Precizia sistemului GPS ar putea crește din 2018 până la 30 cm

1757

Sistemul de localizare GPS de pe un smartphone are o acuratețe de până la 5 metri, această precizie de localizare va crește până la 30 cm., începând cu anul 2018.

Telefoanele inteligente au revoluționat călătoriile, drumul și orice altă activitate care necesită găsirea unei locații, datorită sistemelor GPS integrate. Astăzi cu aplicații precum Google Maps, pierderea într-un oraș sau când suntem în orice fel de deplasare este o raritate.

Smartphone-le de azi, datorită sistemelor de poziționare globală percum GPS (Global Positioning System), Glonass (GLObal’naia NAvigaționnaia Sputnikovaia Sistema) sau în viitor, GALILEO, fac practic imposibilă rătăcirea unei pesoane și ajută foarte mult la găsirea unei locații căutate într-un loc necunoscut.

GALILEO este un sistem european de navigație prin satelit, aflat în curs de realizare, denumit după astronomul italian Galileo Galilei. Va fi funcțional din 2020. GALILEO va avea 30 de sateliți. Sateliții au primit nume de copii din Europa care au câștigat un concurs organizat de Comisia Europeană. Satelitul GSAT-218 se numește Irina, după o fetiță din România.

Începând cu anul 2018, un nou cip smartphone GPS este setat pentru a face aceste sisteme chiar mai bune, precizia de localizare ajungând la doar 30 de centimetri. În prezent precizia este de aproximativ 5 metri.

Majoritatea telefoanelor de ultimă generație de la Samsung, amintim aici doar cele mai reprezentative, Galaxy S8, Galaxy S8+, Galaxy Note 8 sau Galaxy S7 și Galaxy S6 dispun de ambele sisteme de poziționare globală, GPS și GLONASS.

La conferința ION GNSS+ de la Portland, compania Broadcom Limited a anunțat săptămâna trecută noul cip – cunoscut sub numele de BCM47755 – și a spus că a fost deja inclus în proiectele pentru unele smartphone-uri viitoare.

Broadcom Limited spune că cip-ul este în faza de testare acum și se așteaptă să apară în unele smartphone-uri ce vor fi lansate în 2018. Dacă va fi gata la timp, nu este exclus să vedem acest cip pe Samsung Galaxy S9.

Această știre a fost furnizată de IEEE Spectrum, o revistă a Institutului de Inginerie Electrică și Electronică din Statele Unite, care a remarcat că cip-ul va fi și mai eficient din punct de vedere energetic, consumând „jumătate din puterea generației actuale de cip-uri existente pe piață„. Funcționalitatea GPS va fi mărită putând detecta o țintă chiar și „în canioanele de beton ale orașelor„.

Acest lucru se poate realiza datorită utilizării de către acest cip a unor tipuri de semnale care determină locul în care se află un subiect pe o durata de timp necesară pentru a ajunge semnalul de la un receptor la un satelit.

SURSĂAndroidAuthority