De Sf. Maria tuturor cititoarelor noastre le dorim La mulți ani!

2683

Aproximativ 2,2 milioane de români își serbează onomastica de Sf. Maria, 1,8 milioane dintre aceștia fiind femei. Dintre femeile care își serbează onomastica – aproximativ 1.400.000 se numesc Maria, 270.000, Mariana și în jur de 51.000 poartă numele de Marinela.

Numele Maria a fost cunoscut în Europa chiar și înaintea răspândirii creștinismului. Începând cu a doua jumătate a secolului IV numele s-a răspândit cu rapiditate în toată Europa. A fost varianta feminină a numelui roman bărbătesc Marius. Contrar aparenţelor, numele Marius nu are nicio legătură cu numele de Maria, aşa cum greşit se crede.

Deși semnificația numelui este una foarte specială pentru creștini, începând cu secolul IV multă lume a evitat să-l aleagă pentru botezul copiilor. Explicația a fost că le era teamă să nu denigreze imaginea Fecioarei Maria. Sf. Maria – Fecioara Maria a fost, conform Noului Testament, mama lui Iisus din Nazaret. Această sărbătoare joacă un rol important deopotrivă în bisericile ortodoxe, catolice, anglicane și cele orientale. Un număr foarte mare de biserici și catedrale îi poartă numele, inclusiv spre exemplu 70% din catedralele franceze.

Și un lucru inedit, numele Maria – Fecioara Maria – este singura femeie evocată cu numele în Coran. Maria este persoana numită cel mai frecvent în Coran, mai des decât Mohamed și Isus. Numele ei în islam este Maryam, numită și „mama credincioșilor”.

Nume care se sărbătoresc de Sf. Maria: Maria (vine din ebraica și înseamnă: cea iubită, cea îndrăgită), Mari, Mărioara, Măriuța, Marița, Mara, Mariana, Marilena, Marina, Marinela, Măriuca, Maricica, Mia, Mioara, Marian, Marin.

Femeile care poartă acest nume au, în general, o personalitate puternică, sclipitoare, sunt ambițioase și caută să se realizeze pe plan personal. Sunt femei cu o personalitate aparte, cu o fire rezervată cărora le place să cultive misterul.

De ziua numelui, de Sf. Maria, tuturor cititoarelor și cititorilor noștri care poartă acest nume le dorim tot binele din lume, noroc, fericire și sănătate.

La mulți ani!

Echipa iLoveSamsung.