Interdicție pentru televizoarele 8K în UE, Samsung nu este afectată

220
Interdictie pentru televizoare 8K in UE
Sursa foto: via tomsguide.com

Televizoarele 8K sunt într-o clasă proprie, sunt dintr-o altă galaxie. Sunt din Galaxia Samsung. Sunt Crème de la crème, tot ce este mai bun la ora actaulă pe piață, oferind o rezoluție cu adevărat incredibilă. Cu toate acestea, necesită și mai multă putere decât omologii lor 4K – și asta ar putea fi o problemă.

De la 1 martie, a intrat în vigoare noi reglementări ale Uniunii Europene care interzice efectiv televizoarele 8K, în teorie. Acest lucru se datorează indicelui de eficiență energetică (EEI) pe care UE îl folosește pentru a stabili limitele de consum de energie pentru tehnologie, cum ar fi televizoarele. Dar, se pare că există o lacună destul de mare în reglementările UE pentru televizoare 8K.

Potrivit Tom’Guide, în octombrie 2022, UE a anunțat că EEI 2023 va avea o nouă limită inferioară care stabilește nivelul maxim de consum de energie pentru toate televizoarele la 90 W pe oră. Această limită este semnificativ mai mică decât cei 190W pe oră pe care noile televizoare 8K îi pot consuma. Producătorii de televizoare trebuiau să se lupte să respecte acest nou regulament și au făcut lobby în UE pentru a revizui EEI 2023, dar fără rezultat. Deci asta înseamnă că utilizatorii europeni nu mai pot cumpăra – sau chiar să folosească – televizoare 8K?  Ei bine, nu tocmai. Să explicăm de ce puteți cumpăra și folosi în continuare un televizor 8K în UE. Este vorba despre un televizor Samsung 8K.

Televizoarele 8K Samsung pot fi folosite în UE

Există mai mulți producători de televizoare 8K, dar Samsung deține și aici coroana. Gigantul tech sud-coreean este cel care pare să fi dezvoltat o soluție pentru această interdicție a televizoarelor 8K în UE. Interdicția se bazează în mod special pe cifrele consumului de energie EEI. Deci dacă poți fabrica un televizor 8K care consumă mai puțin de 90 wați pe oră, atunci ești rezolvat. Și acest lucru a făcut Samsung.

Din cauza acestei lacune, Samsung a decis să livreze televizoarele sale 8K cu setări implicite de putere redusă. Potrivit revistei londoneze AV Magazine, noile televizoare Samsung 8K vor ieși din cutie cu un „mod eco care limitează luminozitatea” ca setare implicită de luminozitate. Acest lucru va permite televizoarelor să respecte limita EEI, păstrând în același timp rezoluția 8K.

Dar asta înseamnă că vom fi limitați la setări de luminozitate scăzută dacă vom avea rezoluție de 8K? Se pare că răspunsul la aceasta este nu. Reglementarea UE cere ca televizoarele să fie eficiente din punct de vedere energetic din cutie, dar odată ce utilizatorii le-au configurat, pot trece la o setare de luminozitate mai mare și pot viziona după pofta inimii, chiar dacă televizoarele 8K va consuma acum mai multă energie decât limita de 90W pe oră stabilită de UE.

Deci, dacă doriți un televizor 8K și locuiți în UE ar trebui să rămâneți la televizoarele 8K Samsung pentru moment. Alți producători vor găsi probabil soluții pentru reglementările UE în viitor, dacă soluția Samsung are succes. Dar, momentan Samsung este singura companie care poate continua să vândă televizoare 8K în UE.