Samsung ajută Vodafone și Orange în apeluri 4G Open RAN în  România

231
Samsung Orange Vodafone Romania Open RAN
Sursă foto: SamLover

Samsung Electronics, în colaborare cu Vodafone și Orange, doi dintre cei mai mari operatori de telecomunicații din Europa, au anunțat realizarea primelor apeluri 4G pe rețele comerciale partajate în zone rurale din România. Aceste apeluri au fost bazate pe tehnologia Open RAN, în cadrul unui proiect pilot. Prin utilizarea rețelei de acces radio virtualizată (vRAN) dezvoltată de Samsung, cei doi operatori pot beneficia de flexibilitatea și inovația oferite de ecosistemul Open RAN, utilizând soluțiile de rețea deschisă și bazate pe software dezvoltate de Samsung.

„Samsung a ridicat standardele în ceea ce privește ceea ce este posibil cu vRAN și Open RAN. Suntem încântați să lucrăm cu Vodafone și Orange în cadrul primei inițiative de Open RAN partajat din România. Pe măsură ce ne extindem pe piața europeană continuăm să ne extindem limitele inovației noastre, consolidând rețelele din Europa.” A declarat Junehee Lee, Vicepreședinte Executiv, șef al Global Sales & Marketing, divizia rețele a Samsung, potrivit SamsungNewsroom.

Tehnologia Open RAN decuplează funcționalitățile software și hardware. Acest lucru permite ca stațiile de bază să fie actualizate cu funcții și servicii de la distanță, rapid și rentabil. În acest fel reduce nevoia de vizite la fața locului datorită unei mai mari automatizări a rețelei. În contextul partajării RAN, va permite, de asemenea, fiecărui operator să opereze propriul software RAN virtualizat pe o infrastructură cloud comună. Astfel va crește autonomia și diferențierea operatorului în timp ce partajează costurile rețelei.

Open Ran aduce mai multe avantaje operatorilor de telefonie mobilă

În urma implementării Open RAN de către Vodafone în Marea Britanie și a testelor de integrare reușite efectuate de Orange în laboratorul său Open RAN din Franța, Samsung a furnizat software-ul său vRAN multi-RAT, precum și stații conforme cu standardul Open RAN pentru această inițiativă. Ca parte a proiectului lor pilot, ambii operatori au realizat cu succes apeluri 4G pe site-urile lor Open RAN partajat. Vodafone și Orange vor introduce în curând și tehnologia 2G, care a fost deja testată în laborator, urmând 5G. Acesta va fi primul caz în care tehnologia 2G va fi complet integrată într-un mediu comercial Open RAN în Europa.

La începutul anului, Vodafone și Orange au anunțat efectuarea de teste Open RAN cu partajare a rețelei radio în Europa. Prin posibilitatea de partajare a componentelor rețelei, partajarea RAN contribuie la reducerea costurilor hardware, a consumului de energie și a necesității de a crea site-uri duplicate. Partajarea RAN va stimula adoptarea pe scară largă a tehnologiei Open RAN în Europa.

Acest nou prag este o dovadă a capacitățile tehnologiei Open RAN de a moderniza rețelele mobile existente bazate pe hardware. Astfel aduc mai multă sustenabilitate și inteligență în rețele dar și posibilitatea de a introduce noi servicii rapid și eficient.

Open RAN oferă avantaje semnificative față de partajarea tradițională a rețelei. Folosind RAN deschis și virtualizat și bazându-se pe software și hardware dezagregat, Vodafone și Orange vor avea fiecare o mai mare flexibilitate atunci când adaugă noi site-uri radio sau le va moderniza pe cele existente, păstrând în același timp costurile și consumul de energie scăzute. În cele din urmă, va permite operatorilor să ruleze diferite containere de software pe același hardware, oferind o diferențiere operațională și independență.