Microsoft și OpenAI vor un super-computer de 100 de miliarde USD

82
Microsoft si Open AI
Sursă foto: via GizmoChina

Computerele de azi au capacități de procesare incredibile indiferent de domeniul în care sunt folosite. Dar, se pare că nu este destul, vrem mereu mai mult, acest lucru fiind în firea umană. Potrivit unei recente informații, via The Information, Microsoft și OpenAI planifică un proiect comun de centru de date, care ar putea ajunge la un cost de 100 de miliarde de dolari. Proiectul va culmina cu lansarea unui supercomputer masiv de inteligență artificială numit „Stargate AI”.

Acest plan ambițios pus la cale de Microsoft și OpenAI, vine pe fondul unei nevoi tot mai mari de centre de date AI care să poată face față sarcinilor din ce în ce mai complexe. Creșterea tehnologiei AI generative este un factor major din spatele acestei cereri. Super-computerul „Stargate” este planificat pentru 2028 ca parte a inițiativei AI Data Center.

Se așteaptă ca Microsoft să suporte cea mai mare parte a poverii financiare a proiectului, potrivit unor surse citate de GizmoChina. Bugetul proiectului este estimat a fi de 100 de ori mai scump decât operațiunile actuale ale centrelor de date. Cu puțin peste un an în urmă, Microsoft a investit peste 10 miliarde USD în compania din spatele ChatGPT și a altor aplicații AI.

Super-computerul Stargate AI, care urmează să fie amplasat în SUA, ar fi piesa centrală a unei inițiative în mai multe faze, care se întinde pe șase ani. Proiectul este împărțit în cinci faze, Stargate Ai reprezentând etapa finală. În prezent, Microsoft dezvoltă un super-computer mai mic pentru OpenAI, care urmează să fie lansat în 2026.

Achiziționarea cipurilor AI necesare este de așteptat să fie o cheltuială semnificativă pentru etapele ulterioare ale proiectului. Aceste cipuri specializate pot costa între 30.000 și 40.000 de dolari fiecare, potrivit CEO-ul Nvidia, Jensen Huang.

CEO – Chief Executive Officer sau director executiv (director general în unele țări). Este persoana cu cea mai înaltă autoritate într-o organizație sau instituție. În 2022 doar 9,4% din directorii executivi din top Fortune 500 erau femei.

Microsoft vrea să ducă mai departe capabilitățile AI prin proiectarea propriilor cipuri de calcul personalizate. Noul proiect AI Data Center este conceput să funcționeze cu cipuri de la diverși furnizori, potrivit The information. Aceeași sursă spune că toate cheltuielile proiectului ar putea depăși 115 miliarde de dolari. Această sumă depășește cu o marjă considerabilă cheltuielile de capital ale Microsoft din 2023 pentru infrastructură.

Luna trecută, CEO-ul OpenAI, Sam Altman, a dezvăluit unele date despre viitorul model GPT-5 în timpul Summit-ului Guvernului Mondial de la Dubai. Sam Altman a afirmat că GPT-5 își va depăși predecesorii în toate aspectele. Se anticipează că viitorul model de chatbot va fi un salt înainte semnificativ în capacitățile AI. Se estimează că GPT-5 va avea o inteligență la nivel uman, inclusive capacitatea de a descifra limbi antice. Se așteaptă ca GPT-5 să încorporeze funcții precum generarea de imagini prin DALL-E și generarea de videoclipuri prin Sora, cu o lansare provizorie încă din acest an.