Mai mult de jumătate din populația lumii deține acum un smartphone

201
Mai mult de jumatate din populatia lumii detine acum un smartphone
Sursa foto: via phonandroid.com

Telefoanele mobile au devenit indispensabile vieții noastre de fiecare zi, nu concepem să plecăm de acasă fără a avea la noi smartphone-ul. Potrivit noului raport al Asociației GSM, numărul deținătorilor de smartphone-uri a crescut la 4,3 miliarde până la sfârșitul anului 2022. Cu alte cuvinte, mai mult de jumătate din populația lumii are acum acces la Internet prin intermediul unui dispozitiv mobil. O creștere semnificativă față de anii 2010.

Dacă viața fără un smartphone ni se pare acum de domeniul trecutului, avem tendința să uităm că utilizarea acestui dispozitiv este încă departe de a fi universală. Dacă noua generație de telefon s-a impus în mare măsură în Occident, în alte părți ale lumi acesta pătrunde încă destul de timid. Dar, numărul utilizatorilor de telefoane mobile crește în fiecare zi.

Peste 55% din populația lumii deține un smartphone

Potrivit GSM Association, acum există nu mai puțin de 4,3 miliarde de proprietari de smartphone-uri la nivel global. Asta înseamnă 55% din populația lumii. În plus, 4,6 miliarde de oameni au acum acces la internet prin intermediul unui dispozitiv mobil. Dintre aceștia, au access la internet prin intermediul unui smartphone aproximativ 4 miliarde de oameni, potrivit PhonAndroid. Restul, sau 600 de milioane de oameni, folosesc încă un telefon cu funcții „de bază”. Cifrele contrastează cu cele peste 8 miliarde de smartphone-uri aflate în circulație în toată lumea. GSM Association nu precizează câte dintre acestea sunt telefoane Samsung, Apple, Xiaomi, Motorola, Huawei, Sony sau alte modele.

GSM Association este o organizație non-profit care reprezintă interesele operatorilor de rețele mobile din toată lumea. Asociația a fost fondată în 1995 și are sediul la Londra. Peste 750 de operatori de telefonie mobilă sunt membri GSMA.

Această disparitate se explică cu siguranță prin numărul de smartphone-uri per utilizator, mai mare în țările cele mai bogate. Deci, deloc surprinzător, peste trei sferturi dintre noii utilizatori de smartphone-uri sunt rezidenți din țările în curs de dezvoltare. În plus, 69% dintre utilizatorii din America de Nord și din Asia de Est se conectează la rețelele 4G. Dar, majoritatea utilizatorilor din Africa Sub-sahariană, Africa de Nord și Orientul Mijlociu sunt mulțumiți de conectivitatea 3G.

3,4 miliarde de oameni nu sunt conectați încă la internet. În plus, 38% dintre persoanele care locuiesc într-o zonă mai săracă nu au dispozitive conectate. Această cifră crește la 59% în Africa sub-sahariană și 52% în Asia de Sud. Asociația GSM menționează lipsa competențelor digitale, analfabetismul și chiar temerile legate de securitate ca obstacole în calea dezvoltării accesului la Internet.