Inteligența artificială determină calitatea imaginii și a sunetului

1823

Inteligența artificială (AI) și Internetul obiectelor (IoT) anunță o nouă eră tehnologică. Dezvoltarea AI în domeniul electronicii de larg consum, de la televizor la frigider și la toate aparatele electrocasnice, a adus mai multă lumină, sunet și inteligență în casele noastre.

Ce face ca plăcerea noastră să fie mai mare atunci când ne uităm la televizor la diferite emisiuni sau la evenimente sportive? Poate calitatea imaginii și un sunet cât mai aproape de realitate, aproape la fel cum am trăi pe viu aceste evenimente. Tehnologia AI de ultimă oră oferită de Samsung prin televizoarele sale ne face să avem experiențe inedite la îndemână. Măsura acestor noi tehnologii a fost dată de Samsung Electronics la CES Las Vegas, unde a prezentat în acest an prototipuri de televizoare cu o rezoluție extrem de mare (7.680 x 4.320 pixeli), aproape 8K, și un sunet îmbunătățit pentru transmisii live și alte tipuri de conținut video.

Până în prezent, creșterea calității imaginii a fost realizată prin creșterea gradului de sinteză a rezoluției video. Noua tehnologie Samsung se bazează pe inteligența artificială, care aliniază imaginea și sunetul cu caracteristicile conținutului. Tehnologia AI, care poate extrapola conținutul la rezoluții asemănătoare celor de 8K, se bazează pe învățarea automată. În timp ce mai multe smartphone-uri sau computere încă funcționează prin reglarea definiției imaginii și a sunetului de către utilizator, prin integrarea tehnologiei cu AI la ultimele modele de televizoare Samsung se întâmplă cu totul altceva.

Televizoarele cu AI învață lucruri prin procesele cognitive ale inteligenței artificiale, pe baza unor exemple nenumărate de modele anterioare și, astfel, găsesc personalizarea optimă pentru orice fel de eveniment dar și pentru stilul privitorului.

Samsung utilizează tehnologia Machine Learning Super Resolution (MLSR). Pe baza analizei de la mai multe milioane de videoclipuri, filtre adecvate optimizează luminozitatea și detectează erorile de intrare pentru a converti conținutul de ieșire dintr-o calitate scăzută, în rezoluții aproape de 8K.

Televiziune – tèle din greaca veche, adică „departe” și visio din latină, adică „vedere”. Prima folosire a termenului datează din 1900, când cercetătorul rus Constantin Perskyi a folosit-o într-o lucrare pe care a prezentat-o la primul Congres Internațional de Energie Electrică, care a avut loc între 18 și 25 august 1900 la Paris.

Alte tehnologii necesită o contribuție umană pentru a compara scenele cu rezoluție redusă și de înaltă rezoluție și pentru a reconstrui conținutul de imagine lipsă. În schimb, tehnologia Samsung permite ca milioane de imagini să fie inspectate independent de MLSR, oferind o precizie mult mai mare decât tehnologiile convenționale.

Optimizarea calității imaginii este compusă din trei elemente:

  • Crearea detaliilor – oferă detalii mai clare și îmbunătățește texturile în zonele cu rezoluție scăzută, estompate de compresie.
  • În al doilea rând – „restaurarea Edge“ definește marginile de text, oameni sau obiecte aflați în videoclip la marginile scenei, pentru a îmbunătăți vizibilitatea și lizibilitatea, pentru a oferi o distincție mai clară a elementelor de imagine.
  • „Noise Reduction“ – reducerea zgomotului elimină zgomotul imaginii statice, mai ales când conținutul video este puternic comprimat. Este necesară comprimarea pentru a transmite date de imagine, de exemplu prin Internet. Există diferite efecte de sunet care pot fi reduse efectiv prin reducerea zgomotului.

Inteligența artificială oferă sunet imersiv.

Pentru a vă bucura de filme sau alte emisiuni, sunetul realist și imersiv este la fel de important ca și calitatea imaginii. Prin urmare, tehnologia AI a Samsung nu numai că optimizează rezoluția imaginii, dar și calitatea sunetului.

Televizoarele convenționale oferă de obicei diferite opțiuni de setare bazate pe genul de conținut, cum ar fi un film sau un cadru sportiv. Cu ajutorul tehnologiei AI Samsung, conținutul poate fi automat analizat scenă cu scenă pentru a asigura un sunet optim.

De exemplu, la un film în care într-o scenă avem muzică, tehnologia AI poate evidenția muzica, astfel încât spectatorul să trăiască muzica aproape la fel ca personajele din film. Când mulțimea aplaudă, sunetul se aude ca și cum ai fi în mijlocul mulțimii. Aceste ajustări ale sunetului pentru fiecare scenă permit spectatorilor să se bucure de cea mai bună calitate a sunetului în orice situație.

De ce este importantă tehnologia AI de 8K?

Deoarece cererea de conținut de înaltă definiție TV este în continuă creștere, mai multe emițătoare terestre și televiziuni prin cablu au lansat servicii 4K UHD (3.840 × 2.160). Dar, deși industria TV introduce deja televizoarele de 8K (7.680 × 4.320), conținutul 4K nu a ajuns încă în toate casele.

Acesta este motivul pentru care Samsung introduce această nouă abordare, care combină tehnologia de afișare UHD 8K și Inteligența Artificială. Algoritmul AI dezvoltat de Samsung optimizează automat calitatea imaginii, rezolvând discrepanța dintre posibilitățile tehnice și disponibilitatea reală a conținutului de înaltă calitate. Din a doua jumătate a anului 2018, tehnologia va fi implementată în toate televizoarele QLED 8K și oferă telespectatorilor atât calitatea UHD 8K cu rezoluția similară cât și un sunet optimizat pentru o varietate de conținut video.

SURSĂSamsung News