Cât costă de fapt Samsung Galaxy S8 (costurile reale de producție)

Unde merge diferența de bani?

27064

Costurile de producție pentru Samsung Galaxy S8 au fost analizate de către IHS Markit. Potrivit calculelor lor, telefonul cel mai scump de la Samsung Electronics, de la apariția smartphone-urilor sale pe piață, costă exact 307,50$.

Se spune că un lucru merită cât ce este dispus să plătească cineva. Un smartphone este totuși un lucru destul de scump pentru mulți dintre noi, mai ales unul emblematic. Deseori, costul este de 1/3 din prețul de vânzare cu amănuntul al acestor unități, sau chiar mai puțin.

Atunci unde merge diferența de bani?

Crearea unui smartphone nu este doar o simplă operație de asamblare a componentelor. „Tone” de bani se investesc în cercetare și dezvoltare, distribuție, marketing și multe alte aspecte.

Dacă materialele ar fi fost singurele lucruri care intră în formarea prețului de vânzare al acestor telefoane, ar putea fi un punct de plecare pentru o discuție.

Dar realitatea este alta.

Din punct de vedere fizic, există numeroase alte costuri care trebuie luate în considerare. Proiectarea, fabricarea, transportul, distribuția – toate aceste lucruri trebuie plătite.

Adăugați la acestea, alte costuri generale – angajații, marketing, spații de birouri, poate și cana gratuită pentru angajatul lunii… toate costă bani care se contabilizează în prețul unui smartphone. Unele firme folosesc profitul obținut pentru a construi telefoane mai bune și mai performante pentru ziua de mâine, alții….

Când descoperim prețurile reale ale componentelor de pe smartphone-urile noastre, prima reacție este să facem un pas înapoi și ne simțim lezați și înșelați.

Samsung Electronics investește foarte mulți bani pentru proiectarea și lansarea noilor terminale de top, iar prețul de comercializare al lui Samsung Galaxy S8 se învârte în jurul sumei de 800€.

Compania IHS Markit a făcut într-adevăr, calculul componentelor pentru a determina prețul „real“ a lui Galaxy S8. Surpriză: este 307,50$!

 IHS Markit Ltd. – (Information Handling Services) este o companie cu sediul în Londra, UK, înfințată în 1959, furnizează informații și analize întreprinderilor și guvernelor în domenii precum industria aerospațială, apărare, comerț și securitate. Are peste 5.000 de analiști, oameni de știință, experți financiari și specialiști din industrie. Are 50.000 de clienți în 140 de țări. 

Atunci de ce telefonul este vândut cu 800€ ?

Amintiți-vă de cele scrise mai sus! Nu uitați că alte cheltuieli aplicabile acestuia pot justifica prețul. Cu toate acestea, este foarte interesant de analizat, pentru că este pur și simplu este cel mai mare preț plătit vreodată de Samsung pentru a produce un smartphone.

Pentru comparație, este cu 36,29$ mai mult decât pentru Samsung Galaxy S7 Edge.

Dar cum justifică creșterea prețurilor producătorul sud-coreean? IHS Markit spune că este foarte simplu: cursa pentru inovare, pentru nou, tehnologia de ultimă generație justifică această creștere.

Acum totul pare mai normal. Display-ul Infinity fără frontiere a acestor Galaxy S8, este cea mai scumpă piesă, costă 85$. Urmează flash-ul de memorie DRAM și NAND la 41,50$. Senzorii de imagine față și spate, ai telefonului ajung la un preț de 20,50$. Altfel spus, prețul nu crește chiar pentru nimic.

Sigur ne dorim un smartphone cât mai accesibil, dar, tehnologia de ultimă generație care o purtăm cu mândrie în buzunar costă.