Nu utilizați telefoanele Huawei și ZTE, spune FBI, CIA și NSA

2628

Șefii a șase agenții majore ale serviciilor americane de informații au avertizat americanii să nu folosească smartphone-uri de la companiile chineze Huawei și ZTE. Potrivit unei informații CNBC, șefii CIA, FBI și NSA și-au exprimat aceste preocupări în timpul ședinței de săptămâna trecută a unui comitet al Senatului American – Senate Intelligence Committee. Grupul a inclus și pe directorul departamentului de informații naționale.

Suntem profund îngrijorați de riscurile de a permite oricărei companii sau entități care este susținută de guverne străine, care nu împărtășesc valorile noastre, să obțină poziții de putere în rețelele noastre de telecomunicații„, a declarat directorul FBI Chris Wray. „Aceste poziții oferă capacitatea de a modifica sau de a fura în mod intenționat informații și capacitatea de a efectua acțiuni de spionaj„, a adăugat el.

Nu este prima dată când agențiile americane de informații și-au avertizat cetățenii cu privire la utilizarea telefoanelor chinezești. În urma anchetei din 2012, în care Huawei a fost total necooperant, parlamentarii americani au avertizat cu privire la posibilele pericole legate de utilizarea telefoanelor Huawei. Huawei, fondată de un fost inginer din Armata Populară de Eliberare a Chinei, a fost numită „un braț al guvernului chinez” de către politicienii americani. Compania a fost în cele din urmă oprită să liciteze pentru contractele guvernamentale americane în 2014. Acum, Statele Unite încearcă să oprească eventualele probleme care pot apărea prin comercializarea pe scară largă a acestor aparate.

Huawei a răspuns la preocupările exprimate de SUA, declarând că este o companie de încredere care nu reprezintă nicio amenințare la adresa securității cibernetice. Activitățile guvernului american au ca scop oprirea companiei Huawei de a intra pe piața americană, spune compania.

Huawei este conștientă de o serie de măsuri guvernamentale din S.U.A., care par să aibă ca scop inhibarea afacerii Huawei pe piața din S.U.A. Huawei nu prezintă un risc mai mare de securitate cibernetică decât orice alt furnizor de tehnologii informatice„, se arată într-o declarație a companiei Huawei.

Compania Huawei a fost pregătită să lanseze noul model „Mate 10 Pro” în SUA prin intermediul AT & T, dar operatorul de telefonie american a oprit lansarea în ultimul moment. CEO-ul lui Huawei, Richard Yu, și-a exprimat frustrarea în timpul unui discurs, descriind această mișcare drept „o mare pierdere” pentru companie, dar o pierdere mai mare pentru consumatori. Compania încearcă să vândă Mate 10 Pro în SUA, dar parlamentarii americani nu cedează așa de ușor. În prezent, ei iau în calcul un proiect de lege care ar interzice angajaților guvernamentali să utilizeze telefoanele Huawei și ZTE.

ZTE a emis, de asemenea, o declarație pe această temă. „Ca societate cotată la bursă, ne angajăm să respectăm toate legile și reglementările din Statele Unite, să colaborăm cu operatorii de telefonie mobilă pentru a trece protocoale stricte impuse. ZTE ia în serios securitatea informatică și intimitatea și rămâne un partener de încredere pentru clienții din SUA și pentru cei care folosesc produsele noastre„.

ZTE este un jucător mic în industria smartphone-urilor, dar Huawei își face simțită prezența în toată lumea. SUA este în mod evident următoarea mare piață pe care compania dorește să intre, dar nu va fi așa de ușor.

Gigantul high-tech Samsung nu are astfel de probleme în Statele Unite. Samsung Galaxy S8 și Galaxy S8+ sunt pe primele locuri în topul utilizatorilor din SUA. Samsung Galaxy Tab S3, Samsung Galaxy S7, Galaxy S7 Edge, Galaxy S6, Galaxy S6 Edge și Galaxy S6 Edge+ precum și Samsung Galaxy Note 5, au primit certificarea de la NIAP pentru utilizare clasificată de către guvernul american și oficialii agențiilor federale.

NIAP – National Information Assurance Partnership, răspunde de cerințelor de testare a securității atât ale consumatorilor de tehnologia informației, cât și ale producătorilor. Este operată și se află în subordinea NSA – Agenția Națională de Securitate și a fost înființată printr-o colaborare între NSA și Institutul de Standarde și Tehnologie.

Acest lucru înseamnă că aceste dispozitive satisfac standardele riguroase de siguranță pentru a menține în siguranță informațiile clasificate necesare agențiilor și departamentelor federale, precum și a unor industrii și sectoare foarte sensibile din SUA.

SURSĂIotGadgets