Prima rezoluție globală privind inteligența artificială adoptată de ONU

78
ONU rezolutie AI
Sursă foto: Capital

Artificial Intelligence – Inteligența Artificială (AI) este tot mai prezentă în viața noastră și va veni o vreme când nu o vom mai putea controla. Recent Uniunea Europeană a adopta o lege AI Act în privința inteligenței artificiale. Acum a venit și rândul ONU să adopte o astfel de lege. Adunarea Generală a Națiunilor Unite a adoptat joi în unanimitate de voturi prima rezoluție globală privind inteligența artificială.

Această rezoluție, fără putere de lege, încurajează țările să protejeze drepturile omului, să protejeze datele personale și să monitorizeze AI pentru a preveni eventualele riscuri. Rezoluția neobligatorie a fost propusă de SUA și co-sponsorizată de China și alte peste 120 de alte națiuni.

„Astăzi, toți cei 193 de membri ai Adunării Generale a Națiunilor Unite au vorbit într-o singură voce. Împrenună au ales să guverneze inteligența artificială, mai degrabă decât să o lase să ne guverneze”. A declarat ambasadorul SUA la Națiunile Unite, Linda Thomas-Greenfield, potrivit agenției de presă Reutres.

Rezoluția, fără caracter obligatoriu, este cea mai recentă dintr-o serie de inițiative ale guvernelor pentru a modela dezvoltarea IA. Acest lucru a fost făcut pe fondul temerilor că ar putea fi folosită pentru a perturba procesele democratice, pentru fraude alimentare sau pentru a duce la pierderi dramatice de locuri de muncă, printre alte daune.

„Proiectarea, dezvoltarea, implementarea și utilizarea incorectă sau rău intenționată a sistemelor de inteligență artificială… prezintă riscuri care ar putea… submina protecția, promovarea și exercitarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale”. Se arată în rezoluția adoptată. Încă din luna noiembrie 2023, SUA, Marea Britanie și alte țări au dezvăluit primul acord internațional detaliat privind AI. S-a discutat trebuie păstrat AI în siguranță față de actorii necinstiți, cerând companiilor să creeze sisteme AI „securizate prin proiectare”.

Sursă foto: BBC

Europa este înaintea Statelor Unite, legislatorii UE adoptând recent AI Act pentru a supraveghea tehnologia AI. Administrația Biden a presat parlamentarii pentru reglementarea inteligenței artificiale, dar un Congres american polarizat a făcut puține progrese. Între timp, Casa Albă a încercat să reducă riscurile AI pentru consumatori, lucrători și minorități, în timp ce consolidează securitatea națională printr-un nou ordin executiv în octombrie.

Consilierul american pentru securitate națională, Jake Sullivan, a declarat că a fost nevoie de patru luni pentru a negocia rezoluția. Totuși el a precizat că aceasta a oferit lumii „un set de principii de bază pentru a ghida următorii pași în dezvoltarea și utilizarea IA”.