Prețul telefoanelor smartphone ar putea scădea în 2018

1194
În 2017, prețul smartphone-urilor noastre a continuat să crească, iar telefoanele de primă mână sunt tot mai scumpe, cum ar fi Galaxy Note 8 sau iPhone X, ambele depășind pragul simbolic de 1.000 €. În 2018, situația ar putea fi foarte diferită. Potrivit TrendForce, piața smartphone-urilor va înregistra o încetinire în acest an. Ca rezultat, mulți producători vor scădea prețul de pornire al dispozitivelor lor. Potrivit analiștilor TrendForce, „creșterea pieței smartphone-urilor din întreaga lume va rămâne slabă din cauza scăderii cererii și a prelungirii ciclului de înlocuire a telefoanelor„. În 2018, consumatorii nu vor fi atât de dornici să-și permită cel mai nou smartphone la modă ca și în anii precedenți. În total, producătorii de smartphone-uri vor produce doar 1,5 miliarde de unități, ceea ce reprezintă o creștere de 2,8%, cu mult sub 5% așteptată de economiști. Pentru a explica această tendință, analiștii TrendForce indică mai mulți factori. Potrivit acestora, vânzările de smartphone-uri în 2017 au fost cu mult sub așteptări. „De la mijlocul celui de-al patrulea trimestru din 2017, producătorii de smartphone-uri au fost nevoiți să își reducă planurile trimestriale de producție„, spune TrendForce. Confruntată cu această încetinire a producției și implicit a vânzărilor, concurența dintre diferitele mărci va crește. Samsung, actualul lider mondial pe piață, va reuși să-și mențină poziția dominantă, în ciuda scăderii vânzărilor. „Volumul producției smartphone-urilor Samsung este estimat la 300 de milioane de unități în 2018, o scădere de 5%„, a spus TrendForce în analiza sa. La rândul său, Sony va produce doar 15,3 milioane smartphone-uri, o scădere de 4%. Aceeași poveste și din partea LG: producătorul se va confrunta cu o scădere bruscă a cererii pe piața chineză. Analistii de la TrendForce subliniază, de asemenea, creșterea producătorilor chinezi. Pentru prima dată, Xiaomi ar putea depăși rivalul Oppo. În ceea ce o privește, Huawei ar putea crește cu 1,2%, cu un volum de producție de 173 milioane de unități. Doar două branduri vor reuși creșteri în 2018: Apple și Nokia. Potrivit TrendForce, adăugarea Face ID și adoptarea ecranelor fără margini vor permite mărcii Apple să-și mărească volumul producției cu 6%. Creșterea este și mai evidentă pentru Nokia „volumul anual de producție al Nokia va crește cu peste 70%, pentru a depăși 20 de milioane de unități„, crede TrendForce. TrendForce este un furnizor global de informații de piață.

Nokia a fost fondată în 1865, de Frederik Idestam când a înființat o fabrică de hârtie în apropiere de orașul Tampere. În 1868 a construit a doua fabrică lângă orașul Nokia. În 1871 a redenumit firma Nokia, nume sub care este cunoscută și astăzi. Primul telefon mobil portabil Nokia a fost Mobira Cityman 900 în 1987.

În 2017, prețul mediu al unui smartphone era de 349 €. Potrivit TrendForce, starea actuală a pieței va determina mărcile să își reducă semnificativ prețurile în cursul acestui an. Apple va continua să dezvolte Face ID și recunoașterea feței, în timp ce Samsung va paria totul pe recunoașterea irisului. „Marcile vor continua să îmbunătățească experiența utilizatorilor în 2018, cu tot mai multe ecrane fără margini și senzori foto duali„, concluzionează TrendForce. Da, așteptăm cel mai mult aceste preconizate reduceri de prețuri.  
SURSĂPhonAndroid