Ce este un procesor (CPU) și ce face? Iată tot ce trebuie să știi!

388
Ce este un procesor si ce face Iată tot ce trebuie sa stii
Sursa foto: via digitaltrends.com

Dacă sunteți mai nou în lumea lumea computerelor, telefoanelor și a electronicii, terminologia folosită pentru a se referi la diferite părți poate fi confuză. Un termen de componentă pe care îl veți întâlni foarte des când ne referim la telefoane, tablete, ceasuri inteligente și PC-uri este „procesor sau CPU”, care înseamnă „unitate centrală de procesare”. Este inima unui dispozitiv electronic, este procesorul.

CPU-urile se află în aproape toate dispozitivele, fie că este un smartwatch, un computer sau un termostat. Procesoarele sunt responsabile pentru procesarea și executarea instrucțiunilor și acționează ca un creier pentru dispozitivele amintite mai sus. În acest articol, via DigitalTrends, vă explicăm modul în care procesoarele interacționează cu alte părți ale dispozitivului și ce le face atât de importante în toate procesele care au loc acolo.

Ce este un procesor?

CPU Central processing unit – unitate centrală de procesare este componenta de bază care definește un dispozitiv. Deși este foarte important, procesorul poate funcționa doar alături de alte componente hardware. Cipul se află într-o priză specială situată pe placa circuitului principal (placă de bază) din interiorul dispozitivului. Este separat de memorie, care este locul în care informațiile sunt stocate temporar. Este, de asemenea, separat de placa grafică sau cipul grafic (GPU), care redă videoclipul și grafica 3D care sunt afișate pe ecran.

CPU-urile sunt realizate prin aranjarea a miliarde de tranzistoare microscopice pe un singur cip de calculator. Acești tranzistori permit procesorului să efectueze calculele necesare pentru executarea programelor stocate în memoria sistemului dumneavoastră. Funcționând ca niște comutatoare minuscule, ele alternează între stările de pornire și oprire, transmițând date binare și zerouri care stau la baza tuturor acțiunilor tale pe dispozitiv, fie că este vorba de vizionarea videoclipurilor sau de a scrie un e-mail.

E-mail – Electronic mail sau poșta electronică. Primul e-mail a fost trimis în 1971 de către programatorul american Ray Tomlinson, un pionier în domeniul computerelor. El este considerat inventatorul e-mail-ului.

Una dintre cele mai comune progrese în tehnologia CPU este în a face aceste tranzistoare tot mai mici. Acest lucru a dus la îmbunătățirea vitezei CPU de-a lungul deceniilor, adesea denumită Legea lui Moore.

În contextul dispozitivelor moderne, un telefon, tabletă, desktop sau laptop are un procesor dedicat care îndeplinește multe funcții de procesare pentru sistem. Dispozitivele mobile și unele tablete utilizează în schimb un sistem pe un cip (SoC). Acesta este un cip care împachetează procesorul împreună cu alte componente. Qualcomm, Intel, AMD și alte companii oferă procesoare cu cipuri grafice și memorie stocată pe ele, ceea ce înseamnă că pot face mai mult decât funcțiile standard ale procesorului.

Ce face de fapt un procesor într-un dispozitiv?

În esență, un procesor preia instrucțiuni dintr-un program sau aplicație și efectuează un calcul. Acest proces este compus din trei etape cheie: preluare, decodare și execuție. Un CPU preia instrucțiunea din RAM, decodifică ceea ce este de fapt instrucțiunea și apoi execută instrucțiunea folosind părți relevante ale CPU.

Instrucțiunea executată sau calculul poate implica aritmetica de bază, compararea numerelor, îndeplinirea unei funcții sau mutarea numerelor în memorie. Deoarece totul într-un dispozitiv de calcul este reprezentat de numere, vă puteți gândi la procesor ca la un calculator care rulează incredibil de rapid. Volumul de lucru rezultat poate porni Windows, afișa un videoclip YouTube sau poate calcula dobânda compusă într-o foaie de calcul.

În sistemele moderne, CPU-ul furnizează date către hardware specializat, așa cum este necesar. De exemplu, procesorul trebuie să spună plăcii grafice să arate o explozie, deoarece ați împușcat o canistră de combustibil într-un joc sau să spună unității cu stare solidă să transfere un document Office în memoria RAM a sistemului pentru un acces mai rapid.

Nuclee și viteze

Inițial, procesoarele aveau un singur nucleu de procesare. Procesorul modern de astăzi este format din mai multe nuclee care îi permit să execute mai multe instrucțiuni simultan, înghesuind efectiv mai multe procesoare pe un singur cip. Procesoarele entry-level au astăzi între două și patru nuclee, în timp ce șase până la opt nuclee sunt mai populare în smartphone-urile high-end, dispozitivele de jocuri și PC-uri. Modelele high-end de PC-uri pot avea până la 32 de nuclee, iar hardware-ul profesional poate depăși acest număr.

Viteza de ceas sau viteza procesorului este foarte importantă la procesoare pentru procesare. Aceasta este dată în „gigahertz” (GHz) și arată efectiv câte instrucțiuni poate gestiona un procesor pe secundă. Dar aceasta nu este întreaga imagine privind performanța. Viteza ceasului intră în principal atunci când se compară procesoare din aceeași familie de produse sau generație. Când toate celelalte sunt la fel, o viteză de ceas mai mare înseamnă un procesor mai rapid. Cu toate acestea, un procesor de 3 GHz din 2010 nu va fi așa de harnic ca un procesor de 2 GHz din 2020. Acest lucru se datorează plăcii de bază mai avansată a modelului mai nou.

Cât de important este procesorul?

În zilele noastre, procesorul tău nu este la fel de important pentru performanța generală a sistemului, precum a fost cândva. Dar joacă totuși un rol major în răspunsul și viteza dispozitivului tău și fără unul, nu ar funcționa deloc. Jucătorii vor găsi, în general, un beneficiu de la viteze de ceas mai mari. În același timp, lucrările mai serioase, cum ar fi CAD și editarea video, vor vedea o îmbunătățire de la un număr mai mare de nuclee CPU.

De asemenea, trebuie să țineți cont de faptul că procesorul dvs. face parte dintr-un sistem. Deci, trebuie să vă asigurați că aveți suficientă memorie RAM și spațiu de stocare pentru datele CPU. Poate că cel mai mare semn de întrebare va atârna deasupra plăcii grafice. Aici, în general, aveți nevoie de un anumit echilibru în interiorul dispozitivului, atât în ​​ceea ce privește performanța, cât și costul.