Inteligența artificială (IA) explicată pe înțelesul tuturor

85
Inteligența Artificială (AI)
Sursă foto: LinkedIn

Inteligența Artificială – Artificial Intelligence (AI) este la ordinea zile și tot mai mult prezentă în dispozitivele la care suntem conectați. Nu poți asculta știrile fără să fie o informație și despre Inteligența artificială. În ciuda faptului că nu există o definiție universal acceptată, AI este capacitatea unei mașinării de a gândi și a acționa ca un om. Inteligența artificială permite computerului să facă treaba luând decizii pentru tine. Dar, sunt încă destui oameni care nu știu ce este sau cu ce se mănâncă AI.

AI este ca și cum ai învăța computerele să învețe ca oamenii, având la dispoziție date și luând decizii. Inteligența artificială a depășit de mult oamenii în chestiuni cognitive care au fost considerate cândva disciplinele supreme ale inteligenței umane. Una dintre provocările principale ale AI este că aceasta este adesea concepută pentru a imita comportamentul uman și modelele de comunicare. Totuși, inteligenței artificiale îi lipsește ceva specific uman: conștiința, emoțiile, empatia, etc.

Învățarea automată permite algoritmilor să învețe din date, în timp ce procesarea limbajului natural implică computerele să înțeleagă și să vorbească limbajul uman. Inteligența artificială este folosită în chatbot-uri, analiza datelor, proiectarea produselor și creația de artă, dar viitorul ridică preocupări cu privire la potențiala utilizare abuzivă. Recent Samsung a lansat seria Galaxy S24 cu Galaxy AI, cu multe fincții bazate pe Inteligența artificială. Deci, cum tot scriem în ultimul timp despre Artifcial Intelligence să vedem, via Makeuseof, ce este inteligența artificială în termeni simpli, și cum funcționează AI?

Inteligența artificială este ca și cum ai învăța computerele să învețe la fel ca oamenii, prin urmare simulând modul în care gândesc oamenii. AI face acest lucru analizând o mulțime de date sau exemple și apoi folosindu-le pentru a lua decizii sau predicții. Inteligența artificială face furori, potențialul său uriaș provocând furori în aproape toate industriile. Dar înțelegerea pe deplin a AI poate fi dificilă, mai ales dacă nu sunteți bine versat în subiecte tehnologice. Dar, AI poate deveni și periculoasă.

„Dezvoltarea inteligenței artificiale complete ar putea semna sfârșitul rasei umane… Ar decola de la sine și s-ar reproiecta într-un ritm foarte mare. Oamenii, care sunt limitați de evoluția biologică lentă, nu ar putea concura și ar fi depășiți.” – Stephen Hawking

Imaginează-ți că înveți să mergi pe bicicletă. După ce ai căzut de câteva ori, începi să înțelegi cum să echilibrezi și să pedalezi simultan. Așa funcționează învățarea automată, o parte a AI. Se uită la o mulțime de date și apoi învață modele din acestea. O altă parte a AI, procesarea limbajului natural, este similară cu învățarea computerelor să înțeleagă și să vorbească limbajul uman.

Dar chiar și cu toate acestea, computerele încă nu pot gândi sau înțelege pe deplin ca oamenii. Sistemele AI moderne nu au bun simț, emoții sau conștiință.

Inteligența artificială (AI) este o ramură a informaticii care își propune să construiască mașini capabile să imite inteligența umană. Aceasta implică crearea de algoritmi care permit computerelor să învețe și să ia decizii sau predicții bazate pe date, mai degrabă decât să urmeze doar instrucțiuni programate explicit.

Sursă foto: Makeuseof

Învățare automată – Machine Learning (ML). Învățarea automată (ML), un subset al AI, implică sisteme care pot „învăța” din date. Acești algoritmi își îmbunătățesc performanța pe măsură ce crește numărul de seturi de date din care învață.

Învățarea profundă, un alt subset al învățării automate, utilizează rețele neuronale artificiale pentru a lua decizii și predicții. Este conceput pentru a imita modul în care creierul uman învață și ia decizii.

Procesarea limbajului natural – Natural language processing (NLP). Procesarea limbajului natural (NLP) este un alt aspect important al AI, care se ocupă de interacțiunea dintre computere și oameni folosind limbajul natural. Acest lucru implică adesea un sistem AI care preia o solicitare în limbaj natural, o analizează, derivă context și apoi produce un răspuns în limbaj natural.

Rețelele neuronale sunt utilizate în NLP și vin în multe forme diferite, inclusiv:

  • Rețele neuronale de transformatoare preantrenate
  • Rețele neuronale recurente
  • Rețele profunde de credință
  • Rețele neuronale convoluționale
  • Hărți auto-organizate

Capacitatea mașinilor de a înțelege și de a răspunde la limbajul uman este crucială pentru multe aplicații AI, cum ar fi asistenții virtuali și chatboții AI. Inteligența artificială poate fi clasificată în două tipuri principale:

  • IA îngustă, care este concepută pentru a îndeplini o sarcină restrânsă (recunoașterea facială sau căutările pe internet)
  • Inteligența generală artificială (AGI), care este un sistem AI cu abilități cognitive umane generalizate, astfel încât că poate depăși oamenii la cele mai multe lucruri valoroase din punct de vedere economic.

Cu toate acestea, în ciuda multor progrese, AI încă nu posedă spectrul complet al abilităților cognitive umane și suntem încă departe de a atinge adevărata inteligență generală artificială. Tehnologiile actuale AI sunt specifice sarcinilor și nu pot înțelege contextul în afara programării lor specifice.

