Muncitorii de la Samsung Display în prima grevă din istoria companiei

501
Lucratorii Samsung Display lanseaza prima greva din istoria companiei
Sursa Foto: via koreaherald.com

Reprezentanții sindicatului de la Samsung Display Co. au lansat luni prima lor grevă din istoria companiei. Reprezentanții sindicatului nu au reușit să ajungă la un compromis cu privire la o creștere a salariilor. Această grevă este organizată după ce șeful grupului Samsung Lee Jae-yong, actualmente în închisoare, a promis că va aboli compania de politica sindicală.

Aproximativ 40 de reprezentanți ai sindicatului Samsung Display au organizat o ieșire la uzina din Asan. Aceasta a avut loc după ce negocierile salariale cu compania nu au ajuns la niciun un acord. Sindicatul, care are aproximativ 2.400 de membri sau ~10% din muncitorii Samsung Display, nu a decis încă dacă vor lansa o grevă la scară largă împreună cu alți lucrători. Peste 90% dintre membrii sindicatului au votat pentru acțiuni sindicale luna trecută.

Sindicatul Samsung Display cere creșteri salariale

Sindicatul subsidiarei a cerut o creștere de 6,8% a salariului de bază, conform The Korea Herald. În urma negocierilor compania a promis doar o creștere de 4,5%. De asemenea, medierea ministerului muncii din Coreea de Sud nu a reușit să rezolve diferențele dintre cele două părți. Greva a fost prima organizată vreodată la una din filialele grupului Samsung Electronics.

Este, de asemenea, prima grevă la o companie Samsung de când vicepreședintele Samsung Electronics, Lee Jae-yong, liderul de facto al principalului conglomerat din Coreea de Sud, s-a angajat să renunțe la politica „fără sindicat” în luna mai a anului trecut. El a promis că grupul va respecta cu strictețe legile legate de muncă și va garanta trei drepturi fundamentale de muncă ale lucrătorilor.

În anii 1810, s-au format primele organizații ale muncitorilor cu diferite ocupații. Posibil, prima astfel de uniune a fost Uniunea Generală a Meseriilor, înființată în 1818 la Manchester. Sindicatele din Marea Britanie au fost legalizate în 1872.

Samsung Display este cel mai mare producător de afișaje mobile din lume. Muncitorii filialei Samsung au format un sindicat și s-au afiliat Federației Sindicatelor din Coreea de Sud anul trecut. Observatorii din domeniu au declarat că o grevă la Samsung Display se poate extinde la alte filiale Samsung în viitor. Sindicatele a opt filiale ale Samsung Group, inclusiv Samsung Electronics și Samsung SDI, au format o alianță și au planificat anterior proteste comune.