhonAndroid. Iată câteva exemple alternative:

  • Folosiți prizele electrice la care să conectați încărcătorul.
  • Purtați cu voi un power bank încărcat.
  • Cumpărați un adaptor pentru brichetă pentru călătoriile cu mașina.
  • Dacă nu ai de ales decât să folosești un terminal public, ține smartphone-ul blocat tot timpul.