AI are potențial și aplicații care se întind cu mult dincolo de domeniul tehnologiei.

Chatbot. Chiar dacă nu ești pasionat de tehnologie, probabil că ai auzit numele „ChatGPT”. ChatGPT (prescurtare pentru Chat Generative Pre-transformer) este un chatbot AI generativ. Dar acest lucru nu este ca chatboții pe care poate i-ați folosit în trecut. ChatGPT folosește Ai pentru a procesa limbajul uman natural, pentru a găsi date și pentru a oferi răspunsuri.

Capacitățile ChatGPT formează o listă lungă, inclusiv verificarea faptelor, verificarea ortografiei și a gramaticii, crearea de programe, scrierea CV-urilor și chiar traducerea limbilor. HuggingChat, Claude și Gemini (fostul Bard) sunt alte exemple de chatbot AI. Toate aceste servicii diferă în anumite privințe. Unele sunt gratuite, altele plătite, unele sunt specializate în anumite domenii, altele sunt mai bune cu sarcini generale.

Analiza datelor. Analiza datelor este o parte cheie a lumii noastre, fie că este vorba de cercetare, asistență medicală, afaceri sau de altă natură. Calculatoarele analizează date de mulți ani, dar utilizarea inteligenței artificiale poate duce lucrurile la următorul nivel.

Sistemele AI pot detecta mai eficient tendințele, modelele și inconsecvențele decât un computer obișnuit (sau uman, de altfel). De exemplu, un sistem AI ar putea evidenția mai clar obiceiurile sau preferințele utilizatorilor mai puțin evidente pentru platformele de social media, permițându-i să afișeze reclame mai personalizate.

Producție și proiectare. La proiectarea produselor, trebuie luate în considerare multe elemente. Costul materialelor, modul în care provin acestea și cât de eficient va funcționa produsul sunt doar câțiva factori pe care companiile trebuie să-i țină cont și aici poate ajuta AI.

Deoarece AI poate învăța și descoperi lucruri noi pe baza informațiilor pe care le oferă, poate fi folosită pentru a crea materiale și practici de producție mai rentabile și mai durabile pentru întreprinderi. De exemplu, un sistem AI ar putea enumera mai multe materiale ecologice care ar putea fi utilizate în bateria unui produs, având în vedere un set cuprinzător de date din care să lucreze.

Sursă foto: Google

Creație de artă. Arta generată de AI a luat lumea cu asalt în 2022, produse precum DALL-E, Stable Diffusion și Midjourney devenind foarte populare. Aceste instrumente AI text-to-image acceptă o solicitare bazată pe text și generează o piesă de artă pe baza solicitării.

De exemplu, dacă tastați „purple sunset on the moon” în DALL-E, veți obține mai mult de un rezultat. Unele generatoare de artă vă permit, de asemenea, să alegeți un stil pentru imaginea dvs. generată, cum ar fi vintage, hiperrealist sau anime. DALL-E a evoluat mult de la lansarea sa inițială și este acum la a treia versiune, DALL-E 3. Puteți utiliza DALL-E pe ChatGPT Plus pentru a genera imagini AI în chat-urile dvs.

Unii artiști au respins generatoarele de artă AI, deoarece sunt instruite pe arta online preexistentă pentru a învăța cum să creeze piesele solicitate. Artiștii susțin că aceasta este o încălcare a drepturilor de autor și contribuie la furtul de artă originală, o problemă care se întinde deja pe web.

Inteligența artificială este deja folosită pentru a dezvolta noi medicamente, pentru a evidenția practici de afaceri mai durabile și chiar pentru a ne ușura viața de zi cu zi prin îndeplinirea sarcinilor banale precum gătitul sau curățarea.

Cu toate acestea, mulți cred că viitorul AI este întunecat și distopic. Nu este surprinzător faptul că aceasta este o presupunere comună, având în vedere modul în care cărțile și filmele SF au creat unele stereotipuri înfricoșătoare în jurul inteligenței artificiale și a posibilelor sale consecințe.

Inteligența artificială poate fi într-adevăr abuzată sau manipulată greșit, dar acest lucru este valabil pentru orice tehnologie. Au fost infractori cibernetici care au exploatat Wi-Fi, VPN-uri, e-mailuri și chiar unități flash pentru a răspândi programe malware și a promova escrocherii. Cu toate acestea, îngrijorarea se concentrează pe inteligența artificială din cauza capacităților sale.

În ianuarie 2023, o persoană a postat pe un forum de hacking susținând că a creat cu succes programe malware folosind ChatGPT. Nu a fost un malware extrem de complex, dar capacitatea de a crea cod rău intenționat prin intermediul unui chatbot AI i-a făcut pe oameni să vorbească. Dacă AI mai puțin avansată este abuzată acum, ce se va întâmpla dacă computerele super-inteligente vor fi exploatate în viitor?

În prezent, nu există sisteme AI care să poată gândi la același nivel ca un om. Mulți au prezis cum ar arăta o astfel de mașină, dar totul este ipotetic. În timp ce unii cred că vom crea mașini cu abilități cognitive la nivel uman în următorul deceniu, alții cred că va dura mult mai mult. Dacă AI este reglementată corect, dezvoltarea și utilizarea sa ar putea fi controlată pentru a preveni actorii rău intenționați să pună mâna pe tehnologii foarte avansate.